Forskning pågår

Sedan 1951 har Cancerfonden delat ut 16 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Här är ett urval av artiklar och filmer om forskning som pågår nu.

Forskning pågår – filmer

Vad är nytt i forskningen om lungcancer?

Det är mycket på gång i forskningen som kan förbättra överlevnaden vid lungcancer. Maria Planck forskar om att upptäcka lungcancer tidigare med hjälp av blodprover och om behandlingsresultaten vid olika så kallade målstyrda behandlingar och vid immunterapi och hur detta kan kopplas till egenskaper hos en viss patients tumör.

Vad är nytt i tarmcancerforskningen?

Anna Martling forskar om olika sätt att minska risken för återfall där varje patient får rätt behandling vid rätt tillfälle. Hon undersöker också möjligheten att upptäcka cancer tidigt, till exempel i ett blodprov.

Vad är nytt i forskningen om strålbehandling?

Forskning pågår för att förbättra behandlingen och Marika Nestor forskar om målsökande strålterapi. Det innebär att radioaktiva molekyler som injiceras i patienten söker upp tumören och strålar den på plats.

Cancerforskning – ett globalt samarbete

Cancer finns överallt och forskare världen över arbetar tillsammans för att besegra cancer. Det här internationella samarbetet börjar i Linköping där forskarna har siktet inställt på att skapa en digital tvilling till varje patient. 

Individanpassad behandling

När behandling kan skräddarsys efter individen kommer fler att överleva cancer. Forskarna jobbar intensivt med detta. Jan Zedenius, kirurg, professor och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, berättar mer.

Så ska läkemedel nå fram till hjärnan

Christer Betsholtz är forskare inom glioblastom, en väldigt svårbehandlad och dödlig hjärntumör. Han vill förstå blod-hjärnbarriären eftersom han tror att läkemedlen fastnar där på väg mot tumören.

Kan bana väg för mer träffsäkra läkemedel

Akut lymfatisk leukemi är den vanligaste formen av leukemi hos barn. De flesta överlever, men behandlingen med cytostatika är tuff och pågår under flera år. Vi hoppas att Kajsa Paulssons forskning ska leda till mer träffsäkra läkemedel.

Biomarkörer som upptäcker cancer tidigt

"Jag tror verkligen att biomarkörer kan hjälpa oss att hitta cancer i ett tidigt stadium", säger Jan Zedenius, kirurg, professor och biträdande vetenskaplig sekreterare för Cancerfonden.

Nya sätt att upptäcka prostatacancer

Tobias Nordström, urolog och cancerforskare, forskar om hur man med blodprov och magnetkamera kan upptäcka prostatacancer på ett mer träffsäkert sätt.

Lovande resultat

Med hjälp av anslag från Cancerfonden testar Ingrid Glimelius nya läkemedel mot en svår form av blodcancer. Inom några år kan de nya läkemedlen vara ett skonsammare alternativ till cytostatika.

Immunterapiforskning som räddar liv

Det finns ögonblick som förändrar allt. Barnläkaren och forskaren Petter Brodin glömmer aldrig när en cancersjuk pojken överlevde tack vare alla år av forskning inom immunterapi.

 

Ny behandling vid svår leukemi

I Mattias Carlstens första studie blev en handfull patienter friskförklarade från sin allvarliga sjukdom. Med hjälp av anslag från Cancerfonden tar han nu forskningen vidare.

Kan ett vanligt blodprov visa på tarmcancer?

Anna Martling, överläkare i kirurgi och professor forskar om möjligheten att ställa diagnos på tarmcancer och att följa en patients behandling med hjälp av ett blodprov.