Negativa tankar, stress och uppgivenhet är vanligt vid cancer. Men det finns sätt att hantera känslor, sätta mål och öka möjligheten att återhämta sig till ett bra liv. Lyssna på cancerforskaren Jeanette Winterling och cancerdrabbade Erik Grönwall i vår podd Glöd.
Cancer ställer många frågor på sin spets. Praktiska, känslomässiga och existentiella frågor. Hur kan vården ge patienter stöd att hantera olika svåra situationer? Hur kan vården göra det möjligt för en drabbad person att förbereda sig för olika steg från diagnos till behandling och efter det?
Sjuksköterskan Jeanette Winterling forskar om hur stödet och omvårdnaden kan bli bättre och hon har särskilt fokus på tonåringar och unga vuxna där tidigare forskning har visat att cancersjukdomen kan påverka det psykiska måendet under lång tid efter cancerbehandlingen.
Det handlar om saker som att sätta mål, hantera stress och negativa tankar och att ge strategier för att leva i nuet. Hör henne berätta om personcentrerad vård som tar hänsyn till den enskilde patientens förutsättningar och förmågor.
Tonåringar och unga vuxna är väldigt sårbara.
– Tonåringar och unga vuxna är väldigt sårbara. De har inte med sig så mycket psykologiska verktyg i sin verktygslåda, säger Jeanette Winterling, docent vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, i det här avsnittet.
Rockstjärnan Erik Grönwall fick blodcancer, leukemi, när han befann sig mitt i musikkarriären. Hör honom berätta om hur han gjorde för att mentalt ta sig igenom cancersjukdomen. Ett sätt var just att sätta mål och se framåt med hjälp av visualisering. Och ett annat att varje dag försöka tänka på sig själv som frisk, även om det var svårt.
Hur intalar man sig själv att man är frisk när man ser dag för dag, hur påverkad man blir av behandlingarna?
– Hur intalar man sig själv att man är frisk när man ser dag för dag, hur påverkad man blir av behandlingarna? Den person du möter i spegeln ser så sjuk ut, men du försöker intala dig själv att du är frisk. Jag vet inte, det stämmer liksom inte överens med verkligheten.
Han tycker att det svåraste med cancer är ovissheten, att det inte är säkert att man överlever. Lyssna på Erik Grönwall som ser kraften i att dela historier och hjälpa varandra som drabbade i det här avsnittet av Glöd.
Här finns alla avsnitt av Glöd - forskarna som ska besegra cancer
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.