Ny studie: fetma kan vara kopplat till fler cancerformer än tidigare känt

Ny forskning visar att svår övervikt, så kallad obesitas, potentiellt kan kopplas till mer än 30 olika cancerformer. Mycket hög vikt skulle därmed kunna ha ett samband med fyra av tio cancerfall.

närbild kvinna
Tanja Stocks är docent i epidemiologi vid Lunds universitet. Foto: André de Loisted.

Cancerforskaren Tanja Stocks, Lunds universitet, är en av forskarna bakom studien som finansieras av oss. Vi ställde några frågor till henne.

Vad är det som är nytt med den här studien?

Vi vet sedan tidigare att 13 cancerformer är relaterade till fetma, bland annat bröstcancer efter klimakteriet och tjock- och ändtarmscancer.

Vi undersökte om fler cancerformer kan ha en koppling till fetma i en stor grupp människor som följts över tid och där många fick cancer under uppföljningen.

Och vi hittade många, speciellt ovanliga cancerformer, som var relaterade till högre BMI-nivåer. BMI står för body mass index, eller kroppsmasseindex och kan ge ett mått på övervikt och obesitas.

Vi hittade 18 cancerformer eller subtyper av cancer som har en koppling till högt BMI, till exempel hudcancer och cancer i magen. Tillsammans med de 13 tidigare kända blir det alltså 31 cancerformer.

människor skriver på whiteboard
Forskargruppen med statistiker Josef Fritz som antecknar på tavlan, Tanja Stocks, Innocent Mboya längst bak och Ming Sun bredvid Tanja Stocks. Foto: André de Loisted.

Hur gick forskningen till?

Vi inkluderade 4.1 miljoner män och kvinnor med uppgifter på vikt och längd vilket användes som mått på BMI. Uppgifterna kom från mönstringen, Medicinska födelseregistret, och en rad stora forskningsdatabaser i hela Sverige.

Dessa hade uppmätt sitt BMI någon gång mellan 1963-2019 och har sedan följts i svenska register, framför allt Cancerregistret, fram till slutet av 2019. Medelåldern var 27 år vid uppmätning av BMI och uppföljningen skedde i medeltal under 25 års tid. Under denna tid diagnosticerades 333 000 personer med cancer, vilket vad vi vet är det högsta antalet cancerfall i en studie av denna art.

Detta gör det möjligt att undersöka sambandet mellan BMI och cancerrisk också för ovanliga cancrar och subtyper av cancer. Vi undersökte sambandet med 122 cancrar/cancersubtyper.

två personer framför dator
Forskningsprojektet drivs av Tanja Stocks och Ming Sun, doktorand, är studiens förstaförfattare. Foto: André de Loisted.

Hur säkra är sambanden mellan övervikt och cancer?

Fynden i våra resultat för oss ett steg närmare att kunna klassa fler cancerformer som fetmarelaterade, speciellt de där man tidigare sett indikationer på samband. Men vår studie är för de flesta av dessa cancerformer den första eller bland de första att undersöka dessa samband.

Det behövs därför fler studier som kan visa samma sak och vi behöver också förstå mer om tänkbara mekanismer för att kunna uttala oss om orsakssamband. 

Det är inte säkert att obesitas är en direkt orsak till alla cancrar som vi fann samband med, det kan också vara en annan faktor som också har samband med BMI som är den verkliga orsaken.

Hur mycket övervikt utgör en riskfaktor?

För de flesta cancerformer är sambandet mer eller mindre linjärt ökande, dvs risken ökar stegvis med högre BMI och det finns ingen speciell nivå där risken ökar mer.

För alla potentiellt fetmarelaterade cancrar totalt ökade risken med 17 procent bland män och 13 procent bland kvinnor per 5 kg/m2 högre BMI-nivå, till exempel om vi jämförde BMI 31 med 26, eller BMI 28 med 23.

Vad ska vi göra med den här kunskapen?

Vi behöver verifiera fynden i fler studier samt förstå mekanismerna. När detta har gjorts kommer säkerligen en del av våra fynd att resultera i fler bekräftat fetmarelaterade cancrar. Vi kan redan nu konstatera att studien visar på ytterligare anledning att förebygga och behandla fetma och att hitta samhällsåtgärder för detta.

två personer framför storskärm
Tanja Stocks på arbetet vid Lunds universitet tillsammans med Innocent Mboya, postdoc. Foto: André de Loisted.

Blev du förvånad över resultaten?

Det var kanske lite förvånande att vi fann så många cancerformer som potentiellt fetmarelaterade och att dessa utgjorde hela 15 procent av all cancer i vår studie och 40 procent tillsammans med de redan kända fetmarelaterade cancrarna.

Men utöver det ser vi inget förvånande, till exempel var resultaten för de 13 tidigare kända fetmarelaterade cancerformerna som förväntat, vilket gör våra fynd trovärdiga.

närbild kvinna
- Det var kanske lite förvånande att vi fann så många cancerformer som potentiellt fetmarelaterade, menar Tanja Stocks. Foto: André de Loisted.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.