Hudcancer har blivit allt vanligare de senaste årtiondena, men nu kommer ny forskning som visar på ett trendbrott hos unga vuxna.
Hildur Helgadottir, onkolog och cancerforskare vid Karolinska Institutet, är en av forskarna bakom studien som finansierats av Cancerfonden. Vi ställde några frågor till henne.
– De senaste decennierna har insjuknandet i hudcancerformen malignt melanom ökat mycket. Men nu kan vi för första gången visa att kurvan har börjat vika nedåt för unga vuxna, där vi ser ett trendbrott från 2015. Det betyder att färre personer mellan 20 och 50 år nu får malignt melanom än innan år 2015.
– Ja. Det har tidigare rapporterats om liknande minskningar eller stabilisering av hudcancerfallen hos just unga vuxna i Australien och USA. Men det här är den första studien som visar på en minskning i Sverige och första gången en minskning rapporteras i ett europeiskt land.
– Hudcancer är vanligare bland personer som är äldre än 60 år än hos dem som är yngre än så. I den här studien fokuserade vi på diagnoser innan 60 år. Vi såg att i åldersgruppen mellan 50 och 60 år ökar fortfarande hudcancerfallen, precis som vi vet att de gör hos dem som är över 60 år.
– Det är hoppfullt! Som onkolog träffar jag varje dag människor som fått hudcancer och ser hur de drabbas av sjukdomen. Behandlingarna har blivit mycket bättre på senare tid och vi kan rädda många fler tack vare forskningen. Spritt melanom är dock fortfarande ofta en obotlig sjukdom. Så ju fler som slipper drabbas desto bättre naturligtvis.
– Studien undersöker inte orsakerna men vi tror att det finns flera olika förklaringar till detta. Sedan 1990-talet har medvetenheten om UV-strålningens skadliga effekter ökat hos befolkningen och särskilt vikten av att skydda sig mot solen. Framför allt har det lett till att fler barn skyddas mot solen och det är det som visar sig när dessa barn nu vuxit upp.
– Vi tolkar det också som att minskad användning av solarier jämfört med på 80- och 90-talet nu har börjat ge effekt.
– Dessutom skulle en bidragande faktor till minskningen även kunna vara att fler personer med soltålig hud har invandrat till Sverige. Forskningsresultaten är ju på gruppnivå efter ålder.
– Nu när vi ser vilken effekt det verkar ha kan vi ytterligare framhålla betydelsen av att skydda barn och unga och alla andra från UV-strålning! Förhoppningen är ju att den vändning vi ser i trenden sedan kryper uppåt i åldrarna så att även färre äldre drabbas av melanom så småningom.
– Vi använde det svenska melanomregistret och det svenska cancerregistret där vi har cirka 99 procent av alla melanom som diagnostiserats i landet mellan 1990 och 2022. Totalt var det 87 930 registrerade melanom under perioden, varav 34 800 fall var hos personer under 60 år.
Studien presenteras på det europeiska onkologimötet ESMO i Barcelona i september 2024.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.