Lyssna på forskaren: Mindre ingrepp bättre vid operation av bröstcancer

Nya, spännande forskningsresultat visar att mindre omfattande kirurgi vid bröstcancer räcker. Det här är superviktigt eftersom stora operationer kan ge mycket biverkningar, bland annat i form av lymfödem eller svullna armar.

kvinna i poddstudio
Lyssna på cancerforskaren Jana de Boniface i podden Glöd för att få veta hur kirurgen jobbar för både överlevnad och livskvalitet. bröstcancerkirurg vid Capio S:t Görans sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet.

Cancerkirurgen och cancerforskaren Jana de Boniface går till jobbet varje dag för att ta reda på exakt hur mycket som behöver tas bort vid en bröstcanceroperation för att både överleva och kunna leva med livskvalitet efteråt.

Lyssna på henne i podden Glöd där hon berättar om forskningsprojektet Less is more. Dessutom beskriver hon sin forskning om träning som en möjlig väg för att kunna minska operationer.

närbild kvinna

Lyssna i Acast

Lyssna i Spotify

Både överlevnad och livskvalitet

– Vi vill försöka göra mer försiktiga ingrepp för att skona patienterna från besvärliga biverkningar. Men vi behöver veta att det är säkert, säger Jana de Boniface, bröstcancerkirurg vid Capio S:t Görans sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet.

Bröstcancer kan sprida sig till armhålans lymfkörtlar och tidigare har kirurgen för säkerhets skull opererat bort ett större antal lymfkörtlar ifall de första lymfkörtlarna i armhålan (som kallas portvakter) innehöll metastaser.

I den nya studien kan forskarna visa att överlevnaden inte påverkas negativt av att lämna kvar de flesta av lymfkörtlarna i armhålan även om det innebär att det kan finnas kvar metastaser där.

I podden medverkar också Emelie von Hofsten, kreatör och modedesigner som driver kontot @EmvonHofsten på instagram. Hon berättar om sin upplevelse av operationen av bröstcancer.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.