Övervikt och obesitas

Minska risken för cancer genom att hålla en hälsosam vikt

Minska risken för cancer genom att hålla en hälsosam vikt

Drygt hälften av landets vuxna befolkning beräknas i dag ha övervikt eller obesitas. Cancerfall kopplade till övervikt och obesitas ökar mest av alla påverkbara cancerfall både i Sverige och globalt. 

Fakta

  • Hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet minskar risken för cancer oavsett kroppsvikt.
  • Forskningen visar att övervikt och obesitas kan kopplas till 13 olika cancersjukdomar.
  • Obesitas är en kronisk och komplex sjukdom som orsakas av många faktorer men en av de viktigaste är samhället vi lever i.

Vad är övervikt och obesitas?

Övervikt är ingen sjukdom men ett tillstånd som ökar risken för obesitas. Obesitas är en komplex kronisk sjukdom som utvecklas av obalans av energiintag och förbrukning, men där genetik, miljö och sociala faktorer spelar en avgörande roll.

Se statistik för övervikt & obesitas

Hur hänger övervikt och cancer ihop?

Övervikt och obesitas är kopplat till ökad risk för minst tretton olika cancerformer och är en av de största påverkbara riskfaktorerna för cancer, tillsammans med rökning, solning och matvanor.  

De bakomliggande orsakerna till att övervikt och obesitas ökar risken för cancer är ännu inte helt klarlagda.

Kunskapen vi har om obesitas och cancer är framförallt baserad på stora observationsstudier som de flesta pekar i samma riktning.

Även om vi inte känner till de exakta orsakssambanden är det numer ett etablerat faktum att övervikt, och framför allt obesitas, utgör en ökad risk för cancer

En möjlig förklaring bottnar i ny kunskap om fettväven.

Läs mer om hälsosamma matvanor

Fettväven är aktiv

Från att främst ha betraktats som en energidepå vet man i dag att fettcellerna i fettväven producerar många olika ämnen, bland annat hormoner, tillväxtfaktorer och ämnen som bidrar till inflammation.

När mängden fettväv ökar i kroppen förändras fettcellerna och hormonproduktionen och vissa hormoner, som kan stimulera cancertillväxt, ökar.

Fysisk aktivitet skyddar i sig mot flertalet cancerformer men kan också hjälpa mot viktuppgång och underlätta för att hålla vikten stabil. Däremot är fysisk aktivitet inte ett effektivt sätt i sig för att gå ner i vikt. Foto: Scandinav

Höjda nivåer av insulin vid övervikt

Vid övervikt påverkas också kroppens ämnesomsättning. Det kan leda till förhöjda blodfettnivåer och insulinresistens, med höjda nivåer av insulin och insulinliknande tillväxtfaktorer som följd.

Dessa ämnen stimulerar cancercellernas expansion och delning, samtidigt som de gynnar deras överlevnad genom att hämma celldöd, den så kallade apoptosen.

Övervikt ger låggradig inflammation

En person med övervikt får också med tiden en låggradig inflammation i kroppen, vilket främjar en miljö där cancercellerna lättare kan utvecklas.

Dessutom producerar fettväven ämnen som gynnar tumörens nybildning av blodkärl, som behövs för att tumören ska kunna växa över en viss storlek.

Övervikt och obesitas ökar inte bara risken för att cancer ska uppstå, utan leder i många fall också till en sämre prognos hos den som redan drabbats.

Varför ökar övervikten i Sverige?

Vårt samhälle förändras och de senaste 50 åren har samhällets utformning alltmer skapat en livsmiljö som främjar övervikt och obesitas, en så kallad obesogen miljö.

Det innebär i praktiken att vi har en fysisk och social miljö som uppmuntrar till överkonsumtion av ohälsosam mat och minskad rörelse som i sin tur är bidragande orsaker till övervikt och obesitas.

Vi har en obegränsad tillgång till ohälsosam mat som görs attraktivt genom exempelvis prissättning och marknadsföring. Vi går och cyklar i lägre grad och åker bil i större utsträckning.

Skärmtiden har ökat i alla åldersgrupper, inte minst hos våra barn, vilket sammanfaller med ökningen av obesitas i samma åldersgrupp. Detta sammantaget har gjort att övervikt och obesitas har ökat i hela samhället.

Hur mäter vi övervikt?

BMI - Body Mass Index - är ett internationellt verktyg framtaget av WHO för att bedöma övervikt och obesitas hos vuxna.

Måttet bygger på förhållandet mellan längd och vikt. En hälsosam vikt är individuellt men på befolkningsnivå är BMI det mått som är allmänt vedertaget och används såväl i forskning som inom vården.

BMI och midjeomfång har en hög korrelation vilket innebär att BMI är ett bra mått för kroppsstorlek och lättare att mäta än midjeomfång. För de allra flesta innebär en hälsosam vikt att ha ett BMI mellan 18,5–24,9.

Vid diagnostisering av obesitas bör flera faktorer än BMI tas hänsyn till och därför är det av relevans att den individuella bedömningen av obesitas görs inom vården.

Två person står på en brygga

Vad säger forskningen om övervikt och cancer?

Hur hänger övervikt, obesitas och cancer ihop? Näringfysiologen Ingrid Larsson förklarar. 

Så säger forskningen

Så påverkar Cancerfonden folkhälsopolitiken

Vi väljer själva hur vi ska leva våra liv. Men politikens uppgift är att skapa förutsättningar för alla att kunna leva hälsosamt. Vi arbetar för att påverka folkhälsopolitiken, så att färre drabbas av cancer.

Varför är det viktigt för Cancerfonden att lyfta riskerna med övervikt och obesitas?

Ohälsosam vikt och matvanor orsakar tillsammans drygt fem procent av de påverkbara cancerfallen i Sverige och drygt 3 500 cancerfall skulle årligen kunna förebyggas.

Endast vart tionde barn äter enligt kostråden och vart fjärde barn i lågstadieåldern lever med övervikt eller obesitas. 

Övervikt och obesitas hos barn har mer än dubblerats de senaste 30 åren. Det är inte en plötslig förändring av våra matvanor utan gradvis förändring av samhället omkring oss som drivit på ökningen, och utvecklingen fortsätter gå åt fel håll.

WHO erfar att obesitas kan komma att gå om rökning som den största påverkbara riskfaktorn för cancer.

Vilka folkhälsopolitiska initiativ är viktiga för att bidra till att färre drabbas av cancer till följd av övervikt och fetma?

För att förbättra våra matvanor och förebygga både obesitas och cancer behövs insatser på samhällsnivå som skapar en mer hälsosam matmiljö. Pris, utbud och marknadsföring är några av de faktorer som styr våra matval idag.

Här finns goda möjligheter för regeringen, regionerna och kommunerna att göra det enklare att göra hälsosamma val, exempelvis genom att reglera utbud i offentliga verksamheter, använda ekonomiska styrmedel och begränsa marknadsföring av ohälsosamma livsmedel - inte minst till barn och unga. 

Det behövs politisk beslutsamhet för ett hälsofrämjande samhällsbygge och fortsatt forskning på hur vi bäst förebygger och behandlar obesitas. Cancerfonden föreslår bland annat: 

  • Anta mål för hälsosam livsmedelskonsumtion och ta fram en nationell handlingsplan för hälsosamma matvanor.
  • Använd ekonomiska styrmedel för att främja hälsosamma matvanor - kombinationen av skatter och subventioner är mest effektivt. 
  • Förbjud marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som barn och unga exponeras för.
  • Regionerna och kommunerna ska ta fram och implementera hälsofrämjande policys för upphandling av mat i offentliga verksamheter.
  • Regionerna ska implementera Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid obesitas.
  • Inför förbud för reklam för ohälsosamma livsmedel i kollektivtrafiken.

Läs mer här

Illustration mobiltelefon med testet Kolla risken

Kolla risken på 5 minuter

Det här testet är för dig som vill veta mer om hur hälsosamma levnadsvanor kan minska risken för cancer.

Starta testet