Minska risken för cancer genom att inte använda tobak
Minska risken för cancer genom att inte använda tobak
Tobak är den främsta förebyggbara orsaken till cancer. Att inte använda tobak är därför det bästa sättet att minska risken för cancer.
Det här testet är för dig som vill veta mer om hur hälsosamma levnadsvanor kan minska risken för cancer.
Sverige ratificerade WHO:s tobakskonvention 2005. Den handlar om hur världens länder kan skydda barn och vuxna mot att skadas och dö av tobak.
I EU:s plan för att besegra cancer finns ett mål om en tobaksfri generation 2040, där mindre än 5 procent av befolkningen använder tobak.
Det innebär att konsumtionen av både traditionella tobaksprodukter och tobaksindustrins nya nikotinprodukter behöver minska. Cancerfonden ställer sig bakom EU:s cancerplan och har utarbetat en färdplan för hur Sverige ska ta sig mot målet om ett Tobaksfritt 2040.
Läs Cancerfondens förslag om hur Sverige ska bli tobaksfritt till 2040
Vi väljer själva hur vi ska leva våra liv. Men politikens uppgift är att skapa förutsättningar för alla att kunna leva hälsosamt. Vi arbetar för att påverka folkhälsopolitiken, så att färre drabbas av cancer.
Rökning är den största påverkbara riskfaktorn för cancer i Sverige. Rökning ökar risken för över 20 olika cancerformer och 4 500 personer drabbas årligen av cancer till följd av rökning.
Trots att rökningen minskat i befolkningen är det fortfarande ett stort problem, inte minst eftersom det finns stora socioekonomiska skillnader i rökning.
Cancerfondens arbete syftar till att underlätta för dem som vill sluta och verka för att färre börjar.
Regeringen måste därför fortsätta implementera åtgärder som höjda skatter, neutrala förpackningar och förbud mot onlineförsäljning för att ytterligare minska rökningen.
Vi ser också att bruket av icke-medicinska nikotinprodukter kraftigt ökar, främst bland unga. Det är alltså inte primärt mångåriga rökare som använder de nya produkterna, utan personer som inte tidigare varit rökare.
Det saknas belägg för att påstå att dessa produkter fungerar som rökavvänjningsprodukter.
Minskad tillgänglighet och efterfrågan på tobaks- och nikotinprodukter ökar skyddet för att barn och unga inte ska börja röka senare i livet.
Barn och unga är extra känsliga för att utveckla nikotinberoende och de allra flesta börjar med tobaks- och nikotinprodukter innan de fyllt 18 år.
Det behövs politisk beslutsamhet för ett hälsofrämjande samhällsbygge som underlätta för dem som vill sluta och verkar för att färre börjar. Cancerfonden föreslår bland annat:
Hittade du informationen du sökte?