Redan när du får besked om att du tjocktarmscancer eller ändtarmscancer bör sjukvården sätta igång planeringen av din rehabilitering, så att du efter behandling kan leva ett så bra liv som möjligt, både kroppsligt och själsligt.
Kontaktsjuksköterskan har ansvar för att planera och samordna rehabiliteringen.
Läs mer om cancerrehabilitering
Det här kan du göra själv
- Bäckenbottenträning kan minska eller bota besvär både vid urin- och avföringsinkontinens.
- Om du har lös avföring, läckage eller trängningar har toalettgympa ofta en bra effekt. Målet med träningen är att du ska få bättre kontroll över dina tarmtömningar.
- Om du har problem med lös avföring kan du behöva undvika mat som är allt för fiberrik eller lösande, som katrinplommon. Be att få träffa en dietist om du behöver vägledning.
Läs mer om bäckencancerrehabilitering
Efterkontroll
Efter din behandling följs du upp för att tidigt hitta återfall som går att bota. Läkaren ska också se till att du får den information och det stöd som du behöver efter din cancersjukdom.
Efterkontrollerna är även viktiga för att se om du har något behov av rehabilitering.
När du är cancerfri efter en tjock- och ändtarmscancer kontrolleras du med skiktröntgen efter ett år och efter tre år. Samtidigt tas också ett blodprov på cancermarkören CEA, är en typ av glykoprotein som kan finnas i höga mängder vid cancer i magtarmkanalen.
Läs om provsvar
Om det uppstår nya behov av rehabilitering eller om de åtgärder som satts in inte fungerar ska du höra av dig till din kontaktsjuksköterska.
Du ska också höra av dig om du får nya besvär som trötthet, svårt att hålla vikten eller blod från tarmen.
Hälsoundersökning & screening
Studier har visat att undersökning för blod i avföringen hos friska personer i 60-70-årsåldern minskar riskerna för död i tjocktarmscancer eller ändtarmscancer.
Under 2020 infördes screening av tjock- och ändtarmscancer i Sverige.
Screening innebär att människor med viss ökad risk för en sjukdom kallas till en undersökning som kan hitta sjukdomen i tidigt skede innan den givit symtom och därmed kan behandlas effektivare. För tjock- och ändtarmscancer är det baserat på ålder och man kallas när man är 60-74 år.
Screening för tjock- och ändtarmscancer innebär en provtagning för blod i avföringen. Om det konstateras blod i avföringen följs provtagningen upp med en endoskopi för mer definitiv diagnos.
Se vår korta film om screening för tarmcancer:
Fler cancerdiagnoser i området kring magen
Fler cancerdiagnoser i tarmarna
Frågor och svar om tarmcancer
Vart kan jag vända mig?
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen.
ILCO
ILCO, Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade, är en ideell handikapporganisation för de som är eller kommer att bli stomi- eller reservoaropererad och för de som har andra funktionsförändringar i urinvägar och tarmkanal.
Läs mer om förbundet ILCO
Mag- och tarmförbundet
Mag- och tarmförbundet är en intresseorganisation för människor med funktionsnedsättningar i mage eller tarm. De har föreningar i de flesta län.
Verksamheten består främst av stöd till medlemmar, men också av påverkan och information till myndigheter och personal.
Läs mer på Mag- och tarmförbundet
Film om forskning på tjock- och ändtarmscancer
Eva Angenete är professor i kirurgi och forskar om tjock- och ändtarmscancer. Se en film där hon berättar om sitt arbete för att fler ska bli botade till ett bra liv.