Vilken behandling som rekommenderas vid njurcancer beror på hur stor cancern är, var i njuren den sitter samt om den har spridit sig till andra organ med metastaser.
Förstahandsvalet av behandling vid njurcancer är att tumören opereras bort med syftet att bota.
Vid mindre njurcancertumörer används njurbesparande kirurgi. Det betyder att inte hela njuren opereras bort utan endast den del av njuren där tumören sitter.
Vid större cancertumörer kan hela njuren där tumören sitter behöva opereras bort.
Icke-kirurgiska metoder
I en del fall vid små tumörer avvaktar man med behandling eller använder andra icke-kirurgiska metoder.
Man kan till exempel använda radiofrekvensbehandling (där tumören hettas upp så att cancerceller förstörs) eller kryobehandling (tumören fryses så att cancerceller förstörs).
Inför sådana behandlingar tas en biopsi, ett vävnadsprov.
De här behandlingarna används till exempel om ditt allmänna hälsotillstånd är så dåligt att operation inte går att göra.
Immunterapi
De som har en klarcellig njurcancer och bedöms ha ökad risk för återfall kan erbjudas ett års behandling med immunterapi, om allmäntillståndet tillåter det.
Då aktiveras det egna immunförsvaret för att ta död på eventuella cancerceller som kan finnas kvar.
Behandlingen ges som komplement efter operationen, så kallad adjuvant behandling, för att minska risken för återfall.
Behandling vid spridd njurcancer
Kirurgi
Om njurcancern har spridit sig och gett metastaser händer det ibland att njuren där cancertumören sitter opereras bort.
Om det bara finns enstaka metastaser till exempel i lunga, lymfkörtel, bukspottskörtel eller hjärna kan de också i en del fall opereras bort.
Medicinsk behandling
Medicinsk behandling vid spridd cancer används ofta för att bromsa cancertillväxten och förlänga överlevnaden.
Det finns nationella och internationella rekommendationer om vilka läkemedel som ska ges i olika situationer.
Olika typer av läkemedel används beroende på vilken typ av njurcancer det är och på vilka behandlingar som getts tidigare. Även det allmänna hälsotillståndet spelar in.
Målinriktade läkemedel
Sedan 2006 används läkemedel som blockerar olika signalsystem i celler, så kallad målinriktad behandling.
Läkemedlen har ofta en bromsande effekt på njurcancer och hämmar tumörcellernas tillväxt och blodkärlsförsörjning. Det finns flera olika sådana läkemedel som används i Sverige.
Läkemedlen tas oftast som tabletter. Biverkningar av behandlingarna som ofta förekommer kan vara förhöjt blodtryck, hudpåverkan, diarréer och trötthet.
Läs mer om målinriktade läkemedel
Immunterapi – checkpointhämmare
I kroppen finns det normalt så kallade kontrollpunkter, checkpoints, som bromsar immunförsvaret från att bli för aktivt. Sedan några år finns det antikroppar som släpper på den bromsen, så kallade checkpointhämmare.
När man får checkpointhämmare aktiveras en sorts vita blodkroppar, T-lymfocyter, som kan ta död på cancercellerna. Antikropparna får man på sjukhus med dropp.
Biverkningar av behandlingen beror på den ökade aktiviteten i immunförsvaret. Aktiviteten kan leda till inflammationer i kroppens organ. Det kan ge symtom som till exempel andnöd, diarréer, utslag och klåda i huden och trötthet.
De kan bli allvarliga och det är därför viktigt att de som behandlas med checkpointhämmare måste vara väl informerade om biverkningarna och när de ska ta kontakt med sjukvården.
Läs mer om immunterapi
Alla läkemedel som nämnts kan leda till en hel del biverkningar och hur effektiv behandlingen är varierar mellan olika personer.
Den som är sjuk behöver följas upp på behandlande klinik så att livskvaliteten och resultaten av behandlingen blir så bra som möjligt. En regelbunden kontakt med både kontaktsjuksköterska och läkare är av stor vikt.
Det pågår en intensiv forskning för att utveckla behandlingen vid njurcancer.
Cytostatika
Cytostatika har prövats vid njurcancer men har hittills inte visat sig ha någon nämnvärd effekt.
Läs mer om cytostatika
Strålbehandling
Strålbehandling brukar ha god effekt för att lindra symtom, framför allt för att ge smärtlindring när det finns metastaser i skelettet.
Strålbehandling ges som regel en gång per dag under en till fem dagar. Själva behandlingen tar bara några minuter varje gång.
Strålbehandling kan också ges för att hämma tillväxten av metastaser som ger symtom i andra delar av kroppen.
Stereotaktisk strålbehandling kan vara ett alternativ till operation när det bara finns enstaka metastaser i till exempel hjärnan eller lungorna. Den innebär att strålningen riktas in mycket noggrant för att stråla själva tumören från många olika håll med hög dos och samtidigt skona vävnaden runt omkring.
Läs mer om strålbehandling
Palliativ vård
När cancer växer så att den inte kan opereras bort eller återkommer efter en tidigare operation kan den inte botas.
Förutom läkemedel och strålbehandling finns flera saker som kan göras för att lindra de symtom som beror på att sjukdomen fortskrider.
Behandlingar som sätts in då brukar kallas palliativ vård.
Den palliativa vården innebär att aktivt ta hänsyn till helheten, inte bara genomföra enstaka insatser.
Läkaren bör, tillsammans med övrig personal, gå igenom de olika lindrande behandlingar som finns tillgängliga och tillsammans med den som är sjuk komma fram till deras för- och nackdelar.
I dag finns goda möjligheter till bra smärtlindring, en viktig fråga för de som har ont.
Det finns också mycket som kan göras för att lindra andra symtom som klåda, feber, illamående, kräkningar med mera.
Vårdpersonalens uppgift är att se till hela livssituationen hos den som är sjuk och att tillgodose olika behov: fysiska, psykiska, sociala och andliga.
Även de närstående behöver stöd i sin situation.