Hälsosamma matvanor skulle spara vården miljarder

Folkhälsomyndigheten, Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden har utvecklat ett nytt verktyg som visar hur levnadsvanor påverkar risken att drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdom.

Fysisk aktivitet på lanseringen av NCDSim. Foto: Sanna Percivall

Genom simuleringar går det att förutse effekten av förebyggande insatser på sjukdomsfall, vårdkostnader och dödlighet. Verktyget, kallat NCDSim, gör det möjligt att modellera hur olika riskfaktorer påverkar folkhälsan på lång sikt. Användaren kan simulera hur förändringar i till exempel rökning eller saltintag skulle påverka antalet insjuknade och samhällets vårdkostnader. 

Totalt kan åtta olika riskfaktorer användas för att simulera hur effekten på cancer och hjärt-kärlsjukdom blir, det vill säga hur många som insjuknar, är sjuka, hur stora vårdkostnaderna blir och hur många som dör.

Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Kristina Sparreljung generalsekreterare på Hjärt-lungfonden och Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden deltar i ett lanseringsevent.
Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Kristina Sparreljung generalsekreterare på Hjärt-lungfonden och Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden på lanseringen av verktyget. Foto: Sanna Percivall

Med en åldrande befolkning är behovet stort av att redan i dag kunna se hur många som riskerar att drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdom om 20-30 år.

– Förebyggande insatser är en av de mest kraftfulla åtgärderna vi har för att minska risken för framtida cancerfall och andra sjukdomar. Med det här verktyget kan vi nu tydligt se vilken effekt förbättrade levnadsvanor har på antalet framtida sjukdomsfall och på samhällets vårdkostnader, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Kosten avgörande för sjukdom och dödlighet

Simuleringarna visar att matvanor har stor betydelse för folkhälsan. Om alla vuxna i Sverige skulle följa de nordiska näringsrekommendationerna skulle antalet pågående sjukdomsfall i cancer och hjärt-kärlsjukdom kunna minska med cirka 107 000 till år 2060.

Samtidigt skulle vårdkostnaderna kunna reduceras med 2,9 miljarder kronor.

En familj hackar grönsaker vid middagsbordet

Vidare visar simuleringarna att om andelen personer som äter för lite fiber, fullkorn samt frukt och grönt minskar med 20 procent, och samtidigt andelen som äter för mycket kött och salt minskar i samma utsträckning, skulle det kunna leda till 18 000 färre sjukdomsfall år 2060.

Det skulle kunna innebära en minskning av sjukvårdskostnaderna med omkring halv miljard kronor samma år.

Ett viktigt verktyg för beslutsfattare

NCDSim är utvecklat för att kunna användas som beslutsunderlag av politiker och andra aktörer inom folkhälsan. Verktyget kan ge viktiga insikter till regioner och kommuner som arbetar med förebyggande insatser.

De åtta riskfaktorer som för närvarande ingår i modellen är rökning, obesitas (fetma), otillräcklig fysisk aktivitet samt fem kostrelaterade faktorer: lågt intag av fiber, fullkorn, frukt och grönt samt högt intag av kött och salt.

En patient sitter på en sjukhussäng och pratar med vårdpersonal

– Vi ser en stor utvecklingspotential med simuleringsverktyget, eftersom det steg för steg kan utvecklas vidare genom att inkludera ytterligare riskfaktorer, till exempel alkohol. På samma sätt kan andra sjukdomar läggas till, exempelvis diabetes, säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten.

Genom att göra det möjligt att förutse effekten av förebyggande insatser kan NCDSim bidra till ett friskare samhälle och en mer hållbar sjukvård.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.