Forskningen inom tarmcancer har gjort många framsteg men behovet av att minska risken för återfall är stort. Här är cancerforskaren Anna Martling något på spåren. Hör henne och drabbade Lotta Gray berätta i podden Glöd.
– Det kan vara en enorm skillnad för en patient att slippa bli av med sin ändtarm, att slippa permanent stomi, att slippa gå igenom stor kirurgi – som alltid innebär risker, säger Anna Martling, kirurg, cancerforskare och professor i kirurgi vid Karolinska Institutet.
Hon pratar om hur de senaste årens forskningsframsteg har förändrat och förbättrat livskvalitet för många av de 7000 personer i Sverige som varje år drabbas av tarmcancer. Det handlar till exempel om att lägga till strålning som en förbehandling innan kirurgi.
Anna Martling går till jobbet varje dag för att förbättra för patienter med tarmcancer och just nu håller hon på med en forskningsstudie för att stoppa återfall i sjukdomen.
I det här avsnittet medverkar även Lotta Gray som fick tarmcancer, behandlades och friskförklarades för många år sedan.
– Man kan ju tro att när man blir friskförklarad så ska det vara dunder och granater och ballonger och dyraste champagnen som finns. Och en resa till Maldiverna! Men när det hände, så minns jag att man inte tar ut den där glädjen. Man vågar inte det, utan det blir som en stilla glädje som bor i bröstet, säger Lotta Gray.
Var det här en intressant nyhet?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.