Fakta
- Undersökningen görs på en mottagning, vårdcentral eller på ett sjukhus.
- Om du är orolig går det att få lugnande läkemedel innan undersökningen.
- Inför undersökningen krävs inga speciella förberedelser.
Rektoskopi är en så kallad tarmkikarundersökning. Man för in en tunn slang i ändtarmen för att kunna se hur det ser ut och vid behov ta prover med hjälp av instrument som förs in via rektoskopet.
Rektoskopi är en undersökning där läkaren tittar in i ändtarmen med hjälp av ett instrument som kallas rektoskop.
Rektoskopet är ett plaströr och i änden av röret sitter det ett förstoringsglas som gör att läkaren kan se ändtarmens slemhinna. Röret har ungefär samma tjocklek som en tumme.
Via rektoskopet kan man föra in instrument. Exempelvis en liten tång om läkaren vill knipsa bort förändringar i tarmen och skicka på analys hos patologen.
För att kunna genomföra undersökningen behöver du klä av dig på underkroppen. Vanligtvis får du ligga på vänster sida på en brits med benen uppdragna.
För att det ska kännas mindre utsatt lägger man en filt eller ett lakan över dig.
Innan läkaren för in rektoskopet genom ändtarmsöppningen smörjs öppningen med en bedövande salva.
Många kan tycka att det känns pinsamt att behöva gå igenom en rektoskopi, men det brukar kännas bättre om man berättar för vårdpersonalen hur man känner.
Om du är orolig går det att få lugnande läkemedel innan undersökningen.
Ibland kan läkaren behöva spruta in lite luft i tarmen för att se bättre. Det kan spänna och kännas obehagligt och luften gör att du kan prutta.
Säg till om det känns obehagligt eller gör ont.
Inför undersökningen krävs inga speciella förberedelser. Det är bra om du nyligen har varit på toaletten och bajsat.
Man brukar inte rutinmässigt ge lavemang innan undersökningen. Det kan göra slemhinnan irriterad och det kan då bli svårt att se eventuella inflammationer.
Om det finns avföring i ändtarmen, som inte kommer ut, kan du få ett mindre lavemang innan undersökningen.
Du får äta och dricka som vanligt inför undersökningen.
Efter en rektoskopi mår de flesta som vanligt. Om du inte har fått lugnande läkemedel kan du lämna mottagningen direkt efter undersökningen.
Du kan blöda lite, i ett par timmar, från tarmen om läkaren har tagit prover från slemhinnan och det kan blöda lite första gången du går på toaletten efter undersökningen.
Annars är rektoskopi en undersökning som inte brukar ge några biverkningar eller komplikationer.
Undersökningen kan exempelvis visa om du har inflammation, sår, blödningar eller en tumör i ändtarmen.
Det kan vara svårt att se den nedersta delen av ändtarmen med ett rektoskop. Därför görs alltid en proktoskopi direkt efter rektoskopin.
Det går till på samma sätt, men med en kortare slang som gör att man lättare kan se slemhinnan precis innanför analöppningen.
Genom rektoskopet och proktoskopet kan läkaren inte bara undersöka tarmens innerväggar utan också ta ut små vävnadsprover från misstänkta delar av tarmen.
För att kunna ta proverna för man in en särskild tång genom instrumentet.
Vävnadsproverna skickas till patologen på analys för att se om det finns cancer i dem. Det kan ta några veckor att få svar på vävnadsproverna.
Rektoskopet används också för att ta bort polyper som kan vara förstadier till cancer.
Om man under rektoskopin inte hittar någon orsak till dina besvär skickar läkaren ofta en remiss för att göra en koloskopi. Koloskopet är en längre slang som gör att man även kan undersöka tjocktarmen.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.