Fakta
- Kontaktsjuksköterskan har 3 års grundutbildning till sjuksköterska och sedan en avancerad kurs på vanligtvis 7,5 högskolepoäng.
- Många kontaktsjuksköterskor har också en 1-årig vidareutbildning i onkologi.
Kontaktsjuksköterskan har en viktig roll inom cancervården genom att vara en fast punkt och stöd under och efter sjukdomstiden för den som är sjuk och de närstående.
Det är kontaktsjuksköterskan som ska samordna alla delar i din cancervård.
Kontaktsjuksköterskan ska också informera dig och dina närstående om de olika stegen i den vård du kommer få som undersökningar, behandlingar och vad som planeras framåt. Det så kallade vårdförloppet.
Din kontaktsjuksköterska ska vara en namngiven person och det ska vara tydligt att det är den personen du kan vända dig till.
Kontaktsjuksköterskan ska ge råd och stöd och svara på frågor från dig och dina närstående och se till att du får vara delaktig i din vård.
Om du behöver nå andra yrkesgrupper inom vården ska kontaktsjuksköterskan hjälpa dig att få kontakt med dem.
Kontaktsjuksköterskan ska också bedöma vad du har för behov, sätta in lämpliga åtgärder och planera för din rehabilitering.
Allt ska dokumenteras i en individuell vårdplan som kallas – Min vårdplan.
Om du ska flyttas från en klinik, exempelvis kirurgen, till en annan klinik som onkologen är det kontaksjuksköterskan som ansvarar för att det blir en bra överlämning.
Det betyder att både du och den vårdgivare som ska ta över din vård får all information som behövs för att övergången ska bli så bra som möjligt.
Du ska få en kontaktsjuksköterska så tidigt som möjligt, gärna redan när du utreds för en cancersjukdom. Det vanligaste är dock att det dröjer tills du har fått din cancerdiagnos.
Alla kliniker som arbetar med cancerpatienter ska helst erbjuda en kontaktsjuksköterska, men det fungerar inte alltid så.
En kontaktsjuksköterska ska stötta dig under hela sjukdomsperioden. Men när du flyttar från till exempel kirurgen till onkologen, får du byta till en ny kontaktsjuksköterska.
Du kan ringa till din kontaktsjuksköterska även när du är färdigbehandlad och endast går på kontroller.
Om det är någonting du behöver få hjälp med av distriktsköterskan på vårdcentralen är det kontaktsjuksköterskan som ansvarar för att det blir en bra överlämning.
Kontaktsjuksköterskan är en vidareutbildad sjuksköterska. Utbildning till kontaktsjuksköterska innebär först 3 års grundutbildning till sjuksköterska och sedan en avancerad kurs på vanligtvis 7,5 högskolepoäng till kontaktsjuksköterska.
Kontaktsjuksköterskeutbildningen innehåller bland annat kurser om
Många kontaktsjuksköterskor har också en 1-årig vidareutbildning i onkologi.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.