Vi frågade Tove Liljendahl Sandberg på Strålskyddsmyndigheten om vad UV-strålning och UV-index är och vad vetenskapen vet om riskerna med solning.
– UV-index är ett mått på styrkan i den ultravioletta strålningen från solen, och dess förmåga att framkalla hudrodnad. När UV-index är högre än 3 behöver de flesta människor skydda sig från solen.
Minsoltid.se är ett bra verktyg som visar hur länge man kan vistas i solen med bar hud utifrån tid på dygnet och året, självskattad känslighet (hudtyp) och på vilken breddgrad man befinner sig.
– UV-index är framtaget för att hjälpa människor med olika känslighet att skydda sig mot skador i huden som medför ökad risk att senare i livet drabbas av hudcancer, och för att undvika att bränna sig.
Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar generellt inte att sola för att bli brun, eftersom all exponering för UV-strålning innebär en risk för hudskador som innebär en ökad risk för hudcancer.
Ett högt UV-index innebär att strålningen är starkare, vilket medför en risk att bränna sig snabbare och få skador i huden. Därför är det alltid säkrast att använda skydd i form av kläder och att söka skugga för att minimera skadlig påverkan på huden när UV-index är högt.
– Nej, hudrodnad och att huden blivit brun är tecken på att UV-strålning har skadat hudcellerna. Huden producerar då mer pigment som ett resultat av skadorna för att försvara sig. Risken för hudcancer ökar om man utsätter sig för allt för mycket ultraviolett strålning.
– Både solen och lysrören i ett solarium avger ultraviolett strålning, men i ett kosmetiskt solarium är strålningen mer intensiv än den från solen på sommaren.
Det är den totala mängden UV-strålning från både solen och från solarier som en person utsatts för under livet som avgör risken att drabbas av hudcancer, och när man solar i solarium ökar den totala mängden UV-strålning.
Det finns ett samband mellan att sola i solarium och drabbas av malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, det gäller särskilt unga personer.
– Vi på Strålsäkerhetsmyndigheten avråder alla från att sola i solarium på grund av riskerna med ultraviolett strålning (alltså både de som är och de som inte är gravida).
– Det korta svaret är Ja. Det krävs ganska tjocka moln för att den ultravioletta strålningen ska begränsas nämnvärt.
– Man kan både bränna sig och bli solbrun med solskyddsmedel (solkräm), men beroende på solskyddsfaktor (SPF) och mängden man använt tar det olika långt tid. Oavsett vilken SPF som används finns det en gräns för när man varit så länge i solen att man bränner sig/får skador.
Solskyddsmedel begränsar hur mycket ultraviolett strålning som når in i huden och ger skador. Hur effektivt det sker beror på vilken SPF krämen har, samt hur stor mängd som smörjts in.
Att huden blir solbrun är ett resultat av skador i cellernas DNA. Då produceras och mobiliseras mer pigment som ett resultat av skadorna.
En solbrun person har en ökad pigmentering som ger en SPF på 2 eller lite mer. Det innebär att det tar ungefär dubbelt så lång tid att bränna sig i solen.
Rent hypotetiskt medför användning av ett solskyddsmedel med SPF 50 att det går att vara 50 gånger längre i solen innan man bränner sig, men det har visat sig att många använder en mindre mängd kräm än vad tillverkarna rekommenderar.
Det betyder att det skydd som anges på förpackningen i de flesta fall inte uppnås.
Sommaren 2024 delade många unga tips på TikTok om när UV-index var som högst, ofta kring lunch. Tanken var att sola under de timmarna för att snabbt bli brun, men vad många inte tänker på är att det också är då risken för att bränna sig och för att få andra hudskador är som störst.
De kortsiktiga vinsterna i form av brun hud kan leda till långsiktiga negativa hälsoeffekter.
När man är i solen utsätts huden för UV-strålning. För att skydda hudens celler bildas melanin UV-strålning är en av de största riskfaktorerna för hudcancer.
Basalcellscancer (basaliom): Vanligast och oftast minst farlig, men kan orsaka ärrbildning.
Skivepitelcancer: Kan sprida sig om den inte behandlas.
Malignt melanom: Den farligaste formen av hudcancer som kan sprida sig snabbt till andra delar av kroppen.
Att utsätta huden för stark UV-strålning kan också leda till tidigt åldrande, som rynkor och pigmentfläckar.
Det finns flera sätt att minska risken för hudskador och hudcancer. Här är några rekommenderade metoder:
Skugga: Att vistas i skuggan, särskilt när UV-index är som högst mellan klockan 10 och 16, kan minska exponeringen markant.
Skyddande kläder: Långärmade tröjor, byxor, hatt och solglasögon är bra skydd mot solen.
Solkräm: Använd en bredspektrad solkräm med SPF 30 eller högre och återapplicera regelbundet, särskilt efter att du har badat eller svettats.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.