Sol och solkänslighet

Alla människor är olika känsliga för solen. Ju lättare du har att bränna dig i solen desto känsligare är du och bör då vara mer försiktig.

Sol
Ju lättare du har att bränna dig i solen desto mer försiktig bör du vara.

Det översta lagret av huden innehåller celler som kallas melanocyter. Melanocyterna innehåller ett färgämne, pigment, som kallas melanin och som skyddar huden mot solens UV-strålar.

Ju mörkare hud en person har desto fler melanocyter finns i huden. När melanocyterna utsätts för solljus bildas mer melanin som gör att huden blir mörkare för att skydda kroppen mot den ultravioletta strålningen från solen.

Ibland räcker inte mängden melanin till för att skydda dig. Det är då du bränner dig.

Bränna sig i solen

Att bränna sig innebär att din hud får en rodnad och den blir varm och öm. Det kan vara svårt att se rodnaden om du har brun hud, men sveda, värme och ömhet kan du känna av. 

Det kan vara svårt att själv avgöra hur känslig du är så här kommer några beskrivningar av olika hudtyper. Med brun avses att huden har blivit mörkare, men hur mörkt brun den blir beror på hur melaninrik din hud är.

Om du är osäker, välj då en känsligare hudtyp än den du tror du har.

  • Du bränner dig lätt och blir aldrig brun.
    Oftast rödhåriga och blonda personer med blå eller gröna ögon och vit hud. Personer med många hudfläckar som fräknar eller leverfläckar.
  • Du får alltid en rodnad i huden när du varit i solen och ibland övergår du till att bli brun.
    Oftast mörkblonda personer med blå ögon och vit hud.
  • Ibland bränner du dig i solen, men du blir alltid brun.
    Oftast mörkhåriga personer med ljus till ljusbrun hud.
  • Du bränner dig sällan i solen och blir alltid brun.
    Oftast mörkhåriga personer med naturligt ljusbrun hud.
  • Du bränner dig mycket sällan i solen och blir alltid brun.
    Oftast mörkhåriga personer med naturligt mörkbrun hud.
  • Du bränner dig aldrig i solen och blir alltid brun.
    Oftast mörkhåriga personer med mycket mörkbrun- eller svart hud.

Huden är extra känslig på vintern

Även om din hud är mindre solkänslig och har ett bättre skydd mot UV-strålningen betyder det inte att du kan strunta i att skydda dig mot solen.

Man kan riskera att drabbas av hudskador och hudcancer även om man har en mycket melaninrik, mörk hud och aldrig bränner sig i solen. 

Din hud är extra känslig under vintern när huden är ovan vid solen. Under sommaren bildar huden ett naturligt skydd mot solstrålningen genom att öka pigmenteringen och även öka hudens tjocklek.

Solens UV-index

Det naturliga skyddet mot solstrålningen försvinner under hösten och därför ska du, oavsett hudtyp, vara extra försiktig om du åker till soligare, varmare länder under vintern där man har ett annat UV-index.

Läs mer om UV-index i olika delar av världen på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida

Läs mer om hur länge man kan vistas i solen en solig sommardag i olika delar av världen utan att bränna sig på Min soltid på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida

Solen och D-vitamin

Solen är också vår främsta källa till D-vitamin. En ljushyad person producerar fem till tio gånger så mycket D-vitamin av samma dos solljus som en mörkhyad person.

Här i Sverige måste man under vintern kompensera bristen på solljus med D-vitaminrik kost och ibland även kosttillskott. 

Fakta D-vitamin

  • D-vitamin behövs för att kunna ta upp kalcium från tarmen. Kalcium behövs i sin tur för att bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett.
  • D-vitamin har en positiv effekt på vårt immunförsvar.
  • För att vi ska kunna producera vår egen D-vitamin behöver vår hud exponeras för ultraviolett ljus av typen UVB.
  • Under svensk högsommar räcker det att vara ute i solen 10–100 minuter/dag (beroende på om du har ljus eller mörk hud) och få sol i ansiktet och på armarna.
  • Genom kosten får vi främst i oss D-vitamin via fet fisk som lax, sill och makrill. Lätta mejeriprodukter berikas med D-vitamin. Ägg och kött innehåller en liten mängd D-vitamin.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.