Vad gör en gastroenterolog?

En gastroenterolog är den specialistläkare du får träffa om du har symtom från magtarmkanalen eller en sjukdom i magtarmkanalen. Sjukdomar i magtarmkanalen kan vara cancer, men oftast är det inte cancer.

Fakta

  • Sex års studier på läkarprogrammet.
  • Fem års specialiststudier i gastroenterologi. 

Vad är en gastroenterolog?

En gastroenterolog är en specialistläkare som har hand om sjukdomar i magtarmkanalen och de organ som ligger intill den.

Till magtarmkanalen hör magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen. Organ som ligger intill magtarmkanalen är levern, gallblåsan, matstrupen och bukspottkörteln.

För att utbilda sig till gastroenterolog läser man först läkarlinjen och sedan en vidareutbildning i gastroenterologi.

Vad gör en gastroenterolog?

En gastroenterolog utreder symtom från magtarmkanalen eller organ som ligger i närheten av den, ställer diagnos och gör en behandlingsplan.

Gatroenterologen utför inga operationer utan behandlar sjukdomarna med läkemedel. Ibland behövs det ingen behandling direkt och då följer gastroenterologen upp den som är sjuk med regelbundna kontroller.

Även under och efter en läkemedelsbehandling följs du upp av gastroenterologen.

Om sjukdomen behöver opereras skickar gastroenterologen en remiss till kirurgen.

När träffar man en gastroenterolog?

Det är oftast allmänläkaren på vårdcentralen eller hälsocentralen som upptäcker avvikande prover eller symtom som kan bero på en sjukdom i magtarmkanalen.

Allmänläkaren kan då beställa fler undersökningar och prover. Det är vanligt att det skickas en remiss till gastroenterologen för en endoskopi.

Det betyder att gastroenterologen tittar ner i magsäcken eller upp genom tjock- och ändtarmen med hjälp av en kameraförsedd slang.

Efter undersökningarna beslutas om allmänläkaren kan hjälpa dig eller om du ska gå hos en specialist i gastroenterologi.

Hos gastroenterologen

Hos gastroenterologen får du berätta om hur du mår, vilka symtom du har och blir undersökt.

En del har redan gjort en endoskopi redan före första besöket hos gastroenterologen. Då informerar gastroenterologen om vad undersökningen visade och hur behandlingsplanen ser ut.

I andra fall kan gastroenterologen beställa undersökningar som blodprover, röntgen eller endoskopi. Det beror på vilken sjukdom man misstänker att du kan ha.

Om det visar sig att dina symtom beror på cancer skickas en remiss till kirurgen som tillsammans med onkologen kommer fortsätta att ta hand om din vård och behandling.

Behandlingar

Gastroenterologen är inte en del i själva cancerbehandlingen, men de har en viktig roll när det gäller att hitta en cancer och att förebygga utvecklingen av cancer.

Om man hittar blod i avföringen på vårdcentralen eller via screening utreder gastroenterologen om blödningen kan bero på cancer i tarmen.

Vid en del ärftliga tarmsjukdomar får man regelbundet gå till en gastromottagning. Då tittar gastroenterologen in i tjocktarmen (med hjälp av koloskopi) för att se om det finns några förändringar där som kan utvecklas till cancer och tar bort dem innan det händer.

Undersökning med koloskop
Koloskopet är en cirka en och en halv meter lång, böjlig slang som är kopplat till en bildskärm. Foto: Sanna Percivall.

Sjukdomar som ger inflammation i tarmen som Ulcerös kolit och Morbus Chron ökar risken för att drabbas av tarmcancer. Gastroenterologen behandlar de sjukdomarna och kontrollerar dig för att tidigt hitta eventuell cancer.

Om du skulle utveckla tarmcancer när du har Ulcerös kolit eller Morbus Chron behandlar en kirurg och en onkolog din cancer. Gastroenterologen har dock fortfarande ansvaret för behandlingen av din inflammatoriska tarmsjukdom.

Stötta och vägleda

Under utredningen, behandlingen och efterkontrollerna ska gastroenterologen stötta dig och dina närstående.

Gastroenterologen ska ge dig information om din sjukdom, behandling, eventuella biverkningar och risker på ett sätt så att du förstår.

Informationen innehåller också ofta råd kring levnadsvanor, som vad du bör äta och dricka och vad du bör undvika.

Forskning

Det pågår forskning för att lära sig mer om hur gastroenterologiska sjukdomar fungerar. Det gör att behandlingarna kan utvecklas och bli både effektivare och skonsammare.

Många gastroenterologer delar sin arbetstid mellan att träffa sjuka personer och att forska.

Även om gastroenterologen inte själv forskar är han eller hon väl insatt i de senaste forskningsframstegen. Gastroenterologerna vet vilka behandlingar som rekommenderas och hur de ska ta hand om dig.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.