Vad gör en allmänläkare?

En allmänläkare är den medicinska specialist du träffar på en vårdcentral eller hälsocentral. Allmänläkaren är ofta den första läkare som undersöker dig när du har symtom på cancer eller annan sjukdom.

Fakta

  • Sex års studier på läkarprogrammet.
  • Fem års studier i allmänmedicin.

Vad är en allmänläkare?

En allmänläkare är specialist i allmänmedicin. Andra ord för allmänläkare är distriktsläkare och husläkare.

Allmänläkaren arbetar på en vårdcentral eller hälsocentral inom den så kallade primärvården.

Primärvård betyder att det är den första vård personer kommer i kontakt med, om man inte måste åka till en akutmottagning.

För att bli allmänläkare måste man först gå läkarprogrammet. Efter det specialiserar man sig i allmänmedicin.

Vad gör en allmänläkare?

Allmänläkaren är specialist på att utreda och diagnostisera en mängd olika sjukdomar och symtom som många har.

Allmänläkaren behandlar många sjukdomar och besvär. Behandlingen kan bestå av både  mediciner och mindre operationer. De följer då också upp behandlingen.

Om den som är sjuk behöver träffa någon annan specialist skickar allmänläkaren en remiss till den specialistmottagning som har hand om just den sjukdomen.

När träffar man en allmänläkare?

Om du har symtom och besvär som inte är akuta eller som inte måste undersökas på en gång, bokar du tid på din vårdcentral eller hälsocentral. Där får du träffa en allmänläkare.

Man på läkarbesök på vårdcentral
När du kommer till allmänläkaren får du berätta om hur du mår och vilka symtom du har. Foto: Edis Potori

Om du får behandling på en specialistmottagning och är färdig med behandlingen kan en fortsatt uppföljning ske hos en allmänläkare. Specialistmottagningen skickar då en remiss till allmänläkaren.

Allmänläkaren har också det medicinska ansvaret för särskilda boenden, som  äldreboenden.

En del personer har kontakt med allmänläkare i samband med kortvariga sjukdomar, som lätta infektioner eller magkatarr. Andra har kroniska sjukdomar som allmänläkaren behandlar och följer upp under flera år.

Hos allmänläkaren

När du kommer till en allmänläkare får du berätta hur du mår och vilka symtom du har. 

Allmänläkaren undersöker dig och kan vilja att du lämnar blodprover eller skickar dig för att göra till exempel en röntgenundersökning.

När allmänläkaren har en välgrundad misstanke om att någon har cancer, ska en remiss skickas till en specialistmottagning så att den som utreds görs det enligt SVF, standardiserade vårdförlopp.

SVF har skapats för att alla i Sverige ska utredas på samma sätt och inom samma tidsperiod. Det gör att det blir mer rättvist och att utredningen går så snabbt och smidigt som möjligt. Alla olika cancerformer har enga SVF.

Läs mer om Standardiserade vårdförlopp (SVF) hos RCC

Stötta och vägleda

Om du är sjuk i cancer är det mottagningen som har ansvarar för din cancerbehandling som också ger dig stöd och vägledning.

Ofta har dock inte de mottagningarna möjlighet att ge närstående samtalsstöd om de behöver det. Där har primärvården en viktig roll att fylla.

Via allmänläkaren kan närstående få en samtalskontakt på vårdcentralen som kan hjälpa till.

Forskning

En allmänläkare kan träffa patienter, men också ägna en del av arbetstiden till forskning.

Allmänmedicin är ett brett område som det finns många olika forskningsprojekt inom.  Man kan till exempel forska om hälsa genom hela livet och om hur man kan förebygga ohälsa.

Det pågår också forskning om behandlingar och hur man följer upp den som är sjuk efter en behandling.

Även de allmänläkare som inte själva forskar får fortbildning för att veta vad den senaste forskningen visar för resultat.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.