Vad gör en sexolog?

Sexologen är en specialist som arbetar med sexualitet, samlevnad och relationer. Cancersjukdomar och cancerbehandlingar kan påverka sexlivet både fysiskt och psykiskt.

Modeller som föreställer mannen och kvinnans könsorgan
Sexologen kan erbjuda både individuell rådgivning och parterapi. Det kan handla om att lära sig acceptera förändringar av kroppen.

Vad är en sexolog?

En sexolog arbetar med frågor som rör sexualitet, samlevnad och relationer.

En sexolog är expert på hur sexlivet och relationer kan påverkas av medicinska, psykiska och sociala faktorer.

För att bli sexolog behövs en grundutbildning, till exempel som sjuksköterska, psykolog eller socionom. Efter grundutbildningen specialiserar man sig inom sexologi, ofta genom en masterutbildning.

Utbildningen till sexolog brukar innehålla ämnen som hur sexualiteten utvecklas, sexuell hälsa, sexuella problem och svårigheter, men även juridiska och etiska vinklar av det praktiska arbetet med sexologi.

Varför behövs en sexolog inom cancervården?

Både en cancersjukdom och en cancerbehandling kan påverka sexlivet och relationen hos ett par när en av dem har fått cancer.

Kroppen kan påverkas fysiskt av sjukdomen och behandlingen. Operationer, cytostatika- och strålbehandling kan till exempel ge problem som torra slemhinnor, erektionsproblem och mindre sexlust.

En sjukdom kan leda till psykisk stress och oro som kan påverka sexlusten både hos den som är sjuk och hos partnern.

En stressande situation kan också påverka relationen om man inte har förmåga att prata med varandra om sina tankar, känslor och förväntningar.

Den som inte har någon partner kan känna oro inför att träffa någon på grund av fysiska förändringar av kroppen och kanske nedsatt sexuell förmåga.

Självbilden kan också påverkas av kroppsliga förändringar som operationsärr, förlorade kroppsdelar, håravfall och förändrad vikt.

Vad gör en sexolog?

En sexolog kan hjälpa en person eller ett par att förstå och förbättra relationen, den känslomässiga närheten och sexlivet.

Sexologen kan erbjuda både individuell rådgivning och parterapi. Det kan handla om att lära sig acceptera förändringar av kroppen.

Par kan få hjälp att hitta tillbaka till närhet och intimitet i vardagen, hantera sexuella problem som uppstått på grund av cancern och att börja prata med varandra om problemen.

Man kan också få praktiska råd om vilka läkemedel och hjälpmedel som finns som glidmedel, krämer och erektionshjälpmedel. 

Sexologen kan ge konkreta tips och övningar för att träna upp sexlusten och ge råd om hur man kan vara intima med varandra om ett vanligt samlag inte är möjligt att genomföra.

En sexolog är ofta en del av det team av vårdpersonal som arbetar med rehabilitering efter cancer i bäckenområdet, som gynekologisk cancer, tarmcancer, urinblåsecancer och cancer i det manliga könsorganet.

Var arbetar sexologen?

Många sexologer arbetar inom sjukvården, på sjukhus eller vårdcentraler.

Där kan de möta personer som har problem med sexlivet på grund av sjukdomar som cancer, diabetes eller neurologiska sjukdomar.

De kan också jobba på särskilda mottagningar för sexuell hälsa. Mottagningarna har ofta en koppling till gynekologiska, urologiska eller psykiatriska mottagningar.

Där kan personer som har mer specifika besvär som erektionsproblem, smärta vid samlag eller problem med sin könsidentitet få hjälp.

En del sexologer har också egna mottagningar där de ger stöd och rådgivning.

Sexologer kan också arbeta på ungdomsmottagningar eller inom ideella organisationer, som RFSU.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.