En farmakolog är en forskare som är specialiserad på läkemedel och deras effekter på biologiska system som celler, vävnader och hela kroppen.
En farmakolog är en expert på läkemedel och hur de påverkar kroppen. De studerar hur olika mediciner verkar på kroppens celler och organ och hur kroppen bryter ner och gör sig av med läkemedel.
En farmakolog har en naturvetenskaplig examen inom till exempel biologi, kemi eller medicin. Många har också en master- eller doktorsexamen inom farmakologi eller ett närliggande ämne.
Farmakologens huvudsakliga arbetsuppgift är att studera hur läkemedel påverkar celler, vävnader och hela organismer.
En farmakolog utvecklar och testar nya mediciner och behandlingar. Arbetet inkluderar också att förbättra befintliga behandlingar och att förstå vilka doser som är säkra och effektiva.
Studierna görs med hjälp av experiment och genom att analysera data.
En farmakolog kan forska inom olika områden inom läkemedelsvetenskapen, till exempel:
Forskning om olika läkemedels verkningsmekanismer tittar på hur läkemedlet fungerar och verkar i kroppen. Man undersöker hur läkemedlet påverkar kroppen både på molekyl- och på cellnivå och hur den påverkan gör att behandlingen fungerar.
Läkemedel kan till exempel fungera genom att påverka enzymer, påverka olika proteiner eller blockera alternativt aktivera receptorer på cellens yta.
Forskning görs också om vilka biverkningar ett läkemedel kan ge och om biverkningarna är vanliga eller sällsynta. Man undersöker också om biverkningarna är beroende av vilken dos man ger eller om det inte har någon betydelse.
Man vill också veta om biverkningarna försvinner när behandlingen avslutas eller om de kan bli bestående.
En farmakolog kan också undersöka hur giftigt och skadligt ett läkemedel kan vara för kroppen och vid vilken dos ett läkemedel blir skadligt.
Det bedrivs forskning för att se vilka doser som kan ges för att få mest effekt utan att ge allt för många biverkningar.
Man undersöker också hur olika läkemedel fungerar tillsammans med andra läkemedel. En del mediciner kan påverka varandra om de ges samtidigt. De kan till exempel öka eller minska effekten hos varandra.
Farmakokinetik handlar om hur ett läkemedel rör sig genom kroppen – hur det tas upp, sprids och bryts ner. Till exempel kan en del av läkemedlets effekt försvinna när det tas upp från tarmen och passerar levern via blodet.
Kunskap inom farmakokinetik ligger till grund för beslut om hur ett läkemedel ska doseras.
Farmakodynamik undersöker hur olika läkemedel påverkar kroppen och varför de påverkar på de sätt de gör.
Farmakodynamik förklarar sambandet mellan mängden läkemedel i blodet och den effekt det har på kroppen.
Farmakologen spelar en viktig roll inom cancerbehandling på flera sätt:
En farmakolog forskar om och utvecklar nya cancerläkemedel, som cytostatika, målinriktade läkemedel och behandlingar för att stärka kroppens eget immunförsvar (immunterapi).
De studerar hur läkemedlen fungerar för att förstå hur de påverkar både cancerceller och friska celler.
En farmakolog kan också arbeta med behandlingsscheman för att de ska vara så bra som möjligt för att maximera effekten och minimera biverkningar av en behandling. Ett behandlingsschema är en detaljerad plan som beskriver hur, när och i vilken dos ett läkemedel ska tas.
En annan del av arbetet kan handla om hur olika cancerläkemedel påverkar varandra för att förbättra hur de kan kombineras.
Genom att studera farmakodynamik och farmakokinetik kan farmakologen bidra till en mer skräddarsydd behandling så att den person som är sjuk i cancer får en behandling som passar just honom eller henne.
Utöver den specifika diagnosen, andra sjukdomar och allmäntillstånd tittar farmakologen också på de genetiska faktorer som kan påverka effekten av läkemedel hos en viss person. Det är viktigt för att försöka förutsäga behandlingseffekter och biverkningar.
Farmakologen studerar mekanismerna bakom biverkningar av till exempel en cancerbehandling och utvecklar metoder för att minska eller hantera dem.
De arbetar med att identifiera så kallade biomarkörer som kan förutsäga risken för svåra biverkningar, som påverkan på benmärgen vid cytostatikabehandling.
En farmakolog har en nyckelroll i utvecklingen av immunterapier. Immunterapibehandlingar har revolutionerat cancerbehandlingen för en del cancerdiagnoser.
Inom farmakologin studeras hur immunsystemet kan aktiveras för att bekämpa cancerceller mer effektivt.
Farmakologin bidrar till att grundforskning kan övergå till klinisk användning. Det innebär att ett resultat i ett laboratorium kanske kan bli en ny behandling för patienter.
Farmakologer deltar i utformningen av kliniska studier och analyserar resultaten för att utvärdera hur effektiva och säkra nya cancerbehandlingar är.
En farmakolog kan arbeta på olika ställen, till exempel på en akademisk forskningsinstitution som ett universitet.
De kan också arbeta inom läkemedelsindustrin, på ett bioteknikföretag eller inom en statlig myndighets forskningsinstitut.
Farmakologen har ofta en omfattande och specialiserad utbildning inom läkemedelsvetenskap.
I grundutbildningen ingår en kandidatexamen eller motsvarande inom ett område som ofta har fokus på naturvetenskap. Det kan vara kurser i biokemi, läkemedelskemi, fysiologi och toxikologi (läran om giftiga och skadliga ämnen).
Efter det fördjupar man sig med hjälp av en avancerad utbildning som:
Det finns också specialiserade program på universitet:
Många utbildningar innehåller också verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för att ge praktisk erfarenhet.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.