En immunolog är specialist på kroppens immunsystem och hur det skyddar oss mot till exempel infektioner och sjukdomar. Immunologi handlar bland annat om att utveckla behandlingar som kan hjälpa kroppens eget försvar att angripa cancerceller, behandlingar som kallas immunterapi.
En immunolog är specialist inom immunologi, läran om kroppens immunsystem och hur det fungerar.
Det finns olika sätt att bli immunolog, men många immunologer har genomfört grundutbildningen till läkare eller har en examen inom ett naturvetenskapligt ämne som biologi eller biomedicin och specialiserar sig inom immunologi.
Många fördjupar sig i hur immunsystemet fungerar på både molekyl- och cellnivå.
En immunolog undersöker hur kroppen försvarar sig mot infektioner, sjukdomar och andra främmande ämnen. De undersöker hur kroppens försvarsmekanismer fungerar, som hur kroppen reagerar på virus, bakterier och cancerceller.
Immunologen tittar också på hur immunförsvaret ibland kan reagera fel och orsaka allergier, kroniska inflammationer eller autoimmuna sjukdomar, som reumatism. En autoimmun sjukdom innebär att immunförsvaret angriper friska celler i kroppen.
Mycket av arbetet handlar om att forska men kan också innebära arbete inom sjukvården för att göra utredningar och behandla personer som har sjukdomar som påverkar immunsystemet.
Immunologi är viktig för att utveckla nya behandlingar, som för immunterapi mot cancer eller vaccin mot infektioner som influensa.
Många immunologer undervisar och ger råd till andra läkare, forskare och vårdpersonal.
Inom cancervården har immunologer en viktig roll när det handlar om att utveckla immunterapibehandlingar. Det är behandlingar som hjälper kroppens eget immunsystem att bekämpa cancerceller.
Många immunologer arbetar med kliniska studier för att testa nya immunterapier eller för att förbättra befintliga behandlingar. Genom studierna undersöker de effekten av behandlingarna och hur säkra de är.
Många arbetar också med att utveckla så kallade biomarkörer som kan identifiera vad som händer i en tumör när en viss behandling ges. Det hjälper till att avgöra vilka som har störst nytta av en viss form av immunterapi.
Inom cancervården arbetar immunologer nära onkologer, hematologer och andra specialister för att se vem som kan ha bra nytta av en behandling med immunterapi.
De övervakar också hur en behandlingen fungerar och vilka biverkningar som uppstår.
Med sina specialkunskaper hjälper immunologerna till att skapa effektiva och mer individanpassade cancerbehandlingar.
En immunolog kan arbeta på olika ställen beroende på vad de är specialiserade inom. Kunskapen om immunsystemet är bred och immunloger kan arbeta både inom forskning, sjukvård och läkemedelsutveckling.
En del immunologer arbetar med grundforskning på universitetens forskningsinstitut eller utvecklar nya behandlingar inom läkemedelsindustrin.
Andra kan arbeta på folkhälsomyndigheten och till exempel utveckla vaccinationsprogram eller arbeta med förberedelser inför pandemier.
Tjänster inom immunologi finns också vid privata forskningslaboratorier och bioteknikföretag. Det kan handla om att till exempel utveckla provtagningskit och analyser för att hitta olika infektionssjukdomar.
Utöver cancerbehandlingar kan en immunolog till exempel jobba på en allergimottagning med utredningar, diagnoser och behandlingar för olika allergier.
Inom immunologin arbetar en del med forskning i laboratorier, medan andra jobbar direkt med patienter och behandlar sjukdomar som påverkar immunsystemet. Att arbeta kliniskt med patienter innebär ofta flera års praktik och handledning inom sjukvården.
Bland de som forskar inom immunologi är vanligt att ha en doktorsexamen inom immunologi eller ett närliggande område. En del har också en läkarutbildning. Det gör att de kan kombinera kliniskt arbete med forskning.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.