Vad gör en dietist?

En dietist är specialist på kost och näring. När man har cancer kan både sjukdomen och behandlingen göra att man går upp eller ner i vikt. Det kan göra att man behöver professionell hjälp med kost- och näringsintag.

Vad är en dietist?

En dietist är specialist på näringslära och kost. För att bli dietist utbildar man sig på en treårig universitetsutbildning.

Dietister är legitimerade. Det betyder att Socialstyrelsen ser till att de följer de etiska och professionella riktlinjer som hör till yrket.

Vad gör en dietist?

Dietisten arbetar med att hjälpa människor att anpassa sin mat, sin kost, för att få bättre hälsa, förebygga sjukdomar eller ge råd och behandling när en sjukdom påverkar näringsintaget eller vikten.

Sjukdomar som behöver särskilda kost- och näringsplaner är till exempel diabetes, fetma, undernäring, hjärt-kärlsjukdomar, matallergier och njursjukdomar.

Många cancersjukdomar och cancerbehandlingar kan påverka hur någon kan äta och få i sig näring. Sjukdomen eller behandlingar kan till exempel orsaka illamående, sämre aptit, diarré och förändrad smak.

Med hjälp av en dietist kan den som är sjuk i cancer förebygga komplikationer och få en bättre livskvalitet under och efter cancerbehandlingen.

Runt en person som har cancer finns ett team av bland annat läkare och sjuksköterskor. Där ingår även dietisten och har ett nära samarbete med de andra i teamet.

När träffar man en dietist?

Om din sjukdom eller behandling gör att du behöver hjälp med att planera din kost för att till exempel få i dig tillräckligt med näring och hålla en hälsosam vikt får du träffa en dietist.

Vid en del sjukdomar, som diabetes, träffar alla som blir sjuka en dietist för information om kost som håller blodsockret på en bra och stabil nivå.

Vid cancer är det ofta läkaren eller kontaktsjuksköterskan som, i samråd med dig, beslutar om det finns behov av att skicka en remiss till en dietist.

Hos dietisten

När du träffar en dietist får du berätta om dina matvanor och vilka besvär du har som kan påverka näringsintaget och vikten. 

Besvären kan vara illamående, mindre aptit, diarré och förändrad smak. De kan göra att du går ner i vikt. Det finns också behandlingar med läkemedel som kan göra att du går upp i vikt.

Det går också att se på dina provsvar från blodprover om du har näringsbrister som behöver justeras.

Efter att ha kartlagt dina matvanor, din livsstil och både nuvarande och tidigare sjukdomar får du en kostplan som är helt anpassad efter just dina behov.

Behandlingar

För att gå upp i vikt eller justera näringsbrister kan du behöva få kosttillskott. De skrivs ut som hjälpmedel av dietisten. 

Kosttillskott finns som till exempel drycker, puddingar och energiberikade soppor i olika smaker.

Dietisten berättar vilka alternativ som finns och du väljer det som passar dig bäst. Det kan vara bra att välja flera olika smaker för att inte tröttna på kosttillskottet.

En del kosttillskott innehåller allt man behöver i form av vitaminer, mineraler, kolhydrater, fett och proteiner medan andra är mer anpassade efter någon särskild näringsbrist.

Det finns också anpassade kosttillskott, till exempel näringsdrycker med lite socker i, som kan ges till diabetiker.

Om du har brist på ett visst ämne, som till exempel järn eller kalcium, skriver en läkare recept på tabletter för att justera bristen.

Stötta och vägleda

En stor del av dietistens arbete är att ge dig och din familj stöd och information kring både mat och måltiderna.

Dietisten utbildar den som är sjuk, eller hela familjen, om hälsosamma matvanor och hur man behöver äta för att på bästa sätt hantera sin sjukdom. 

Maten och att äta kan vara en utmaning när man är sjuk i cancer. Det kan också leda till konflikter i familjen där den som är sjuk upplever att andra tjatar om att man måste äta mer. 

Dietisten kan ge psykologiskt stöd kring maten och ge tips om hur man med enkla medel kan göra måltiderna till något positivt.

Cancerbehandlingar leder ofta till ett sämre immunförsvar. Dietisten kan informera om hantering och beredning av mat på ett säkert sätt för att minska risken för infektioner.

När du har avslutat din behandling kan du behöva stöd för att få tillbaka en hälsosam vikt, läka kroppen och minska risken för återfall.

Dietisten kan ge dig råd om en balanserad, näringsriktig kost som kan stötta återhämtningen och för att du fortsätter ha hälsosamma levnadsvanor.

Människor som får palliativ vård kan få hjälp av en dietist att få sina önskemål kring kosten uppfyllda och göra måltiderna mer njutbara.

Då kan kostråden anpassas helt efter behov och smak för att få en bättre livskvalitet.

Forskning

En del dietister forskar också. Det finns många områden man kan forska inom som dietist. Till exempel vilka typer av kostråd som passar vem bäst, personlig rådgivning eller digitala plattformar.

Det forskas också kring kostråd vid olika sjukdomar, om ätstörningar och matbeteende.

En del dietister arbetar med forskning och produktutveckling inom livsmedelsindustrin.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.