Benmärgsprov

Benmärgsprov innebär att en liten mängd benmärg tas ut för undersökning. Provet kan visa om det finns blodcancer, annan cancer eller andra sjukdomar i benmärgen. Provet tas ofta om ett blodprov har visat avvikande blodvärden.

Granskad av: Patrik Andersson, överläkare, specialist i internmedicin och hematologi, Södersjukhuset

Fakta

  • Med benmärgsprov kan man upptäcka sjukdomar i benmärgen.
  • Provet tas oftast från baksidan av bäckenbenet.
  • Lokalbedövning ges vid provtillfället och när den släpper kan du känna dig lite öm och få ett blåmärke.

Vad är benmärgsprov?

Benmärgsprov tas för att upptäcka sjukdomar i benmärgen. Det kan vara cancer men också andra sjukdomar. Det tas ofta för att blodprov har visat avvikande blodvärden.

Vävnadsprovet från benmärgen sugs upp med en spruta och det vanligaste är att det görs från baksidan av bäckenet. Provet skickas sen till patolog för analys. 

Benmärgen är det mjuka vävnadsmaterial som finns inne i vårt skelett, till exempel i lårbenet, bäckenbenet, bröstbenet och ryggkotorna.

I benmärgen finns de blodstamceller som bildar våra röda- och vita blodkroppar och blodplättar, trombocyter.

Blodceller i blodet
I benmärgen finns de blodstamceller som bildar våra röda- och vita blodkroppar och blodplättar, trombocyter.

Varför tas benmärgsprov?

Med benmärgsprov kan man upptäcka sjukdomar i benmärgen. Ofta tas provet när blodprov visat avvikande blodvärden.

När benmärgen drabbas av cancer kan cancercellerna föröka sig så mycket att det normala bildandet av blodkroppar försämras. Det visar sig som avvikande värden på en del blodprover.

Vid misstänkt cancer tas ett benmärgsprov för att kunna ställa en diagnos. Provet kan också användas för att utvärdera effekten av en behandling.

Vid cancer är det ofta blodcancerceller som växer i benmärgen, men det kan också vara annan cancer som har spridit sig till skelettet, som bröstcancer eller prostatacancer.

Förberedelser inför benmärgsprov

Vuxna behöver inte göra några förberedelser inför ett benmärgsprov. Berätta för personalen om du är mycket orolig inför provet så hjälper de dig.

I en del fall kan man ge lugnande läkemedel före undersökningen. Om man får lugnande läkemedel får man inte köra bil hem.

Barn brukar sövas inför undersökningen och ska därför fasta sex timmar innan.

Hur går ett benmärgsprov till?

Ett benmärgsprov tas oftast från baksidan av bäckenbenet. Området tvättas med sprit och du får lokalbedövning. 

Under provtagningen får du ligga på magen eller på sidan med halvt neddragna byxor och underkläder så att läkaren kommer åt övre delen av din skinka.

Två olika former av benmärgsprov

Det finns två olika sorters provtagning från benmärgen. Ibland tas bara det ena provet och ibland båda. Valet av metod beror på vilken typ av cancer eller annan sjukdom läkaren har misstanke om.

Benmärgsaspirat

Benmärgsaspirat tas med en tunn nål och en spruta för att suga upp en liten mängd benmärg. Benmärgen ser ut som blod med små korn i.

Själva provtagningen gör inte ont, men du kan känna ett obehag de få sekunder benmärgen sugs upp.

Provet skickas sen till patolog för analys, men det är också vanligt att en del av benmärgen skickas till ett annat laboratorium för genetisk analys.

Ibland kan benmärgen tas från bröstbenet. På barn kan provet också tas på bäckenbenets framsida.

Benmärgsbiopsi

Ibland vill man också ta prov från den mer fasta vävnaden i benmärgen.

Då görs en benmärgsbiopsi. Läkaren använder då en något grövre nål och tar ut en cylinderformad vävnadsbit som ser ut som en två centimeter lång ”korv”.

Vävnadsprovet skickas sen till patologen för analys.

Efter benmärgsprovet

När provtagningen är klar får du ett förband på såret. Det ska sitta kvar till kvällen och efter det går det bra att duscha eller bada.

När bedövningen släpper kan du känna dig lite öm i skinkan och du kan också få ett blåmärke. Om du har ont brukar det hjälpa att ta en vanlig, receptfri värktablett av typen paracetamol.

Värktabletter med ibuprofen eller acetylsalicylsyra ökar benägenheten att blöda och ska därför inte tas som smärtstillande efter ett benmärgsprov.

När får jag svar på provet?

Hur lång tid det tar att få svar på provet kan variera något beroende på vilken typ av cancersjukdom läkaren misstänker att det kan handla om.

Vid misstanke om akuta leukemier kommer svaret inom några timmar. Annars kommer provsvaret vanligtvis inom ett par veckor.

Ofta bokas ett återbesök in med läkaren redan vid provtagningen där du får veta resultatet av provet.

Läs mer om provsvar


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.