Forskningen inom blodcancerformen lymfom har varit framgångsrik och nu finns nya behandlingar som hjälper allt fler att överleva. Men hur påverkas livet efteråt? Cancerforskaren Ingrid Glimelius och cancerdrabbade Göran Greider berättar i vår podd Glöd.
– Behandlingen är tuff, ofta cellgifter, och trots det så kan sjukdomen komma tillbaka. Jag jobbar med nya behandlingsmetoder för att hjälpa till när sjukdomen är aggressiv och vi inte får bukt med den.
Det säger Ingrid Glimelius, onkolog och professor vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.
I forskningen undersöker hon behandlingar som hjälper allt fler att överleva – men som också kan ge svåra biverkningar och i värsta fall en ny cancer. Så det handlar om att balansera två vågskålar, en med överlevnad och en med livskvalitet.
Jag vill att man inte bara ska överleva cancer utan också må så bra som möjligt under tiden man får behandling och åren efteråt.
Hör henne berätta om forskningen och hur det kom sig att hon började forska i det här avsnittet av Glöd. Och varför det är en bra egenskap att vara sällskapssjuk som forskare.
– Man blir ju förvandlad till ett litet barn, det kanske är därför som barndomsminnena aktiveras, för att man lägger hela sin kropp, sitt liv, i händerna på någon som kan någonting om det här, säger författaren och debattören Göran Greider.
När han blev sjuk i lymfom, mitt under pandemin, kände han sig liten. Han skrev från sjuksängen och boken Barndomsbrunnen handlar om livet som cancersjuk och de minnen som kommer till en då. Känslan av att lämna ut sig själv och sitt liv till vården resulterade för honom i en filosofisk politisk slutsats.
– När du är svag, då måste omgivningen och samhället vara starkt, säger han.
Här finns alla avsnitt av Glöd - forskarna som ska besegra cancer
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.