Fakta
- Det vanligaste symtomet på munhålecancer är sår som inte läker.
- Munhålecancer försöker man i första hand operera.
- Prognosen kan variera beroende på var i munnen cancern sitter och hur utbredd tumören är.
Munhålecancer eller i ett vidare begrepp, muncancer, är den vanligaste cancerformen i gruppen huvud- halscancer. Oftast är det av tumörtypen skivepitelcancer.
Granskad av: Eva Munck af Rosenschöld Wikland, överläkare, professor, Karolinska Institutet
Under åren 2008 till 2016 har antalet fall ökat. De flesta som drabbas är över 65 år. Män insjuknar i något högre grad än kvinnor.
Den allra vanligaste platsen för munhålecancer är tungan eller tandköttet.
Men tumören kan också utgå från kindens slemhinna, munbotten, hårda gommen och slemhinneområdet bakom kindtänderna.
Det vanligaste symtomen på munhålecancer är
Ofta har patienten inte så stora besvär vilket gör att diagnosen kan fördröjas.
I en del fall finns först en röd eller en vit fläck i slemhinnan som ett förstadium till cancer. Röda fläckar kallas för erytroplakier och vita fläckar kallas för leukoplakier.
När du kommer till öron-näsa-halsmottagningen tas ett vävnadsprov, biopsi, från förändringen i munnen.
Om läkaren kan känna någon förstorad lymfkörtel på halsen tas även en finnålsbiopsi där med en tunn nål, ibland med hjälp av ultraljud.
För att kartlägga tumörens utbredning får du sedan genomgå röntgenundersökning.
Förstahandsvalet är att göra en datortomografi av huvud, hals och bröstkorg. Undersökningen görs med kontrastmedel.
Om det är problem att se tumörens utbredning med hjälp av datortomografi kan en magnetkameraundersökning göras.
Vid avancerade tumörer kan en positronemissionstomografi, PET, vara av värde för stadieindelning och upptäckt av eventuell spridning både lokalt och i andra delar av kroppen.
Munhålecancer försöker man i första hand operera. Om tumören är mer avancerad används oftast en kombination av kirurgi och onkologisk behandling.
Cancer behandlas i huvudsak på fyra olika sätt. Med operation, läkemedel, strålning och immunterapi. I den här filmen går vi igenom de olika metoderna.
När man beslutar om kirurgi är en lämplig behandling görs en bedömning om tumören kommer att kunna opereras bort med en marginal på åtta till tio millimeter.
Ibland kan du behöva opereras igen om läkaren är tveksam- eller vet att det inte blev en tillräcklig marginal. Alternativt kan komplettering med strålbehandling sättas in.
Det kan i vissa fall ha skett en spridning till lymfkörtlarna på halsen, även om det kanske inte syns på röntgen eller ultraljudsundersökning av halsens lymfkörtlar.
Därför gör man antingen en utrymning av lymfkörtlarna, det vill säga att man opererar bort lymfkörtlarna på halsen, eller så undersöks specifikt de lymfkörtlar som dränerar tumören (portvaktskörtlarna eller sentinel nodes) och skickas för analys.
Om cancerceller hittas i lymfkörtlarna ges även strålbehandling.
Allt gör att risken för ett återfall minskar.
Strålbehandling kan vara aktuellt om man inte har kunnat operera med tillräcklig marginal.
Behandlingen används också efter utrymning av lymfkörtlar på halsen, om analysen visar att det finns cancerceller i körtlarna som har tagit bort.
Om läkaren bedömer att det behövs och att du tål det kan man ge cytostatika tillsammans med den postoperativa strålbehandlingen.
Om tumör eller lymfkörtelmetastaser inte går att operera ges botande strålbehandling, ibland med cytostatika som tillägg.
Prognosen påverkas främst av tumörens stadium, alltså tumörens utbredning. Även var i munnen tumören sitter påverkar prognosen.
Rökning, hög alkoholkonsumtion och dålig munhälsa är kända riskfaktorer för att utveckla cancer i munhålan.
Tungcancer är den vanligaste cancerformen i munnen. Omkring 160 nya fall per år. Tumören sitter oftast på sidan av tungan, tungranden.
Operation är förstahandsvalet. Kirurgi rekommenderas inte i de fall där hela tungan behöver tas bort.
Eftersom det är relativt vanligt med spridning till lymfkörtlar på halsen görs nästa alltid också en lymfkörtelutrymning eller en undersökning av portvaktskörteln.
Cancer i tandköttet kallas också för gingivalcancer.
Ofta ställs diagnosen när cancern är i ett lokalt avancerat stadium och har vuxit ner i käkbenet. Det är också vanligt att se spridning till kindslemhinnan och munbotten.
Det är dubbelt så vanligt att cancern sitter i tandköttet i underkäken än i överkäken.
Operation är förstahandsvalet där man samtidigt kan behöva göra en direktrekonstruktion av käkbenet, beroende på tumörens utbredning.
Risken för spridning till regionala lymfkörtlar på halsen är mindre vid cancer i överkäken vilket gör att man i vissa fall kan överväga att inte behandla halsens lymfkörtlar.
Cancer som utgår från kindens slemhinna inne i munnen kallas också för buckalcancer. Drygt 50 fall ses av denna cancerform per år.
Kirurgi är förstahandsvalet om man tror sig kunna operera bort tumören med god marginal. Annars överväger man att ge strålbehandling med eller utan cytostatika.
Cancerformen upptäcks ofta i ett tidigt skede och har då mycket god prognos.
Munbotten är det område i munnen som ligger under tungan. Varje år upptäcks omkring 50 ny fall av cancer i munbotten.
Behandlingen är i första hand operation. Det är vanligt med spridning till lymfkörtlarna på halsen, så aktiv behandling av dessa rekommenderas.
Denna cancerform är mycket ovanlig. Endast omkring 12 fall per år diagnostiseras.
Till skillnad från övriga cancerformer i munnen, som oftast består av skivepitelcancer, är den vanligaste tumörformen i hårda gommen spottkörtelcancer.
Behandlingen är i första hand operation.
Det är ovanligt med spridning till lymfkörtlarna på halsen, så med tumörer i tidigt stadium avstår man ofta från att behandla halsen.
Majoriteten av tumörerna i hårda gommen upptäcks i ett tidigt skede och prognosen är då mycket god.
Redan när du fått besked om att du har munhålecancer bör sjukvården sätta igång planeringen av din rehabilitering, så att du efter genomgången behandling kan leva ett så bra liv som möjligt, både kroppsligt och själsligt.
Din kontaktsjuksköterska har ansvar för att planera och samordna din rehabilitering.
Läs mer om cancerrehabilitering
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen.
Att få ett cancerbesked kan vara svårt. Det är vanligt att reagera med oro, nedstämdhet och känslor av overklighet. För många kan det vara skönt att dela sina tankar med andra eller få veta hur andra har hanterat känslorna.
Efter cancerbeskedet finns det också praktiska saker som måste tas om hand. Det kan handla om allt från sjukskrivning och ekonomi till hjälpmedel och rättigheter.
Få praktiska råd efter cancerbeskedet
Efter ett cancerbesked har du rätt till en kontaktsjuksköterska. Kontaktsjuksköterskan är med och samordnar vården, hjälper dig att veta vad som händer och fungerar som en central kontaktperson för dig som är sjuk och för närstående.
Vad gör en kontaktsjuksköterska?
För de som är närstående till någon som är sjuk kan det vara skönt att lära sig mer om sjukdomen och få tips och råd på hur man kan stötta.
För dig som är närstående till någon med cancer
Kunskapsbanken är ett kunskapsstöd för cancervården med alla nationella vårdprogram, standardiserade vårdförlopp (SVF) och Nationella regimbiblioteket från Regionala cancercentrum.
Kunskapsbanken, Regionala cancercentrum
Cancerfondens expertråd består av docenter, professorer, överläkare, diagnosansvariga och specialister inom onkologi, hematologi, kirurgi, gynekologi, urologi och dermatoskopi som faktagranskar våra texter.
Internetmedicin är en kunskapsdatabas för läkare med översikter för diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.