Knölen under tungan var spottkörtelcancer

Simon Åkesson, 34 år från Eslöv, fick sitt liv vänt upp och ner när han som 22-åring kände en knöl under tungan. Efter en biopsi diagnostiserades han med spottkörtelcancer. 

En oväntad knöl

2011 hade Simon, 22 år, nyss flyttat hemifrån för att börja livet som vuxen på riktigt. Hans föräldrar tyckte att han var ovanligt trött men tänkte att det berodde på omställningen. 

För att det finns hopp

Bli månadsgivare

En dag kände Simon en knöl i munnen, precis under tungan. Knölen var hård ibland och skrumpen som ett russin ibland. Vid ett besök hos tandläkaren frågade han om den. Tandhygienisten undersökte, fotograferade och remitterade Simon vidare till en specialist som kontaktade honom redan dagen efter. 

Ung man med långt hår står vid fönster

Efter flera undersökningar och biopsier där en del av knölen skickades på analys fick Simon diagnosen spottkörtelcancer. Simon beskriver känslan som en tung sten.

På läkarbesöket där han fick diagnosen hade han hade svårt att ta in all information men hans mamma var med och stöttade. Simon kände direkt förtroende för läkaren och blev lugnare.

Käken delades vid operationen

För att få bort tumören behövde Simon opereras, en operation som tog 12 timmar. Kirurgen tog bort tumören från spottkörteln genom att dela käken och, när tumören var borta, sätta ihop den igen med titanskruvar.

Vävnad och blodkärl transplanterades från hans underarm och ljumske och sattes i munbotten.

Man med ärr efter operation
Den första tiden efter operationen kunde Simon varken prata eller äta. Han sondmatades och gavs syrgas.

Efter operationen tillbringade Simon tre veckor på sjukhuset, där han sondmatades och hade en trakeotomi, en öppning i halsen som hjälper till att hålla luftvägarna fria. Den första tiden efter operationen kunde han inte prata och gavs syrgas.

Strålbehandling och biverkningar

Efter operationen följde en intensiv strålbehandlingsperiod. Simon pendlade dagligen till Lund för att få strålning. Behandlingen var utmattande och gav honom brännskador i mun och hals. Han fick skölja munnen med bedövningsmedel för att lindra smärtorna. 

Man med nät redo för strålbehandling
Simon strålbehandlades i Lund, dit han pendlade dagligen från hemmet i Eslöv.

En långsam men säker återhämtning

Vägen till återhämtning var lång och utmanande. Simon fick biverkningar som muntorrhet, känslighet för drag och nedsatt smak. Han var tvungen att äta specialkost och använda droppar för att stimulera salivproduktionen. Inför ingrepp i munnen fick han antibiotika för att förhindra  svåra infektioner. 

Livet efter cancern

Sedan Simon blev färdigbehandlad går han på kontroller en gång om året.

Idag, mer än tio år efter diagnosen, lever han ett bra liv. Han har gjort saker han inte kunnat föreställa sig. Han har rest själv, gått på bar-skola i Spanien, tagit MC-kort och gått en kurs i radioproduktion. Han tycker om att testa nya saker.

Ung man meckar med gammal motorcykel
Simon renoverar sin ögonsten, en Husqvarna 228 från 1951. Hans farfar hade en likadan fast av 1954 års modell när han var ung.

Simons råd till andra drabbade

Simons råd till andra som drabbas av cancer är att ha en bra kontakt med sin läkare, fråga om man undrar något och att lita på att sjukvården gör allt de kan.

Han uppmuntrar också till att ta hand om sig själv och att be om hjälp och stöd från familj och vänner.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.