CD20-antikroppar vid lymfom

CD20-antikroppar har varit banbrytande i behandlingen av en del lymfom och leukemier. Det gäller de former där en sorts vita blodkroppar, B-celler, har förökat sig okontrollerat.

Fakta

  • CD20-antikroppar ges mot lymfom och olika autoimmuna sjukdomar.
  • Antikroppar ges som dropp eller som en injektion under huden.
  • Biverkningar kan vara feber, frossa och hudutslag.

Varför får man behandling med CD20-antikroppar?

Behandling med CD20-antikropp ges framför allt till personer med B-cells-lymfom och kronisk lymfatisk leukemi (KLL). Antikropparna kan ges både som behandling för att bota och för att bromsa sjukdomen och lindra symtom.

CD20-antikroppar kan ges som enda behandling eller tillsammans med cytostatika, cellgifter.

Man använder också CD20-antikroppsbehandling vid flera olika autoimmuna sjukdomar där ett överaktivt immunsystem skadar kroppens egna vävnader. Exempel på sådana sjukdomar är reumatism, MS och SLE.

Lymfsytemet
Lymfsystemet. Behandling med CD20-antikropp ges framför allt till personer med B-cells-lymfom och kronisk lymfatisk leukemi (KLL).

Hur fungerar CD20-antikroppar?

CD20 är ett protein som sitter på nästan alla B-cellers cellyta. B-celler är en typ av vita blodkroppar som är en del av immunförsvaret.

CD20 är ett så kallat ytprotein, det sitter på utsidan av B-cellerna. Det finns aldrig på stamceller, som har som uppgift att bilda nya blodkroppar, eller på plasmaceller, som tillverkar antikroppar.

Det gör att CD20-proteinet är en perfekt måltavla när man vill ha bort B-celler utan att påverka tillverkningen av nya B-celler efter att behandlingen har avslutats.

CD20-antikroppar påverkar B-cellerna på flera sätt. Till exempel skickas det signaler till cellen att dö när CD20-antikroppen sätter sig på proteinet på cellytan. 

B-celler som är täckta med CD20-antikroppar gör också att andra delar av immunförsvaret ser dem som främmande och vill göra sig av med dem.

Exempel på CD20-antikroppar är

  • rituximab
  • obinutuzumab
  • ofatumumab.

Hur ges CD20-antikroppar?

CD20-antikroppar kan ges som dropp direkt in i blodet eller som en injektion under huden.

Första dosen ska alltid ges som dropp. Det är för att man kan reagera på läkemedlet. Om man ger det som dropp kan vårdpersonalen snabbt stoppa droppet om en reaktion uppstår.

För att minska risken för en reaktion ges kortison och ibland paracetamol innan droppet startas.

Droppet kan ges på en dagavdelning på ett sjukhus eller på en vårdavdelning där du är inlagd över natten. Vilken dos du får, hur ofta och hur många behandlingar beror på vilken sjukdom du har. 

CD20-antikroppar kan också ges som underhållsbehandling efter en del former av lymfom.

Det betyder att man fortsätter att ge antikroppen varannan månad under två år efter avslutad behandling för att minska risken för återfall.

Vilka är de vanligaste biverkningarna av CD20-antikroppar?

Som alla medicinska behandlingar har CD20-antikroppar en del biverkningar.

Reaktion på läkemedlet

CD20-antikroppar kan leda till en reaktion när man får behandlingen. Det vanligaste är att det i så fall händer första gången man får droppet. Efter det minskar risken. 

En reaktion kan vara

  • feber
  • frossa
  • hudutslag
  • huvudvärk
  • högt eller lågt blodtryck
  • andnöd.

Om det blir en reaktion avslutar vårdpersonalen droppet och du kan få läkemedel för att stoppa reaktionen. Det kan vara mer kortison och läkemedel mot allergi, antihistaminer.

När reaktionen har släppt bukar man kunna starta droppet igen med långsammare dropptakt.

Nedsatt immunförsvar

B-cellerna är en del av vårt immunförsvar. Läkemedlet minskar antalet B-celler och då ökar risken för infektioner. Det gäller infektioner från både virus, bakterier och svamp.

Ett minskat antal B-celler gör att vaccinationer kan vara mindre effektiva under själva behandlingstiden. Det beror på att färre plasmaceller som tillverkar antikroppar kan bildas.

Efter behandlingen kan det ta 6-12 månader innan B-cellerna har återhämtats så att man får full effekt av ett vaccin.

Den som behandlas med CD20-antikroppar rekommenderas ändå att vaccinera sig mot den årliga influensan och mot Covid-19, även om man kan få sämre effekt av vaccinet.

Kan CD20-antikroppar tas med andra läkemedel?

Det finns i dag dåligt med data om hur CD20-antikroppar kan påverka eller påverkas av andra läkemedel.

Informera alltid din läkare om vilka andra läkemedel du använder. Det gäller även naturläkemedel och kosttillskott.

Var kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev