Fakta
- B-Erytrocyter mäts via ett blodprov.
- Provet visar hur många röda blodkroppar som finns i blodet.
- Vid cancer kan antalet röda blodkroppar påverkas.
Vad betyder provsvaret?
Vad betyder provsvaret?
B-Erytrocyter är ett blodprov som visar antalet röda blodkroppar, erytrocyter, i kroppen. För få röda blodkroppar kan göra dig trött och för många erytrocyter kan vara tecken på syrebrist eller en del blodsjukdomar, som leukemi.
B-Erytrocyter är ett blodprov som oftast tas i armvecket. Det visar antalet röda blodkroppar, erytrocyter, som finns i blodet och kan visa hur blodet transporterar syre i kroppen.
B står för blod och Erytrocyter för röda blodkroppar.
Inom vården tittar man inte så mycket på just det här provet. Man är mer intresserad av blodvärdet (Hb), hur stor andel av blodet som består av röda blodkroppar (EVF), storleken på de röda blodkropparna och hur mycket hemoglobin de innehåller (MCV, MCH, MCHC).
Erytrocyter är de röda blodkropparna i blodet. De innehåller hemoglobin, som binder syre och transporterar det till kroppens organ.
Röda blodkroppar bildas i benmärgen. De innehåller hemoglobin (Hb), ett järnrikt protein som gör blodet rött och som binder till syre. För att kroppen ska fungera behöver den rätt mängd röda blodkroppar.
Ett B-Erytrocyterprov tas för att undersöka om någon har för få eller för många röda blodkroppar i blodet. Det är ett vanligt prov vid trötthet, yrsel eller misstanke om blodbrist.
B-Erytrocyter ingår vanligtvis i en så kallad blodstatus. Det är ett blodprov som används ofta och där flera olika blodvärden mäts samtidigt. Det kan ge läkaren viktig information om till exempel blodbrist, anemi, sjukdomar i benmärgen, blodförlust, kroniska sjukdomar och cancer.
För få röda blodkroppar kan göra att man känner sig trött och andfådd. Ett för högt värde kan vara ett tecken på sjukdom.
Vad som räknas ett normalt värde varierar beroende på kön, ålder och ibland även på var man bor, till exempel om man lever på hög höjd över havet.
Ungefärliga referensvärden kan vara:
Enheten 10¹²/L betyder ”antal biljoner (10¹²) röda blodkroppar per liter blod”.
Att ha lågt antal röda blodkroppar kallas för erytropeni och innebär att det är svårare att få ut tillräckligt med syre i kroppen. Det kan göra att man känner sig trött, yr eller andfådd.
Vanliga orsaker till lågt erytrocytervärde kan vara
Symtom vid lågt antal erytrocyter kan vara trötthet, blekhet, yrsel, hjärtklappning och andfåddhet vid ansträngning.
I allvarliga fall kan låga erytrocyter leda till syrebrist i organen.
Ett för högt värde av röda blodkroppar kallas erytrocytos och kan innebära att blodet blir tjockare än normalt. Det kan öka risken för blodpropp.
Vanliga orsaker till högt erytrocytosvärde kan vara
Vid cancersjukdomar kan antalet röda blodkroppar påverkas, både direkt och indirekt, beroende på vilken typ av cancer det gäller.
Lågt antal erytrocyter vid cancer kan bero på
I en del ovanliga fall kan erytrocyterna vara för höga, till exempel vid tumörer som producerar extra mycket erytropoetin, EPO. Det är ett hormon som stimulerar bildningen av röda blodkroppar.
Om erytrocytervärdet är avvikande vill läkaren ofta utreda vidare. Läkaren tittar då på dina symtom, andra provsvar och din sjukdomshistoria.
Om värdet är för högt tas ofta fler prover för att se om det beror på en blodsjukdom.
Hur behandlingen av ett avvikande erytrocytervärde ser ut beror på orsaken bakom och bestäms utifrån om det här för högt eller för lågt. I en del fall kan det räcka att äta kosttillskott medan det i andra fall krävs riktad behandling.
Exempel på några behandlingar och stöd vid lågt värde:
Exempel på några behandlingar vid högt värde:
Hur du får svar på de prover som tagits skiljer sig åt beroende på vilka prover som tagits och var du lämnat proverna. Det är därför svårt att säga exakt hur just du får ditt svar, men en del provsvar kan du själv se om du loggar in i din journal på 1177.
Andra svar får du av din läkare, antingen via ett läkarbesök eller via brev.
Om du har frågor om dina provsvar eller saknar svar på prover som tagits är det bäst att kontakta den mottagning som beställde provtagningen.
En del av de prover du lämnar i vården, som blodprov eller vävnadsprov, kan komma att sparas i en så kallad biobank.
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.