Fakta
- Bilirubin tas via ett blodprov.
- Provet visar om levern fungerar som den ska.
- Vid cancer kan bilirubin stiga om sjukdomen påverkar levern eller gallvägarna.
Vad betyder provsvaret?
Vad betyder provsvaret?
Bilirubin är ett ämne som bildas när gamla blodkroppar bryts ner. Levern hjälper till att ta hand om bilirubinet och föra ut det ur kroppen. Om bilirubinvärdet är för högt kan det vara ett tecken på problem med levern eller gallan.
Bilirubin är ett ämne som bildas när gamla röda blodkroppar bryts ner. Ett bilirubin-blodprov kan visa om levern fungerar som den ska och om kroppen kan ta hand om bilirubinet på rätt sätt.
I normala fall tar kroppen hand om bilirubinet men när något är fel kan det orsaka gulsot, ikterus. Då samlas bilirubinet i blodet och gör att hud och ögovitorna blir gulaktig.
Bilirubin tas som ett blodprov, vanligtvis i armvecket. Det är ett viktigt prov om man misstänker leversjukdom eller problem med gallvägarna.
Kroppen bryter hela tiden ner gamla röda blodkroppar. I blodkropparna finns hemoglobin, ett protein som transporterar syre från lungorna till hela kroppen, som omvandlas till bilirubin.
Det gulfärgade bilirubinet är en restprodukt som bildas när gamla röda blodkroppar dör. Det transporteras till levern, Det transporteras till levern, där det blir vattenlösligt och tas upp i gallan för att sedan lämna kroppen via urin eller avföring.
Bilirubin är det ämne som gör avföring brunt och urin gul.
Bilirubinprov tas för att undersöka hur levern och gallvägarna fungerar. Det används också för att hitta orsaker till symtom som gulsot, trötthet och buksmärtor.
Provet används bland annat för att utreda gallsten, stopp i gallvägarna eller leversjukdomar, som hepatit, och för att kontrollera läkemedelspåverkan på levern.
Tillsammans med blodvärdet kan bilirubinprov användas för att följa utvecklingen när röda blodkroppar bryts ner för snabbt, till exempel på grund av en blodcancer. Det kan också användas för att se om en behandling mot nedbrytningen fungerar.
Normalt bilirubinvärde ligger vanligvis under 26 mikromol per liter (µmol/L). Men det kan skilja sig mellan olika laboratorium och om det är så kallat totalt bilirubin eller konjugerat bilirubin som mäts.
Vanliga referensvärden är:
Värden över det normala kan visa att kroppen har svårt att göra sig av med bilirubin eller att det bildas för mycket.
Ett för högt bilirubinvärde kan ge gulsot och visar att något påverkar levern, gallan eller hur blodet bryts ner.
Vid cancer kan bilirubinet öka om sjukdomen påverkar levern eller gallvägarna. Det är vanligt vid cancer i lever, bukspottkörtel eller gallvägar.
Vanliga orsaker till förhöjt bilirubin vid cancer är:
Ett förhöjt bilirubinvärde kan göra att en cancerbehandling behöver anpassas eller pausas eftersom levern är viktig för att kroppen ska kunna bryta ner många läkemedel.
Om bilirubinet är högt vill läkaren ta reda på varför. Det kan behövas fler blodprover, bilddiagnostik som ultraljud eller röntgen och ibland vävnadsprov, biopsi.
Bilirubin kan vara konjugerat, det vill säga vattenlösligt, eller okonjugerat, fettlösligt. Det okonjugerade värdet kan man få en uppfattning om genom att mäta konjugerat bilirubin och det totala bilirubinet.
Om man har ett högt konjugerat bilirubinvärde kan det visa att man har en leversjukdom eller stopp i gallvägarna.
Värden som tyder på högt okonjugerat bilirubin visar att de röda blodkropparna bryts ner snabbare än vanligt och kan vara ett tecken på en del former av cancer.
Vilken behandling som sätts in beror på orsaken bakom det förhöjda bilirubinvärdet. Ibland går det över av sig själv, men andra gånger behövs en riktad behandling.
Exempel på behandling kan vara:
Hur du får svar på de prover som tagits skiljer sig åt beroende på vilka prover som tagits och var du lämnat proverna. Det är därför svårt att säga exakt hur just du får ditt svar, men en del provsvar kan du själv se om du loggar in i din journal på 1177.
Andra svar får du av din läkare, antingen via ett läkarbesök eller via brev.
Om du har frågor om dina provsvar eller saknar svar på prover som tagits är det bäst att kontakta den mottagning som beställde provtagningen.
En del av de prover du lämnar i vården, som blodprov eller vävnadsprov, kan komma att sparas i en så kallad biobank.
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.