Sluta röka

Att sluta röka är svårt, men inte omöjligt. Redan under den första veckan som rökfri förbättras konditionen, cirkulationen i kroppen ökar och smak och luktsinne förbättras. Det är aldrig försent att sluta.

Fimpad cigarett i askopp
Det händer mycket i kroppen direkt när du slutar röka. Redan 20 minuter efter du fimpat har pulsen gått ner. Efter 24 timmar har risken för hjärtinfarkt minskat och efter 48 timmar är nikotinet ute ur kroppen.

Hur ska man göra för att lyckas sluta med tobak?

– När man vill bli fri från sitt tobaksberoende så behöver man först hitta sina anledningar/motivationsfaktorer till att sluta. Att skriva ner sina motiv kan vara ett bra första steg, berättar Sluta-röka-linjens Annelie Johansson.

Fundera över hur viktigt det är att sluta med tobak, fundera också på hur du tror att det kommer att gå och hur redo du är. Att fundera över när stoppet ska ske kan vara till bra hjälp för att veta hur man ska lägga upp sina strategier för att förbereda sig. 

Hitta gärna olika sätt att förbereda tobaksstoppet, som att ha avledande aktiviteter som distraherar suget, kanske ta en promenad, lösa korsord eller att ta några djupa andetag.

Man promenerar med hund på brygga i stad
Att avleda suget med en promenad kan hjälpa för stunden. Foto: Sanna Percivall

Du kan också förbereda genom att ha något hemma som minskar suget, till exempel tuggummi, starka halstabletter eller något annat som känns starkt och friskt. Inför tobaksfria situationer som att cigaretterna eller snusdosan ligger hemma när du går ut. 

Tänk positivt och se fördelarna med ett tobaksstopp. Försök att göra det du tycker om och som gör dig glad och försök undvika för stora prestationskrav den första tiden. 

Vilka hjälpmedel finns när man slutar röka eller snusa?

– Nikotinläkemedel är ofta till en stor hjälp och är tillgängliga på apotek och i vanliga affärer. Det finns också receptbelagda läkemedel som vården kan hjälpa till med som Zyban, Asmoken och Apo-varenikline.

Förutom olika läkemedel så kan samtalsstöd vara en bra hjälp. Sluta-röka-linjen erbjuder kostnadsfri rådgivning via telefon och chatt. Ibland kan vårdcentralen också erbjuda tobaksavvänjning på plats med utbildad tobaksavvänjare. 

Vad ska man tänka på när man vill sluta med tobak?

– Tänk framåt och tänk positivt. Att bli fri från beroende är något av det bästa du kan göra för din hälsa.

Bestäm dig för att sluta och bestäm dig för att du ska bli fri från ditt beroende. Att "bara" försöka sluta brukar inte gå så bra så var tydlig för dig själv vad det är du vill. 

Efter hur lång tid börjar man må bättre när man slutar röka eller snusa?

Den första veckan brukar vara den jobbigaste, då upplever många starkt sug och kan få många olika abstinenssymptom. 

Tre till fyra veckor efter tobaksstopp så upplever de flesta att de mår bättre och abstinensen är inte lika intensiv längre.

Hur mår man när man slutar?

Många får abstinensbesvär när man slutar med tobak. Dessa besvär är aldrig farliga och går alltid över. 

Det vanligaste är att man upplever starkt sug när man får nikotinbrist i kroppen. Vanligt är också att man får huvudvärk, sämre sömn, känner sig okoncentrerad, ofokuserad och omotiverad. En del upplever problem med humöret och blir lättirriterade och arga. 

Hur lång tid tar det innan det slutar vara jobbigt?

– Efter ungefär en månad brukar symptomen vara lindriga och de flesta tycker då att det går mycket bättre.

Efter ungefär tre månader är de flesta abstinenssymptom helt eller nästan helt borta. 

Hur lång tid tar det att sluta röka?

– Det är tyvärr omöjligt att svara på eftersom det beror på vilka mål man själv satt upp och vilka svårigheter man stöter på under processen. 

De flesta känner sig klara efter ungefär tre månader och det som många säger är att de har slutat tänka på cigaretter då. För vissa kan det ta mycket längre tid. Det beror på  livssituation, sjukdomar och annat som kan vara ett hinder under tiden.

Varför är det svårt att sluta röka och snusa?

– Nikotin är starkt beroendeframkallande och förutom nikotinet så är det vanligt att skapa rutiner eller vanor runt sin rökning och snusning och använda sin tobaksprodukt för känsloreglering.

Det blir många olika situationer och tillfällen där cigaretten eller prillan saknas och det kan skapa problem. 

Kvinna med gröna naglar tar snus ur snusburk
Det finns många rutiner kring nikotinet som man saknar när man försöker sluta. Foto: Pär Björkman

För en del personer kan det sociala med nikotin bli ett problem när man försöker sluta. Många vänner eller arbetskamrater man har runt sig kanske röker eller så snusar.

Vissa människor har en livssituation med psykisk ohälsa, arbetslöshet, sjukskrivning eller socioekonomisk utsatthet som gör att ett tobaksstopp kan bli mer komplicerat och svårt att genomföra.

Kan man få någon annan att sluta röka?

–Det är svårt att få någon annan att sluta eftersom beslutet ligger hos rökaren. Motivation och vilja att sluta måste komma från rökaren själv. Det man kan göra som anhörig eller vän är att finnas som stöd, visa intresse för att hjälpa och stötta och berätta att det finns hjälp att få. 

Vad händer i kroppen när man slutar röka?

– Det händer mycket i kroppen när man slutar röka. Redan ca 20 min efter att du fimpat har pulsen gått ner och blodtrycket sjunker.

Efter 12 timmar sjunker kolmonoxidnivån i ditt blod och kroppen kan ta upp syre mer effektivt.

Efter 2-12 veckor förbättras din cirkulation och lungfunktion

Efter 2 veckor-3 månader har du minskat riskerna för komplikationer i samband med operation.

Efter 1-9 månader har hosta och andfåddhet minskat.

Efter 1 år är din risk för kranskärlssjukdom ungefär hälften så stor som en rökares.

Efter 5 år är risken att drabbas av en stroke betydligt lägre och inom 15 år är risken den samma som hos den som aldrig rökt.

Efter 10 år har risken att du ska drabbas av lungcancer minskat med hälften jämfört med om du fortsatt att röka. Risken för cancer i munnen, halsen, matstrupen, urinblåsan, livmoderhalsen och bukspottskörteln har också minskat.

Källa: Världshälsoorganisationen och Sluta-röka-linjen

Om du vill prata eller chatta med någon om att sluta röka kan du kontakta Sluta-röka-linjen.

Till Sluta-röka linjen