Rökning är den största påverkbara riskfaktorn för cancer i Sverige. Rökning ökar risken för över 20 olika cancerformer och 4 500 personer drabbas årligen av cancer till följd av rökning.
Trots att rökningen minskat i befolkningen är det fortfarande ett stort problem, inte minst eftersom det finns stora socioekonomiska skillnader i rökning.
Cancerfondens arbete syftar till att underlätta för dem som vill sluta och verka för att färre börjar.
Regeringen måste därför fortsätta implementera åtgärder som höjda skatter, neutrala förpackningar och förbud mot onlineförsäljning för att ytterligare minska rökningen.
Vi ser också att bruket av icke-medicinska nikotinprodukter kraftigt ökar, främst bland unga. Det är alltså inte primärt mångåriga rökare som använder de nya produkterna, utan personer som inte tidigare varit rökare.
Det saknas belägg för att påstå att dessa produkter fungerar som rökavvänjningsprodukter.
Minskad tillgänglighet och efterfrågan på tobaks- och nikotinprodukter ökar skyddet för att barn och unga inte ska börja röka senare i livet.
Barn och unga är extra känsliga för att utveckla nikotinberoende och de allra flesta börjar med tobaks- och nikotinprodukter innan de fyllt 18 år.