Hysterektomi är en operation där livmodern tas bort. Hysterektomi kan vara en del av behandlingen vid gynekologisk cancer, särskilt vid cancer i livmodern, livmoderhalsen, äggstockarna eller äggledarna. Hysterektomi görs också till exempel för att ta bort myom eller för att slippa kraftiga menstruationer.
Hysterektomi är ett kirurgiskt ingrepp där hela eller delar av livmodern tas bort. Efter en hysterektomi går det inte att bli gravid.
Det finns olika typer av hysterektomi beroende på hur mycket av livmodern och andra organ i buken som tas bort.
Hysterektomi kan göras vid flera olika sjukdomar eller symtom, till exempel
Hysterektomi är en vanlig behandling vid olika typer av gynekologisk cancer.
När någon har cancer i livmodern, livmoderhalsen, äggstockarna eller äggledarna kan en operation vara nödvändig för att ta bort all cancer i de drabbade organen och de kringliggande vävnaderna. Det här görs för att förhindra att cancern sprider sig.
Ibland opereras också närliggande lymfkörtlar bort för att kontrollera om cancern har spridit sig.
Det finns tre huvudtyper av hysterektomi:
En total hysterektomi innebär att hela livmodern tas bort, och livmoderhalsen, som är den nedre delen av livmodern.
Total hysterektomi är den vanligaste formen av hysterektomi och används ofta vid besvär som kraftiga menstruationer, kroniska bäckensmärtor, stora muskelknutor (myom) eller vid cancer.
En läkare kan operera bort livmodern antingen via magen (med öppet snitt eller genom små hål via så kallad titthålskirurgi) eller via slidan.
När livmodern har skiljts från omgivande vävnader och blodkärl tas den ut ur kroppen.
Eftersom hela livmodern tas bort har man inte mens mer efter operationen och kan inte bli gravid.
Om äggstockarna lämnas kvar fortsätter de att producera hormoner, men om de också tas bort sker klimakteriet direkt efter operationen.
Vid en subtotal hysterektomi tar man bort den övre delen av livmodern men lämnar kvar livmoderhalsen.
Subtotal hysterektomi kan vara ett alternativ om livmoderhalsen är frisk och det inte finns cellförändringar eller cancer där.
Subtotal hysterektomi kan vara fördelaktig om man vill behålla lite mer stabilitet i bäckenområdet eftersom livmoderhalsen till viss del ger stabilitet där.
Operationen liknar total hysterektomi. Läkaren går oftast in via magen eller ibland via slidan och tar bort livmodern. Livmoderhalsen lämnas kvar.
Det kan göras med titthålskirurgi eller via ett öppet snitt.
Eftersom livmoderhalsen lämnas kvar behöver man fortfarande gå på regelbundna cellprov för att upptäcka eventuella cellförändringar.
Som vid total hysterektomi upphör menstruationen och det går inte längre att bli gravid.
En radikal hysterektomi är ett större ingrepp som oftast görs när det finns cancer i livmodern, livmoderhalsen eller ibland äggstockarna.
Vid operationen tar man bort livmodern, livmoderhalsen, delar av slidan och en del omgivande vävnad för att säkerställa att cancern inte sprider sig.
Vid en radikal hysterektomi går läkaren vanligtvis in via magen för att få full tillgång till livmodern och den kringliggande vävnaden.
Förutom att ta bort livmodern och livmoderhalsen tar man också bort en del av slidan och ofta några av de lymfkörtlar som ligger nära bäckenområdet. Det här görs också för att undvika att cancern sprids.
Radikal hysterektomi är en mer omfattande operation och därför är återhämtningstiden längre än vid andra typer av hysterektomi.
Ingreppet kan påverka funktioner i bäckenområdet som urinblåsa och tarmar, eftersom nerver och muskler i det området ibland påverkas.
Efter operationen är det viktigt med noggrann uppföljning och rehabilitering.
En hysterektomi kan göras på olika sätt beroende på varför operationen görs.
Vid en öppen hysterektomi görs ett större snitt i bukväggen, oftast på nedre delen av magen. Snittet kan vara vertikalt eller horisontellt (”bikinisnitt”).
Öppen kirurgi används främst när andra metoder inte är möjliga, till exempel om livmodern är mycket stor, vid avancerade cancerfall eller om det finns många sammanväxningar.
Öppen kirurgi har fördelen att kirurgen får en tydlig överblick och enkelt kommer åt livmodern och området runt livmodern, men den innebär också längre återhämtningstid och mer ärrbildning.
Vid laparoskopisk kirurgi, som också kallas titthålskirurgi, görs flera små snitt på magen. Genom snitten förs små instrument och en kamera in för att kunna operera utan att behöva öppna upp buken helt.
Laparoskopisk kirurgi är mer skonsam som innebär kortare återhämtningstid, mindre smärta och mindre risk för infektion än öppen kirurgi.
Nackdelar med laparoskopisk kirurgi kan vara en längre operationstid och begränsad sikt för kirurgen, även om tekniken ständigt förbättras.
Vid vaginal hysterektomi tas livmodern ut genom slidan, vilket gör att inget snitt behöver göras på magen.
Vaginal hysterektomi är oftast möjlig om livmodern inte är alltför stor och om det inte finns komplikationer som sammanväxningar eller behov av att avlägsna närliggande vävnader.
Fördelarna med vaginal hysterektomi är bland annat snabbare återhämtning, kortare sjukhusvistelse och mindre smärta.
Olika metoder har olika för- och nackdelar. Din läkare kan svara på frågor om varför en viss metod är bättre eller sämre vid din diagnos.
Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker. Vanliga risker är infektion, blödning och blodproppar.
Vid en hysterektomi kan det bli skador på närliggande organ som blåsan eller tarmarna även om det är ovanligt. Det är viktigt att diskutera operationen med din kirurg innan den görs.
Efter en hysterektomi varierar återhämtningstiden beroende på vilken typ av operation du har genomgått.
Vid öppen kirurgi kan det ta upp till sex veckor innan du känner dig helt återställd, medan laparoskopisk och vaginal kirurgi vanligtvis kräver kortare återhämtningstid.
Om din hysterektomi görs som en del i en cancerbehandling är det vanligt med regelbundna uppföljningsbesök för att säkerställa att cancern inte kommer tillbaka.
En hysterektomi kan ha både fysiska och emotionella konsekvenser. Efter operationen upphör menstruationen och det går inte att bli gravid.
Om äggstockarna också har tagits bort kan man uppleva tidiga klimakteriebesvär, som värmevallningar och förändringar i humöret.
Om hysterektomin görs på grund av cancer kan den känslomässiga påfrestningen vara stor, särskilt om du hamnar i klimakteriet tidigare än normalt eller sörjer en förlorad fertilitet.
Många kvinnor upplever en förbättring av livskvaliteten om operationen gjorts för att lindra smärta eller andra besvär.
Återhämtningen efter en hysterektomi varierar från person till person. Efter operationen kommer du troligen att behöva stanna på sjukhuset i någon/några dagar, särskilt om du har genomgått öppen kirurgi.
Man kan känna smärta och obehag de första veckorna, men det finns smärtstillande medel att få om det behövs.
Full återhämtning kan ta upp till två månader. Det är viktigt att följa upp med din läkare för att säkerställa att du läker som förväntat.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.