Matvanor

Minska risken för cancer med hälsosamma matvanor

Minska risken för cancer med hälsosamma matvanor

Det sammanfattade kunskapsläget visar att hälsosamma matvanor minskar risken för cancer.

Illustration mobiltelefon med testet Kolla risken

Kolla risken på 5 minuter

Det här testet är för dig som vill veta mer om hur hälsosamma levnadsvanor kan minska risken för cancer.

Starta testet

Så påverkar Cancerfonden folkhälsopolitiken

Vi väljer själva hur vi ska leva våra liv. Men politikens uppgift är att skapa förutsättningar för alla att kunna leva hälsosamt. Vi arbetar för att påverka folkhälsopolitiken, så att färre drabbas av cancer.

Varför är det viktigt för Cancerfonden att lyfta kopplingen mellan hälsosamma matvanor och cancer?

Ohälsosam vikt och matvanor orsakar tillsammans drygt fem procent av de påverkbara cancerfallen i Sverige och drygt 3 500 cancerfall skulle årligen kunna förebyggas. Endast vart tionde barn äter enligt kostråden och vart fjärde barn i lågstadieåldern lever med övervikt eller obesitas.

Vilka politiska åtgärder är viktiga för att öka konsumtionen av hälsosam mat?

För att förbättra våra matvanor och förebygga både obesitas och cancer behövs insatser på samhällsnivå som skapar en mer hälsosam matmiljö.

Pris, utbud och marknadsföring är några av de faktorer som styr våra matval idag.

Här finns goda möjligheter för regeringen, regionerna och kommunerna att göra det enklare att göra hälsosamma val, exempelvis genom att reglera utbud i offentliga verksamheter, använda ekonomiska styrmedel och begränsa marknadsföring av ohälsosamma livsmedel - inte minst till barn och unga.

Cancerfonden föreslår bland annat:

  • Inför en EU-standard för märkning av hälsosamma och ohälsosamma livsmedel.
  • Förbjud marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som barn och unga exponeras för.
  • Anta mål för hälsosam livsmedelskonsumtion och ta fram en nationell handlingsplan för hälsosamma matvanor.
  • Använd ekonomiska styrmedel för att främja hälsosamma matvanor - kombinationen av skatter och subventioner är mest effektiv
  • Ge Livsmedelsverket i uppdrag att utveckla en obligatorisk märkning för hälsosam och ohälsosam mat.  
  • Ge Livsmedelsverket i uppdrag att årligen följa upp branschens socker- och saltsänkningsinitiativ.
  • Regionerna och kommunerna ska ta fram och implementera hälsofrämjande policys för upphandling av mat i offentliga verksamheter.
  • Inför förbud för reklam för ohälsosamma livsmedel i kollektivtrafiken.

Läs mer här