De trampar hem pengar till forskningen 

Kan spinning bidra till forskningsframsteg? Javisst! Cancertrampet har hittills samlat in över 600 000 kronor till Cancerfonden. Den 26 oktober 2024 är det femårsjubileum och de båda initiativtagarna Lotta Karlsson och Jessica Wadell hoppas på många deltagare.

Två medelålders kvinnor i spinningsal.
Den 26 oktober 2024 är det femårsjubileum och de båda initiativtagarna Lotta Karlsson och Jessica Wadell hoppas på många betalande deltagare. Foto Erik Hellquist

Från började handlade det om att få upp Lotta på cykeln igen. Medtagen efter en tuff behandling av den kroniska cancer hon haft sedan 2014 längtade hon efter att åter uppleva glädjen som spinningen brukade ge henne.

Väninnan Jessica, som hon lärt känna på gymmet några år tidigare – de är båda spinninginstruktörer – kom med ett förslag: Vi cyklar tillsammans! 

Två medelålders kvinnor på spinningcyklar
Cancertrampet föddes ur en idé att Lotta, till höger, som har kronisk cancer, kunde vara med Jessica och leda spinningpass som samlar in pengar till cancerforskning. Foto: Erik Hellquist

Målet var att Lotta skulle få komma tillbaka till cykeln och börja leda pass igen. Ur det föddes idén om en helg som skulle heta Cancertrampet, där Lotta kunde vara med och leda, och där vi skulle samla in pengar, berättar Jessica. 

Målet var att Lotta skulle få komma tillbaka till cykeln och börja leda pass igen.

Maktlösheten som anhörig

Samtidigt var Jessicas syster svårt cancersjuk.  

När hon var i 30 års-åldern fick hon tarmcancer. Hon friskförklarades senare, men när hon var 45 upptäcktes en tumör i urinblåsan. De kunde till sist inte operera den då den satt fast i skelettet och hon var så dålig att hon inte klarade strålningen.

Njurarna slogs ut och till sist fick hon palliativ vård hemma. 

Medelålders mörkhårig kvinna utomhus
Jessicas syster dog i cancer för fyra år sedan. Som anhörig kände sig Jessica maktlös men att samla in pengar till forskningen fick henne att känna att hon gjorde något. Foto: Erik Hellquist

Som anhörig kände jag mig maktlös. Att börja samla in pengar till forskningen blev ett sätt för mig att kunna göra något. Jag kände mig också maktlös gentemot Lotta.

Om jag kunde hjälpa henne att komma tillbaka till cyklingen och samtidigt bidra till forskningen ville jag göra det. 

Jessicas syster dog för fyra år sedan. 

Systern hann uppleva Cancertrampet

Men hon hann uppleva att vi drog i gång Cancertrampet och hon var nyfiken på mycket vi samlat in. Hon kommer alltid vara saknad och älskad. Jag vet att hon uppskattar det vi gör och att hon hjälper oss i detta, säger Jessica. 

Upplägget för insamlingen var – och är – enkelt. Att två förmiddagar om året ordna ett spinning-evenemang på ett gym i Östergötland eller Småland och där deltagarna, både från företag och privatpersoner, betalar för den tid som de cyklar.

Det kan vara alltifrån trettio minuter till tre timmar. Ju längre tid på cykeln, desto mer pengar till insamlingen.

Cancertrampet är annorlunda än ett vanligt spinningpass. Det är väldigt många känslor inblandade.

Spinning med många känslor

Cancertrampets femårsjubileum går av stapeln i småländska Tranås, men inte på ett gym denna gång, utan i eventlokalen Parkhallen. Spinning-cyklarna lånar Jessica och Lotta från närbelägna gym.

De hoppas få användning av så många cyklar som bara är möjligt.

Målet är att alla som vill delta ska få göra det. Det går också att bidra till insamlingen genom att köpa en eller flera lyktor till förmån för att hedra någon som är sjuk i cancer eller som inte längre lever.

Lyktorna tänds i lokalen under evenemanget och bidrar till den stämning som Lotta och Jessica beskriver som en berg- och dalbana mellan gråt och skratt. 

Kvinnor i spinningsal
Jessica och Lotta beskriver Cancertrampet som en berg- och dalbana med många känslor inblandade. Foto: Erik Hellquist

På så sätt är Cancertrampet är annorlunda än ett vanligt spinningpass. Det är väldigt många känslor inblandade, säger Lotta. 

Cancertrampet gör mig glad men ändå känslomässigt trött då känslorna just den dagen är så otroligt starka, säger Jessica. 

Tacksamma mot sponsorerna

De är tacksamma för alla företag som valt att sponsra dem, både med pengar till insamlingen och med priser till det lotteri där vinsterna dras i en livesändning den 26 oktober.  

Man kan vinna allt möjligt, vill man veta mer om vinsterna presenteras de på Cancertrampets Facebook och Instagram berättar Lotta.  

Två kvinnor på parkbänk
Jessica och Lotta vill uppmuntra andra till att starta insamlingar för Cancerfonden. Foto: Erik Hellquist

Både Lotta och Jessica sprider positiv energi. Men så är de också vana att peppa andra genom svettiga cykelpass.  

Under ett spinningpass får du verkligen arbeta. Du får bra kondition och har roligt på kuppen, säger Lotta. 

Bromsmedicin tack vare forskningen

Själv tar hon sedan 2019 dagligen bromsmedicin i form av cellgifter för att hålla cancern, en inflammatorisk myfoplastisk pseudotumör, i schack. 

Det är kronisk cancer – en elakartad tumör som angriper mina inre organ. När tumören växer ger den inflammation i andra organ, berättar hon.  

På fem år har forskningen verkligen utvecklats.

När Lotta var liten gick hennes mamma bort i leukemi

Det är så många som drabbas av cancer, och det är därför forskningen är så viktig. Jessica och jag skulle vilja se botemedel för all slags cancer. 

  Ja, det är ju tack vare forskningen du fått din bromsmedicin, Lotta, säger Jessica. 

Medelålders blonderad kvinna
Lotta Karlsson fick först veta att det bara var operation som kunde hjälpa henne men tack vare forskningen räcker det nu med cellgifter. Foto: Erik Hellquist

På fem år har forskningen verkligen utvecklats. När min cancer upptäcktes fick jag veta att det enbart var operationer som kunde hjälpa mig. Men sedan jag fick börja med cellgifter har jag inte opererats en enda gång. Det är fantastiskt, säger Lotta.  

Femårsjubileum av Cancertrampet

Den som vill vara med på femårsjubiléet av Cancertrampet i Tranås lördag 26 oktober klockan 9-12 kontaktar Lotta eller Jessica och bokar in sig. Det går också bra att skänka en slant till insamlingen utan att cykla.

Till insamlingen

Starta egen insamling

Vad säger då Lotta och Jessica till andra som funderar på att starta en insamling till förmån för Cancerfonden? 

Bara gör det! Man kan ha vilken sorts insamling som helst, säger Lotta. 

Välj något ni tycker är kul och som ligger er varmt om hjärtat, säger Jessica. 

Starta en insamling

När den här artikeln skrivs har Cancertrampet samlat in 602 320 kronor. Hur mycket räknar då de båda träningsinstruktörerna att femårsjubiléet ska ge? 

Tidigare har vi satt upp mål, men nu är vi bara glada för allt vi får in, säger Jessica.  

Vi hoppas att så många som möjligt kan komma, säger Lotta. 

Vill du komma i kontakt med Lotta och Jessica? Följ dem på Facebook (Cancertrampet) eller Instagram (kanjagkanducancertrampet) 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.