Aktinisk keratos är en förtjockning av huden som uppstår efter att huden har skadats solens UV-strålar under lång tid. Det är vanligare hos personer över 50 år, män, och hos de som arbetar utomhus eller har ljus och solkänslig hud. Oftast är aktinisk keratos ofarligt.
Aktinisk keratos är en form av hudförändring som orsakas av att huden har skadats av solens UV-strålar under lång tid. Det är vanligast på hudområden som ofta är utsatta för sol, som ansiktet, hjässan, öronen, händerna och underarmarna.
Hudförändringen kan se ut som en fjällande fläck som är rödaktig, brun eller hudfärgad. Vid beröring känns den ofta sträv, som sandpapper.
Aktinisk keratos är vanligare hos personer över 50 år, hos män och hos personer som arbetar utomhus eller har ljus hud som lätt bränns i solen.
I de allra flesta fall är aktinisk keratos ofarligt. I vissa fall kan hudförändringen försvinna av sig själv. Men, det är också en varningssignal för att huden tagit skada.
Om förändringen lämnas obehandlad kan den i sällsynta fall utvecklas till skivepitelcancer, en form av hudcancer.
Därför är det viktigt att hålla koll på förändringarna och söka vård om de växer, ändrar utseende eller börjar blöda.
Om man har ett försvagat immunförsvar finns en högre risk att få hudcancer från aktinisk keratos. Det är då viktigt att låta en läkare undersöka nya hudförändringar.
Symtom på aktinisk keratos kan vara fjällande, rodnade eller skrovliga fläckar på hud som ofta utsätts för solen. Fläckarna kan kännas sträva och ibland klia eller göra ont.
Fläckarna är oftast små (några millimeter till en centimeter) men kan växa och bli större med tiden.
Om en fläck börjar förändras snabbt, till exempel växer, blöder eller blir ett sår, kan det betyda att den utvecklats till en allvarligare hudförändring.
Om en läkare bedömer att hudförändringen behöver behandlas finns det olika sätt att göra det på.
Vid frysbehandling kyls huden ner med flytande kväve som tar bort skadade celler.
Fotodynamisk terapi innebär att en speciell kräm stryks på huden som aktiveras med ljus för att förstöra de skadade cellerna.
Fläcken kan skrapas bort av läkare och området behandlas med värme för att förhindra att den återkommer.
En läkare kan skriva ut en kräm som används hemma under flera veckor för att behandla milda eller utspridda förändringar.
Det kan vara en kräm som påverkar immunförsvaret eller motverkar cellförändringar.
För att skydda huden och minska risken för aktinisk keratos är det bra att skydda huden från solen.
Långärmade skjortor, hatt och solglasögon ger ett effektivt skydd mot solen.
Solskyddsfaktor 30 eller högre ger ett bra skydd på hud som inte går att skydda med kläder.
Var i skuggan mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast.
Solarier kan orsaka samma typ av hudskador som solen.
Sök vård om du får nya fläckar som inte försvinner eller fläckar som ändrar utseende, om dina fläckar börjar blöda, klia eller utvecklas till sår.
Håll extra koll på dina hudförändringar om du haft ett yrke där du vistats mycket utomhus eller varit mycket i solen och om du tidigare har haft aktinisk keratos.
Aktiniska keratoser ses som envisa fjällande fläckar och rodnader som känns sträva.
Ofta ses några stycken men ibland kan ett helt hudområde vara drabbat.
Hudområden med aktiniska keratoser har ökad risk att utveckla skivepitelcancer på sikt.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.