Seborroisk keratos (mjällvårta)

Seborroisk keratos en mycket vanlig och helt ofarlig hudförändring som inte kräver behandling om den inte orsakar obehag eller oro. Den ser ofta ut som en upphöjd lite skrovlig fläck. Ibland förväxlas den med hudcancer men en läkare kan snabbt ställa rätt diagnos.

Seborroisk keratos
Seborroisk keratos en mycket vanlig och helt ofarlig hudförändring. Se fler bilder på seborroisk keratos

Vad är seborroisk keratos?

Seborroisk keratos är en godartad, benign, hudförändring som ofta ser ut som en upphöjd fläck eller vårta.

Fläcken kan ha en vaxartad eller fjällande yta, och kan kännas som den ligger ovanpå huden istället för att vara en del av själva hudlagret.

Fläckarna kan vara några millimeter stora eller växa sig större, upp till flera centimeter i diameter. De varierar ofta i färg från grå-vit, gulbrun, ljusbrun till mörkbrun eller svart.

Seborroisk keratos kan ibland ha en skrovlig eller ojämn yta, vilket gör att de kan misstas för vårtor eller hudcancer.

Vem får seborroisk keratos?

Seborroisk keratos är vanligt bland vuxna. De flesta personer över 50 år har någon form av seborroisk keratos. Med åldern kan fler fläckar dyka upp och ibland sprida sig till olika delar av kroppen.

Förändringarna syns oftast på bröstet, ryggen, ansiktet, halsen och hårbotten men kan dyka upp varsomhelst på kroppen.

Det finns ingen speciell anledning till varför seborroisk keratos uppstår, men det finns en genetisk ärftlighet. Om föräldrar har haft seborroisk keratos är risken större för barnen att få samma förändring. 

Det ingen direkt koppling till solskador, som det gör med aktinisk keratos, som orsakas av solens UV-strålning.

Är seborroisk keratos farligt?

Seborroisk keratos är inte farligt. Det är en helt godartad hudförändring som inte har någon koppling till hudcancer eller andra allvarliga sjukdomar.

Fläcken kan förändras i utseende över tid och bli större eller mörkare, men de förändringarna är inte tecken på cancer.

Ibland kan seborroisk keratos orsaka oro eftersom de liknar malignt melanom eller andra typer av hudcancer.

Därför är det viktigt att alltid låta en hudläkare undersöka förändringar som verkar misstänkta, särskilt om de förändras snabbt eller ser annorlunda ut än dina vanliga fläckar.

Bilder på seborroisk keratos (mjällvårta)

Seborroiska keratoser har oftast en gulaktig ton, brun-gul, men kan variera från att vara väldigt ljusa opigmenterade eller mörkbruna.

Trots namnet har ökad sebumproduktion (mjäll) ingen koppling till seborroiska keratoser. Istället uppvisar de en fet och glansig yta på grund av ett verrucöst (vårtaktigt) utseende med keratinansamlingar mellan hudens veck.

Ofta har seborroiska keratoser ett “påklistrat” utseende med skarpa kanter och inte sällan förekommer många likartade seborroiska keratoser i ett område. Seborroiska keratoser förekommer inte på handflator, fotsulor eller slemhinnor.

Hur behandlas seborroisk keratos?

Ingen behandling av seborroisk keratos krävs om inte fläckarna orsakar problem. Många människor lever med hudförändringar utan några besvär.

Fläckarna kan tas bort om de är kosmetiskt störande, kliar eller sitter på ett obekvämt ställe, till exempel om de skaver mot kläder.

De vanligaste metoderna för att ta bort seborroisk keratos är:

Kryoterapi (frysning)

Fläcken fryses med flytande kväve, vilket får den att torka ut och lossna efter några dagar eller veckor.

Skrapning (curettage)

En hudläkare skrapar försiktigt bort fläcken med ett särskilt verktyg.

Diatermi

Fläcken bränns bort med hjälp av värme. Diatermi kan användas i kombination med skrapning för att säkerställa att hela förändringen avlägsnas.

Laser

Laserbehandling används ibland för att avlägsna fläckar utan att lämna ärr.

Alla metoder för att ta bort seborroisk keratos är snabba och oftast smärtfria, med liten risk för komplikationer.

Läs mer om att ta bort hudfläckar

När ska man söka vård?

Trots att seborroisk keratos är ofarligt och oftast inte behöver behandlas, kan det i vissa fall vara bra att söka vård.

Om fläcken förändras snabbt  i storlek, färg eller form eller om en ny fläck dyker upp som inte liknar dina andra fläckar, bör en läkare undersöka den.

Det gäller speciellt om om det finns en historia av hudcancer i familjen eller om det finns många solskador på huden.

En läkare kan skilja seborroisk keratos från andra hudförändringar genom en klinisk undersökning. I vissa fall kan en biopsi behövas för att utesluta andra diagnoser.

Specialisten svarar

Vad är seborroisk keratos och kan man ta bort det själv? Dessa och andra vanliga frågor från våra besökare svarar Karina Schultz på här. Hon är läkare och specialist i dermatologi på Karolinska universitetssjukhuset.

Karina Schultz
Karina Schultz jobbar som hudläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Foto: Sanna Percivall

Frågor och svar om seborroisk keratos

Hur vanligt är seborroisk keratos (mjällvårta)?

Seborroisk keratos är en mycket vanlig, godartad hudförändring som utgår från hudens skyddande cellbarriär, keratinocyter.

Ofta har seborroiska keratoser ett utseende som ser påklistrat ut på huden med skarpa kanter.  

Det är vanligt med många likartade seborroiska keratoser i ett område.  

Seborroiska keratoser har oftast en gulaktig ton, brun-gul, men kan variera från att vara väldigt ljusa utan pigment eller mörkbruna.  

Trots namnet har ökad sebum eller talgproduktion (mjäll) ingen koppling till seborroiska keratoser. Den fet och glansiga ytan vårtorna kan ha uppkommer på grund av ett vårtaktigt utseende med keratinansamlingar mellan hudens veck. 

 Seborroiska keratoser förekommer inte på handflator, fotsulor eller slemhinnor. 

Ska jag vara orolig om jag fått seborroisk keratos?

Seborroisk keratos är inte farligt alls.

Varför får man seborroisk keratos?

Alla människor över 50 års ålder har seborroiska keratoser på huden. Man kan börja få mjällvårtor redan i 15-20-års åldern.

Ju äldre man blir desto fler får man.

Det är inte helt klart varför man får seborroiska keratoser. Viss forskning pekar på att UV-strålning kan bidra.

Kan jag ta bort Seborroisk keratos själv?

Om man inte säkert vet att det är en seborroisk keratos man har på huden ska man inte försöka ta bort den själv.

Gå till en läkare och kolla prickarna, läkaren kan avgöra om vilken typ av hudförändring det rör sig om, antingen med blotta ögat eller genom att använda ett dermatoskop.

I de allra flesta fall är det lätt för en läkare att ställa diagnosen men hudförändringar kan variera mycket i utseende.

I vissa fall är det inte lika enkelt att skilja mellan seborroiska keratoser och hudcancer, även med hjälp av dermatoskopi.

Därför händer det att seborroiska keratoser behöver opereras bort för att med hjälp av mikroskopisk undersökning fastställa diagnos.

När ska man ta bort en Seborroisk keratos?

Seborroiska keratoser ger vanligtvis inga besvär alls, men kan ibland sitta illa till så de skaver av BH-band eller andra kläder. 

Om en hudförändring skaver, kliar eller blöder är det alltid bra att låta en läkare titta på den. Om man vill få seborroiska keratoser borttagna i kosmetiskt syfte används oftast metoder som förstör hudförändringen på ytan för att undvika ärr (t ex hudskrap, frysbehandling eller laser).

I samtliga fall ska en läkare först avgöra om hudförändringen är godartad eller behöver behandlas.

När ska man söka vård?

Man ska söka vård om man är orolig för något märke på huden som förändrar sig, skiljer sig i uteseende från andra märken på huden, eller är nytillkommet, särskilt om det växer eller ger besvär.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.