Vad är födelsemärken och leverfläckar?

Födelsemärken och leverfläckar, nevus, uppstår när små blodkärl eller pigment ansamlas i en grupp under huden och är i de flesta fall naturliga och helt ofarliga. Vissa kan dock utvecklas till cancer och det är viktigt att känna sin hud och vara uppmärksam på om någonting förändras.

Vad är födelsemärken och leverfläckar?

Födelsemärke, eller leverfläck, är namnet på en bit av huden som har en annan färg och form än den omgivande huden.

I huden finns färgämnet melanin som ger den bruna färgen vid solning. Leverfläckar är en ansamling av detta färgämne som uppkommer när det finns många celler i just det området som tillverkar melanin.

Varför får man födelsemärken?

Orsaken till denna melaninansamling är både ärftligt betingad och ett resultat av exponering för solljus. Hudförändringar som orsakas av blodkärl kan inte leda till cancer.

Födelsemärken kan vara medfödda men det är vanligt att de uppstår någon gång under de första levnadsåren. Därefter brukar man få fler och fler fram till trettioårsåldern.

Det är inte ovanligt att få nya födelsemärken under en graviditet. Vissa personer har många födelsemärken, andra få. De kan även skilja sig i storlek, färg och form.

Kan födelsemärket vara cancer?

Om du får ett nytt födelsemärke i trettioårsåldern eller senare kan det vara bra att kolla upp det. Det är även viktigt att vara uppmärksam på om befintliga märken börjar förändras. Det kan vara farliga födelsemärken.

Se hur en hudundersökning går till och några av de vanligaste behandlingarna vid hudförändringar.

Nya eller förändrade födelsemärken kan nämligen vara ett tecken på malignt melanom, en typ av hudcancer. Personer med ljus hy eller stora födelsemärken är mer sårbara för cancer än andra. Risken att drabbas ökar med åldern.

Bilder på medfött födelsemärke (ofarligt)

Nedanför halsen på ung kvinna ses en lite kullrig fläck med ojämn kant. 

Närbild på födelsemärket.

I dermatoskopet ses blågrå till bruna regelbundet formade kullerstenslika formationer, en bild typisk för medfödda födelsemärken. Det rödbrun-svarta mindre området är orsakad av ett litet rivsår på födelsemärket.

Olika typer av födelsemärken:

Eldsmärke

Består av blåröda blodkärl som är en integrerad del av huden. De syns redan från födseln och finns nästan alltid kvar hela livet.

Hemangiom

Ett rött eller blårött födelsemärke som består av blodkärl. Det syns ofta som en liten prick på huden.

Medfött nevus

Är upphöjda pigmentfläckar som uppstår från 0–2 års ålder. De blir större genom livet och kan i vuxen ålder variera från under en centimeter till över 20 centimeter i diameter, ibland med hårväxt i.

Banalt pigmentnevus

Hudfärgade eller bruna, väl avgränsade märken som är runda eller ovala. De är ofta max fem millimeter i diameter och brukar öka i antal vid solexponering.

Dysplastiskt nevus

Det är oregelbundna fläckar som är större än fem millimeter och skiftar i två eller fler färger. Allt från rosa till mörkbrunt eller svart.

Solfläckar eller åldersfläckar

De är egentligen inte födelsemärken utan så kallade hyperpigmenteringar som uppstår i samband med solexponering och stigande ålder.

Ska man ta bort födelsemärken och leverfläckar?

Födelsemärken och leverfläckar är ofta helt ofarliga och behöver vanligtvis inte tas bort. Om du märker att en leverfläck börjar växa, ändra färg eller form, klia eller blöda ska den dock bedömas av en läkare.

Läs mer om att ta bort leverfläckar & födelsmärken

Hit kan du vända dig

Boka tid hos vårdcentralen om du upptäcker en ny hudfläck eller en fläck som blivit större och kanske även har ändrat färg eller form. Hudfläckar som kliar eller är såriga ska också undersökas av läkare.

Hitta vårdcentral på 1177.se

Specialisten svarar

Vad är ett födelsemärke och kan man ta bort det själv? Dessa och andra vanliga frågor från våra besökare svarar Karina Schultz på här. Hon är läkare och specialist i dermatologi på Karolinska universitetssjukhuset.

Karina Schultz
Karina Schultz jobbar som hudläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Foto: Sanna Percivall

Frågor & svar om födelsemärken

Vad är ett födelsemärke?

Det man menar med ett födelsemärke är godartade förändringar som uppkommer i huden mest under barndom och tonåren.

Man kan få nya födelsemärken även i vuxen ålder men inte lika ofta.

Födelsemärken heter nevus på latin och består av melanocyter (celler som bildar pigment i huden). 

Vad är skillnaden mellan ett födelsemärke och en leverfläck?

Födelsemärken uppkommer mest under barndom och tonår och består av nästen av melanocyter (celler som bildar pigment i huden).

En leverfläck kan ha olika betydelse och oftast menar man att det är pigmentfläckar i huden (lentigo solaris) som har uppkommit av ålder och solexponering. Det finns då inget ökat antal melanocyter, utan det är endast ökad produktion av pigment som ger uppkomst till fläckarna.

Kan man ta bort ett födelsemärke själv?

Man ska inte ta bort födelsemärken själv av olika anledningar. Det kan till exempel vara att det blir svårare att bedöma eventuella tveksamheter i framtiden, om märket inte finns kvar eller om det återkommer i ett ärr.

Hur vet man om ett födelsemärke är farligt?

För att veta om ett födelsemärke är farligt behöver man att undersöka det med ett dermatoskop och vid misstanke operera bort märket och skicka till histopatologisk undersökning.

Varför heter det födelsemärke?

Det heter födelsemärke för att vissa märken uppkommer i tidig barndom eller är medfödda. 

När ska jag bli orolig över ett födelsemärke?

Om du får ett nytt märke på huden eller om ett befintligt märke växer eller förändrar sig på något sätt.   

Vad ska jag göra om jag är orolig över ett födelsemärke?

I första hand ska du vända dig till din allmänläkare på vårdcentralen.

Frågor och svar om hudförändringar

Hur ser farliga hudförändringar ut?

Det är svårt att själv avgöra om en hudförändring ser farlig ut. Men om du regelbundet tittar på din hud är det lättare att  upptäcka om det sker någon förändring.

Då ska du titta efter hudförändringar som ökar i storlek, ändrar färg eller form och ser annorlunda ut än andra leverfläckar på huden.

Andra symtom som kan vara tecken på hudcancer är hudförändringar som

  • är eller känns ojämna eller asymmetriska
  • fjällar
  • är flerfärgade
  • kliar
  • blöder
  • varar
  • är ett sår som inte läker.

Om du har en misstänkt förändring ska du låta en läkare bedöma om förändringen kan vara cancer eller inte. Du kan boka tid på din vårdcentral eller hos en privat hudmottagning.

För att kunna ställa en diagnos krävs ett vävnadsprov från hudförändringen, så kallad biopsi.

Vilka fläckar på huden ska man kolla upp?

Fläckar på huden som du ska kolla upp är sådana som förändrats i färg, storlek eller form. Även nya födelsemärken efter trettioårsåldern är bra att kolla upp.

Vid malignt melanom, en form av hudcancer, kan tecken på sjukdomen vara förändrade eller nya födelsemärken.

Risken för att drabbas av hudcancer påverkas bland annat av hudtyp och ålder. Personer med ljus hud eller många födelsemärken har högre risk för att drabbas än de med mörkare hud. 

Äldre personer har högre risk för att utveckla hudcancer än yngre.

När ska man söka vård för hudförändringar?

Du ska söka vård om du upptäcker en ny fläck på huden eller om en hudförändring ändrat färg, form eller storlek.

Hudfläckar som kliar eller är såriga och inte läker ska också bedömas av en läkare.

Boka tid på din vårdcentral.

Hur ser hudcancer ut i början?

I början kan en hudcancer se ut som någonting ofarligt. Det kan vara en röd, glansig knottra eller fjällig, skrovlig hud. Men symtomen kan vara tecken på basalcellscancer eller skivepitelcancer i huden.

De här cancerformerna är inte så aggressiva och behöver inte behandlas akut. Därför kan du avvakta ett tag för att se om förändringen försvinner och då beror på något annat än cancer.

Tecken på malignt melanom kan vara nya förändringar eller leverfläckar som ändrar färg, form eller storlek. Boka tid på vårdcentralen om du upptäcker sådana symtom.

Är det farligt att pilla bort leverfläckar?

Att pilla bort leverfläckar är inte farligt på det viset att det skulle kunna orsaka hudcancer, men det är ingenting som rekommenderas.

Dels riskerar man att få ett sår som kan bli infekterat och dels kan det bildas ärr som i framtiden maskerar en eventuell hudcancer i leverfläcken.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.