Cancerfri eller friskförklarad?

Inom cancervården kan begreppen friskförklarad, cancerfri, remission och inga tecken på sjukdom användas. Här förklarar vi deras olika innebörd. 

Äldre man med hund
En läkare kan säga att du är cancerfri efter att behandling avslutats och inga tecken på sjukdom syns vid röntgen, blodprov eller andra tester. Foto: Sanna Percivall

Orden beskriver olika stadier av sjukdomen och kan användas av läkare och vården för att förklara prognos, behandlingseffekt och risk för återfall. 

Varje ord eller mening har sina nyanser och kan förstås på olika sätt beroende på vem som tolkar dem.

Friskförklarad

Begreppet friskförklarad kan användas av en läkare när du är färdigbehandlad och utskriven från vården. Man kan också säga att du är utan tecken på sjukdom. Det betyder att cancern inte längre syns på röntgen eller i prover.

Friskförklarad kan innebära att någon anses vara botad, men det beror på cancerformen och hur länge personen varit utan återfall. För en del typer av cancer, som testikelcancer eller vissa former av leukemi, kan man tala om bot om inga återfall har skett inom fem till tio år. 

Begreppet friskförklarad används i många fall när sannolikheten för återfall är så låg att fortsatt uppföljning inte längre behövs. 

Meningen bakom begreppet friskförklarad kan ifrågasättas. Vad innebär det att vara frisk? Är det en objektiv medicinsk status eller handlar det också om hur en person upplever sin egen hälsa? 

En person kan vara friskförklarad på papperet men ändå bära på en ständig oro för återfall och det kan påverka livskvaliteten.

Begreppet friskförklarad kan också vara problematiskt eftersom det kan skapa falska förhoppningar hos människor. 

Läkare försöker ofta förklara på ett mer nyanserat sätt genom att använda ord som visar att det kan finnas en viss osäkerhet i vetenskapen och skilja sig åt från individ till individ. 

Cancerfri

Cancerfri är en vanlig term i medier och vardagligt tal men används mer sällan i medicinska journaler.

Termen antyder att sjukdomen är helt borta vilket kan vara missvisande eftersom det fortfarande kan finnas mikroskopiska cancerceller kvar som inte upptäcks med de diagnostiska metoder vi har tillgång till idag.

En läkare kan säga att någon är cancerfri efter att behandling avslutats och inga tecken på sjukdom syns vid röntgen, blodprov eller andra tester. 

Läkare undviker ibland termen cancerfri eftersom cancer kan återkomma även efter många år. I en del fall används ordet ändå för att ge den som har varit sjuk en känsla av avslut och trygghet, särskilt om sannolikheten för återfall är mycket låg.

Man skulle kunna säga att begreppet cancerfri speglar en samhällelig önskan om tydliga kategorier mellan sjuk och frisk. 

Verkligheten är ofta mer komplex. I själva verket lever många människor som haft cancer med en ovisshet – de kan vara cancerfria men ändå känna sig märkta och hotade av sjukdomen.

Att vårdpersonal säger att "du är cancerfri" kan skapa en falsk känsla av säkerhet. En mer pedagogiskt korrekt formulering skulle vara att det just nu inte finns några tecken på cancer och att risken för återfall är låg. På det sättet balanseras hopp med medicinsk realism.

Remission

Remission är ett medicinskt begrepp som används för att beskriva att en sjukdom har gått tillbaka eller inte längre är aktiv.

Remission delas in i två huvudkategorier:

  • Fullständig remission, som innebär att det inte finns några synliga tecken på cancer vid undersökning.
  • Partiell remission, som innebär att cancern har minskat i storlek eller aktivitet men inte är helt borta.

Termen remission används ofta vid cancerformer där sjukdomen kan kontrolleras men inte alltid botas. Till exempel kan en del blodcancerformer vara i långvarig remission där den som är sjuk lever normalt utan tecken på sjukdom, men att det finns en risk för återfall.

Begreppet remission kan kännas som ett mellantillstånd, att man varken är sjuk eller frisk. Remission kan placera den som är sjuk i en existentiell gråzon – man lever vidare men i sjukdomens skugga.

Inga tecken på sjukdom

Att säga "inga tecken på sjukdom" är den mest neutrala och vetenskapliga termen. Den innebär att inga tecken på cancer syns vid undersökning men den utesluter inte att mikroskopiska cancerceller kan finnas kvar.

Inga tecken på sjukdom används ofta efter att någon har avslutat sin behandling och där uppföljande kontroller visar att cancer inte har upptäckts. Det betyder inte att sjukdomen aldrig kan komma tillbaka.

Termen inga tecken på sjukdom är ett sätt att kommunicera både på ett medicinsk korrekt sätt och med empati. Det kan gerhopp utan att skapa falska förhoppningar.

Läs mer om prognos och överlevnad

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

I korthet: 

"Friskförklarad" Ovanligt inom cancervården, eftersom risken för återfall alltid finns.

"Cancerfri" Vanlig i media och vardagsspråk men mindre exakt medicinskt.

"Remission" Medicinskt begrepp för sjukdomens tillbakagång men inte nödvändigtvis bot.

"Inga tecken på sjukdom" Den mest vetenskapligt korrekta termen, men inte en garanti för att sjukdomen aldrig återkommer.

Ge en gåva så att fler överlever cancer

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.