Att träna och vara fysiskt aktiv efter en cancersjukdom kan stärka kroppen och minska trötthet. Det är viktigt att lyssna på kroppen, anpassa träningen och vid behov söka råd från vården.
Att vara fysiskt aktiv efter en cancersjukdom har många fördelar, men det är viktigt att lyssna på kroppen och anpassa träningen efter ork och situation.
För många är det bästa att börja lugnt och öka successivt, till exempel med enkla promenader eller lätt styrketräning.
Det är viktigt att lyssna på kroppen, rör på dig när det går och vila när det behövs. Träning ska ge energi, inte ta all kraft.
Det är bra att variera träningen, det kan vara en kombination av kondition, styrka och rörlighet.
Om du är osäker på hur du ska träna är det bra att prata med någon inom vården, som en fysioterapeut eller läkare.
Går det att minska risken för återfall genom att röra på sig? Helene Rundqvist är forskare vid Karolinska institutet. I det här webbinariet förklarar hon en rad positiva effekter kopplade till träning och ger oss inblick i forskningsläget kring frågan.
Alla vuxna som är 18 år eller äldre rekommenderas att röra på sig i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig.
Fysisk aktivitet är allt ifrån friluftsliv, styrketräning, trädgårdsarbete, aktivitet i arbetet eller i hemmet samt aktiv transport i vardagslivet i form av exempelvis promenader eller cykling.
Du kan även få fysisk aktivitet på recept som du kan använda vid olika träningscentra som stöd för att komma igång med din träning.
Det är viktigt att utgå från dina egna förutsättningar och din dagsform. En början kan vara att dagligen ta kortare promenader utomhus och sakta men säkert sätta mål för att öka aktiviteten.
En fysioterapeut eller en personlig tränare kan hjälpa dig med enklare övningar som du kan göra hemma. Tröttheten kommer sakta att minska när du börja röra på dig.
Både vila och återhämtning är viktigt. Promenader i lugnare takt är att rekommendera under de kommande två dagarna efter en cellgiftsbehandling.
I OptiTrain-studien valde många deltagare att träna på förmiddagen innan cellgiftsbehandlingen, vilket av de flesta upplevdes som väldigt positivt.
De generella rekommendationerna varierar något mellan barn (6-17 år), vuxna (18-64 år) och äldre (>65år).
Dessutom varierar de mer sjukdomsspecifika rekommendationerna lite. Detta finns bra summerat på fyss.se (kapitel 1 för generella rekommendationer, och kapitel 2 för sjukdomsspecifika rekommendationer, bl.a. cancer).
Hittade du informationen du sökte?