–Ska vi reda ut saker nu, jag och pappa?

Pär Lernström skulle varit programledare för Tillsammans mot cancer i TV4 den 10 januari men blev sjuk i Covid och fick se på programmet hemifrån. Med sig på scenen skulle han haft en personlig sorg. I våras dog hans pappa i cancer.

Fotograf: Margareta Bloom Sandebaeck

Starka känslor i direktsändning. Man skulle kunna säga att det är Pär Lernströms expertområde. Som programledare för bland annat Idol och Kockarnas kamp är han van att hantera människors sorg och besvikelse.

Var med och besegra cancer

Bli månadsgivare

Inte sällan finns sjukdom och död med i deltagarnas personliga historia, i inslag kan de tävlande berätta om hur de påverkats av hur en närstående gått bort. 

Men det är ändå inom ramen för underhållning. Tillsammans mot cancer är en annan sak. 

– Det hade varit ett av de tuffaste programledarjobb jag skulle ha gjort. I underhållnings-tv går man alltid vidare från de tunga berättelserna till annat. I Tillsammans mot cancer ska man hela tiden relatera till något som är svårt.

Hoppet är centralt

Samtidigt är hoppet centralt, säger Pär Lernström.

– Vi kan inte stå och trampa i det mörkaste mörka utan vill visa hur det finns ljus både nu och framåt i tiden. Ledordet för kvällen är ”Tillsammans”. Nu pratas det på allvar om att vi kan besegra cancer. 

Men för att det ska ske behöver forskningen pengar. Mitt jobb är att få människor att förstå att det händer saker om vi hjälps åt. 

Drabbades av andningsproblem 

Bortom de yttre skälen till Pär Lernströms engagemang finns ett djupt personligt. Hans pappa dog i lungsäckscancer våren 2021. Pär säger att det gör tröskeln till ämnet lägre.

Nu förstår han de medverkande bättre och ser betydelsen av gemensamt arbete kring cancer.  

Lungsäckscancer är svårt att operera

Tillsammans mot cancer sänds nästan på dagen två år efter att Pär Lernströms pappa berättade att han börjat få andningsproblem och vätska i lungorna.

Tidigare i sitt yrkesliv hade han arbetat som snickare, bland annat med att riva ut asbestmaterial.  

En månad senare fick han sin diagnos.  

– Lungsäckscancer är svårt att operera och 50 procent dör inom ett år. Den drabbade ställs inför valet att leva vidare utan behandling eller medicinera så mycket som man hinner.  

”Min pappa var rädd” 

Pär Lernströms pappa valde det senare. Cytostatikabehandlingarna gick inledningsvis bra. Tumörerna stannade i tillväxt. Men röntgenbilderna efter tredje omgången cytostatika gav nedslående besked.

Pär Lernström minns telefonsamtalet från sin pappa när han berättade att behandlingarna inte längre hjälpte. 

– Det var en annan röst. Han hade gråten i halsen. 

Pär Lernström säger att han såg sin pappa åldras tio år på två veckor.  

– Vi slänger oss mycket med fraser om ångest. Det här var ångest i dess värsta form. Två ögon som lever men som har gett upp. Min pappa var rädd. 

Samtidigt blev döden stillsam. Pär Lernströms ena syster var hos deras pappa. Hon hade just frågat honom om han ville ha kaffe. ”Nej tack, jag sätter mig i soffan”, sa han. Från köket hörde systern hur han rosslade till. Hon gick fram och fann honom död.  

Fullföljde direktsändning 

Själv befann sig Pär Lernström mitt i semifinalen av Talang. Det var fredag eftermiddag och repetition inför kvällens direktsändning. 

Efter att Pär Lernström och hans syster hade ringt varandra utan att kunna nå varandra under dagen fick de kontakt och hon berättade vad som hänt. 

– Jag stod där framför kamerorna, det var skitstressigt, det var hundar och jonglörer på scen och massvis att organisera. Plötsligt fick jag ett samtal: ”Han har precis tagit sitt sista andetag”.  

Han har precis tagit sitt sista andetag

Producenten bröt direkt. Efter ett kort möte, och efter att systern uppmanat sin bror att fullfölja uppdraget, ledde Pär Lernström direktsändningen.  

– Efteråt slängde jag mig i en taxi hem till pappa. Alla var där, även mina barn. Det var så välgörande att se hur barn fungerar. Ena stunden gråter de vid kroppen, nästa leker de med en kanin.

Vi fick en fin stund tillsammans på natten. Vi pratade minnen och lyssnade på låtar som pappa tyckte om. 

Dagen handlade om livet 

Sjukdomsperioden vid cancer är en undantagstid, även för de närstående. Relationer prövas och omprövas. Pär Lernström har två helsystrar och en halvbror. Föräldrarna skilde sig för många år sedan och kontakten mellan syskonen har varit sporadisk.  

Det var det bästa med den dagen, att den handlade om livet. 

Till undantagsläget hör också pandemin som särskilt påverkat umgängesvillkoren för den med cancer eller annan allvarlig sjukdom.  

– Under sommaren vågade vi inte ses. Sent förra hösten åkte vi allihop till en uteservering som hade öppet mitt i kylan. Det blev vår sista måltid tillsammans med pappa.

Vi pratade inte om sjukdomen utan om annat. Det var det bästa med den dagen, att den handlade om livet. 

Fotograf: Margareta Bloom Sandebaeck

Pär Lernström stod inte sin far nära. I och med skilsmässan gled pappan ut i periferin och Pär förlikade sig tidigt med att de två aldrig skulle få en vanlig pappa-son-relation.

När pappan blev sjuk väcktes ändå frågor om uppgörelse. Tidigare besvikelser kom upp till ytan. 

– Jag tänkte ”ska vi reda ut saker nu, jag och pappa?”.  

Försonades på slutet 

Några uppgörelser blev det inte. Men de möttes i ett slags underförstådd försoning. 

– Vi hade samtal under det där året då vi uttryckte ”Jag tänker mycket på dig”, ”Jag är orolig för dig”. Sådana saker blev sagda och det är jag glad för.  

Framför allt gläds Pär Lernström åt att hans egna barn fick en farfar. Under sjukdomstiden fick de för första gången riktig kontakt. Den äldsta dottern, som är åtta år, skickade många sms till sin farfar. Hon fick också många tillbaka. 

En dag, någon månad efter begravningen, var hon särskilt ledsen över att hennes farfar var borta. 

– Jag fick då se en del av det de messat till varandra. Pappa skrev saker till henne som han aldrig kunnat säga till mig. På något sätt var det tydligt att orden var riktade till oss båda, säger Pär Lernström. 

Hoppfull framtid 

När vi träffar Pär Lernström är det bara några dagar sedan han och hustrun Linda konstaterat att de landat i ett efteråt. Tillsammans håller de liv i de ljusa minnen som finns.

För Pär Lernströms del blir Tillsammans mot cancer ytterligare ett minne; pappans sjukdom kommer att nämnas i programmet.  

Pär hoppas på en framtid där cancer inte associeras med död och pekar på den forskningsutveckling som skett kring många cancerformer. 

– En kombination av tidigare upptäckt och bättre behandling ger oss hopp. Det har varit många förbättringar. Tack vare forskning förändras prognoserna. 

Läs fler personliga berättelser


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.