I den här rapporten redogör vi för hur Sverige ska återta sin topposition inom cancerforskningen.
I den här rapporten redogör vi för hur Sverige ska återta sin topposition inom cancerforskningen.
Här kan du ladda ner rapporten i sin helhet som pdf-format. Det finns också möjlighet att beställa den i tryckt exemplar.
Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd känner oro inför framtiden när hans ser hur cancerforskningen i Sverige utvecklats under 2000-talet, jämfört med andra länder.
Samordna forskning med sjukvård och inför cancercentrum på universitetssjukhusen. Då kan Sverige återta sin topposition inom forskningen och den bästa vården kommer att kunna erbjudas patienter i Sverige.
Den medicinska forskningen i Sverige befinner sig på ett sluttande plan. Investeringarna i förhållande till BNP minskar. Antalet kliniska läkemedelsprövningar har halverats sedan början av 2000-talet.
Något som sällan diskuteras är den grundläggande motivationen bakom forskning. Varför ska vi ha en kunskapsintensiv sjukvård där klinisk forskning upptar ett stort utrymme?
Hur går det egentligen till när grundforskningens resultat omsätts i nya läkemedel, behandlingar, diagnosmetoder och vacciner?
Här följer tre exempel på tidslinjer som visar hur framsteg inom grundforskningen har lett till stora förbättringar för cancerpatienter – ofta längs oförutsägbara vägar.
Samarbete, yrkesskicklighet, tålamod och emellanåt ett banbrytande snilledrag. Så skapar forskare, produktutvecklare och klinisk personal patientnytta inom cancersjukvården.
Vilken är den snabbaste vägen till cancersjukvård där forskning och vård är tätt sammanvävda? Jo, att Sveriges universitetssjukhus ackrediteras som cancercentrum.
Här kan du ladda ner rapporten i sin helhet i pdf-format eller beställa den i tryckt version.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.