Plötsligt hamnade min forskning i fokus

Petter Brodin fick frågan om att bli svensk samordnare för ett stort globalt forskarnätverk – under en av vår tids värsta pandemier. Han insåg att han skulle få möjlighet att spetsa sina kunskaper kring immunterapi.

Porträtt av Petter Brodin, barnläkare och docent i immunologi.
Petter Brodin är barnläkare och docent i immunologi. Foto: Andreas Lundberg

Petter Brodin är barnläkare och docent i immunologi. När coronaviruset slog till förstod han och hans kolleger snabbt att det inte är viruset i sig som gör människor svårt sjuka.

Det är immunsystemet som löper amok och attackerar den egna kroppen. Forskarnas kunskap kring immunterapi blev en nyckel till att förstå och försöka lindra konsekvenserna av pandemin som lamslår världen. 

Forskarvärlden går ihop

– Plötsligt hamnade min forskning i fokus och jag intervjuades i allt från tidningar till tv-soffan hos Malou. Hela forskarvärlden la prestigen åt sidan och arbetade åt samma håll. Det har gett oss mycket ny kunskap på kort tid, säger Petter.

Petter i labbet
Petter Brodin i labbet. Foto: Andreas Lundberg

Vill göra skillnad

Personer med cancer tillhör en extra utsatt riskgrupp under coronapandemin. Ett nedsatt immunförsvar, till följd av exempelvis behandling mot cancer, kan få förödande konsekvenser. Det som för andra kan te sig som en vanlig influensa kan för en cancerpatient vara en fråga om liv och död.

 – Coronaviruset har lärt oss enormt mycket. Historien visar att de riktigt stora förändringarna alltid grundar sig på en förståelse för hur någonting fungerar.

En enorm kraft

 – Genom att studera coronaviruset har vi lärt oss mycket mer om immunförsvaret. Nu kan vi prova behandlingar mot cancer som vi inte ens hade tänkt på förut. Dessutom står vi bättre rustade nästa gång vi drabbas av en ny pandemi. Frågan är inte om det händer utan när, menar Petter.

Stöd den livsviktiga forskningen

Ge en gåva

Immunterapi räddar liv

Att utnyttja kroppens immunförsvar mot cancerceller är ett område där utvecklingen gått framåt med stormsteg på senare år. Men det är först nu som forskningen inom immunterapi verkligen har fått genomslagskraft.

 – Se var vi är nu. Det finns inget hetare forskningsfält än immunterapi och jag är övertygad om att det kommer att ha stor betydelse för överlevnad inom cancer i framtiden, säger Petter.

Petter Brodin i labb
Petter är övertygad om att vi bara är i början av att kunna använda immunsystemet för att bekämpa cancer. Foto: Andreas Lundberg

Pandemin som förändrade världen

Vår sjukvård kommer aldrig mer bli sig lik efter den här pandemin. Men många av förändringarna kommer att vara positiva. Den senaste tidens utmaningar har fått forskare över hela världen att starta nätverk och byta erfarenheter med varandra.

– Nu vet vi vilken potential det finns i att samarbeta. Vilka framsteg vi kan nå när vi inte konkurrerar, utan hjälper varandra åt ett och samma håll. Det hoppas jag lever vidare.

 Nu står vi på tröskeln till ett stort genombrott

Under åren som barnläkare har Petter upplevt många gripande patientmöten.

– Som trebarnspappa känns det verkligen i hjärtat när man träffar barn som är svårt sjuka. Till exempel barn med cancer. Jag har varit med om när en tonåring säger till sina föräldrar: ”Jag orkar inte mer, jag vill inte leva längre”.

Saknade verktyg

Men ibland slutar det lyckligt. Som den gången han jobbade med en 12-årig pojke som hade genomgått ett par misslyckade stamcellstransplantationer. Immunterapi var pojkens sista chans.

– Patienten var svårt sjuk och jag jobbade som nattjour. Hans immunsystem hade lagt av och ingen av oss trodde att han skulle överleva. Där och då slogs jag av hur allt det jag hade studerat i åratal personifierades av den här pojken. Jag förstod precis vad som hände men kunde inte göra något, för jag hade inga verktyg.

Ditt stöd är viktigare än någonsin

Petter är övertygad om att vi bara är i början av att kunna använda immunsystemet för att bekämpa cancer.

– Nu står vi på tröskeln till ett stort genombrott. Och det handlar om att vi förstår hur saker och ting hänger ihop som vi inte har gjort tidigare. Därför behöver forskningen ditt stöd nu, så att vi kan lägga de sista pusselbitarna på plats och ta ett stort kliv framåt. Tillsammans besegrar vi cancer!

 

Fakta

  • Namn: Petter Brodin
  • Ålder: 38 år
  • Yrke: Barnläkare och docent i immunologi
  • Familj: Frun Nyanja och barnen Salomon, Isaak och Zola
  • Specialitet: Immunsystemet, dess variation mellan individer och hur det utvecklas tidigt i livet.
  • Aktuell med: Svensk samordnare för ett stort internationellt nätverk av forskare och läkare som arbetar med covid-19.
  • Utmärkelser: Tilldelades Göran Gustafssonpriset i medicin 2020 för sin banbrytande analys av det humana immunsystemets tidiga utveckling.

Stöd den livsviktiga forskningen

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.