I dag är han firad sångare i det amerikanska rockbandet Skid Row. För två år sedan var läget ett annat. När före detta Idol-vinnaren Erik Grönwall drabbades av leukemi kunde bara en stamcellstransplantation från en okänd person rädda honom. – Jag älskar den personen, säger han.
”Jag är så glad och tacksam nu när jag är frisk.”
Det är den 4 april 2021 och Erik Grönwall skriver meningen med blå bläckpenna i sin anteckningsbok.
Det finns bara en hake: Erik Grönwall är allvarligt sjuk och akut inlagd. Bara några dagar har gått sedan läkaren gav honom diagnosen akut lymfatisk leukemi.
Fler meningar växer fram på pappret, de handlar bland annat om glädjen över att snart få komma hem. Inte heller det är sant, hur lång sjukhusvistelsen blir har han ingen aning om.
I Eriks fall blev han fri från cancer. Och fortfarande börjar och avslutar han dagarna på samma sätt som när han låg där i sjukhussängen.
– Jag skriver inte ner tankarna längre. Men jag räknar tyst upp de saker jag är tacksam för, sådant som gått bra under dagen, att jag kan sjunga, att jag har en frisk familj.
Det var tillsammans med familjen, hustrun och barnet, som han var ute och reste i mars 2021 när de första symtomen gav sig tillkänna. Erik Grönwall ingick i en projektgrupp som besökte kåkstäder i Sydafrika i syfte att ge människor möjligheter att resa sig ur fattigdom med hjälp av musik.
Han märkte att han var ovanligt trött och ofta behövde sova mitt på dagen. Några medresenärer körde crossfit. Erik, som är van vid hård träning, försökte hänga på men orkade ingenting.
En dag strax efter hemkomsten är han ute på promenad med hunden. Efter fem minuter i vanligt tempo känner han hur han inte får luft. Efter att ha lämnat blodprover ringer det från labbet: ”Du måste åka till akuten. Nu”.
Han blir omedelbart inlagd. Bara några dagar senare får han sin första behandling.
– När jag fick diagnosen bröt jag först ihop och tänkte att nu är det kört. För mig var leukemi detsamma som död.
Men snart hittade han en annan inställning.
– Samtidigt som jag kastades mellan ovisshet, förtvivlan och sorg blev jag otroligt fokuserad på att bli frisk. Jag gjorde en visualiseringstavla. Jag letade fram ett foto på en kille som var väldigt vältränad och använde det som målbild.
Den variant av leukemi som Erik Grönwall fick drabbar oftast barn. Forskningen har i dag kommit så långt att de flesta barn och unga med sjukdomen botas. Men det finns inga garantier och man vet aldrig i förväg hur kroppen reagerar på behandling.
Erik Grönwall fick cellgifter och kortison.
– Jag åt tio olika piller till frukost och middag, säger han.
Efter ett en tid konstaterade läkarna att cancern inte gav vika tillräckligt mycket och att enda vägen framåt var genom en stamcellstransplantation. Inför den krävdes en påfrestande period av strålning och starka cellgifter för att slå ut Erik Grönwalls egen benmärg.
– Det var oerhört tufft, alla blodvärden går ner och man blir infektionskänslig.
Ändå höll han kvar vid sin vision om tillfrisknande. På avdelningens whiteboard skrev Erik Grönwall det datum då han hoppades bli utskriven. Exakt den dagen, den 31 augusti, lämnade han senare sjukhuset.
Vändningen kom på hemmaplan och gav sig tillkänna i form av rastlöshet. Från att ha sett sin make utslagen noterade Erik Grönwalls hustru hur han började vanka av och an på altanen. Samtalet från läkaren bekräftade bilden: Proverna visade att behandlingen gav effekt.
Återgången till ett friskt liv har skett med hjälp av fysisk och psykisk träning. Först snälla löppass, därefter krävande kampsport.
Jobbet, alltså musiken, är också ett slags rehabilitering, konstaterar Erik Grönwall.
– Sedan transplantationen har jag gjort 150 spelningar, jag har i princip byggt upp min kropp på scenen.
Jobbet, alltså musiken, är också ett slags rehabilitering
Den psykiska träningen har bestått av KBT-övningar under professionell ledning.
– Det har handlat om att lära sig hantera olika tankar, inte minst om döden. Det är lätt att säga att man inte är rädd för att dö när man mår bra, men den dag man inte gör det gäller det att ha redskap.
Erik Grönwall valde tidigt att vara öppen med sin sjukdom inför fans och publik. Beslutet var inte helt enkelt. Det är både en ”blessing och curse” att vara en offentlig person när man blir allvarligt sjuk, säger han.
– I början kunde jag knappt prata om det för att det var så känslomässigt laddat. Det positiva är att intervjuerna i media har fungerat som terapi. Genom dem har jag också fått enorm support och kärlek från andra.
Många människor har hört av sig. Någon skrev: ”Jag var där du är för 15 år sen och är starkare än någonsin idag”.
– Att få höra det mitt i ovissheten betydde väldigt mycket för mig, säger Erik Grönwall.
Personer som tagit sig igenom en cancersjukdom beskriver inte sällan hur de har förändrats av erfarenheten. I Erik Grönwalls fall är det bokstavligt. Efter transplantationen tillhör han en annan blodgrupp än tidigare. Han har fått förklarat för sig att han på cellnivå är sin donator ”till 99 procent”.
Erik Grönwall har ingen aning om vem givaren är men säger att han älskar den personen. Det händer att han visualiserar hur det skulle kännas att få se donatorn. Bara tanken gör att tårarna kommer.
– Jag vet inte hur jag skulle hantera ett möte på riktigt, men jag vet att det i så fall ska filmas och visas överallt.
I dag är han ambassadör för Tobiasregistret, som samlar svenska givare av blodstamceller och som är länkat till internationella motsvarigheter. Den som anmäler sig får ett kit med tops hemskickat, resultatet från det inlämnade provet läggs in i en genetisk databas. För donation krävs perfekt matchning, en stor del av dem som är registrerade blir aldrig inkallade.
Erik Grönwall beskriver behandlingen som förhållandevis enkel.
– Många tror att en benmärgstransplantation är en kirurgisk process, men det är som att ge blod. När jag fick mina stamceller var det genom en sån där påse på en stång.
Det är fjorton år sedan han vann Idol. Instagramkontot är fyllt av foton på en sångare mitt i karriären. Bara en kort tid innan cancern bröt ut hade Erik Grönwall hoppat av artisteriet. Han planerade för en roll inom en annan del av musikbranschen, som manager och arrangör.
Diagnosen fick honom på andra tankar. Erik Grönwall hade med sig gitarren på sjukhuset och skrev låtar från avdelningen. Mellan behandlingarna spelade han in covers som han lade ut på sin nystartade youtubekanal.
När han sex månader efter avslutad behandling fick ett oväntat erbjudande om att bli sångare i det amerikanska rockbandet Skid Row tvekade han inte länge.
– Tiden som sjuk gjorde det så tydligt att jag ville tillbaka till sången. Jag lovade mig själv att om jag tar mig härifrån ska jag sjunga resten av mitt liv.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.