"Det kryper väldigt nära inpå"

Örestads GK är en av klubbarna som arrangerar golftävlingen ”Ett slag för Cancerfonden” – tävlingen som förenar Sveriges golfklubbar mot cancer. Sedan 2012 har klubben samlat golfspelare till den vackra banan i Lomma för att samla in pengar till den livsviktiga cancerforskningen – otroliga 750 000 kronor har det blivit hittills.

Örestads GK har samlat in 750 000 kronor till cancerforskningen genom åren. Foto: Andreas Heskebeck

”Det är svårt att kontrollera studsar, det kan man inte ens göra i verkliga livet”, lär journalisten Göran Zachrisson en gång ha sagt i en analogi som knyter ihop golfbanan med kampen mot cancer på ett sätt som han själv nog inte anade. När livet studsar åt fel håll, i samband med en egen eller en närståendes diagnos, då söker många tryggheten i gemenskapen.

På ”Ett slag för Cancerfonden” blir det tydligt att många som deltar själva har drabbats eller har någon i sin närhet som haft cancer. 

Vännens cancer blev starten

Per Leteus var med och drog igång tävlingen på Örestads GK redan 2012 i samband med klubbkompisen Göran Johanssons cancerdiagnos. Göran var en glad gamäng men trots behandlingar gick hans cancer tyvärr inte att bota.

– Vi var några stycken som hade en härlig golfdag när vi fick beskedet om Görans definitiva dom. Vi blev bestörta och beslöt att jag skulle ta upp frågan om det fanns något vi kunde göra. Jag ansvarade då för Herrarnas vår - och höstmöten.

– Jag tog upp frågan på mötet veckan efter och då informerade Göran Olsson att det redan fanns en riksomfattande tävling där golfförbundet hade ett samarbete med Cancerfonden. Jag fick i uppdrag att kontakta klubbchefen Niklas Karlsson som tyckte det var en mycket bra idé, berättar Per Leteus om hur klubbens engagemang startade.

Göran Johanssons livsvilja inspirerade oss till att agera. Han la inte av. Han gjorde tvärtom.

Göran Johansson gick senare bort men klubben fortsatte sitt engagemang, bland annat genom att arrangera en tävling till Görans minne, som samlade in 8000 kronor till forskningen.

- Jag har valt att vara med för att det verkar roligt. Det är alltid roligt att bidra till Cancerfonden. Jag har varit med på ett par gånger innan, säger Anton Olsson som är en av Örestads medlemmar. Foto: Andreas Heskebeck 

Efter premiäråret har klubben fortsatt att utveckla tävlingen. Med undantag för pandemin har det varit tradition att köra tävlingen i samband med skolavslutningen varje år. 

Strålande golfväder i årets tävling

I år hölls tävlingen den 16 juni i strålande väder och ganska vindstilla för att vara Skåne. Formatet var fyrboll, bästboll i två klasser – mixed och övriga. Startavgiften var 300 kronor per person och allt gick direkt till insamlingen.

Kristin och Tord Lindgren under dagens tävling i soliga Lomma. Foto: Andreas Heskebeck

– Vi här med i de flesta tävlingarna på klubben men denna är extra viktig. Vi vill gärna bidra till Cancerfonden. Man känner många som blivit drabbade av cancer, säger Kristin Lindgren som var en av klubbmedlemmarna som tävlade.

Jessika Heskebeck har varit engagerad i klubben under 20 år och sitter med i tävlingskommittén sedan 2013. Hon har hunnit med att hålla i insamlingarna till cancerforskningen i flera år och så även i år.

Jessika Heskebeck var återigen tävlingsledare för Ett slag för Cancerfonden. Foto: Andreas Heskebeck

– Det blev en väldigt känslosam och fin dag. En del är väldigt öppna med sina egna sjukdomshistorier medan andra mer har lagt det bakom sig. Men man märker att många av oss är drabbade på ett eller annat sätt och att det betyder mycket att sluta upp i en sådan här gemensam manifestation, säger Jessika Heskebeck, tävlingsledare på Örestads GK.

En sjukdom som berör många 

– Antingen har man själv haft det, eller en nära släkting eller vän. Det kryper väldigt nära inpå. Så det är oerhört många på golfbanan som är engagerade i Cancerfonden och gärna vill bidra, fortsätter Jessika.

Birgitta Elfving var en av dagens många deltagare: 

– Dels är jag är medlem i Örestads GK och brukar vara med på lite olika aktiviteter. Jag har själv blivit drabbad av cancer - 2017 av cancer i urinblåsan och 2019 bröstcancer. Jag blev opererad ganska fort efter upptäckten och har jobbat mig tillbaka. Jag känner mig frisk nu. Jag vill bidra och det gör jag på många sätt, berättar Birgitta under dagen.

Jag har själv blivit drabbad - men känner mig frisk nu.

Totalt ställde 100 spelare upp i tävlingen och tillsammans med gåvor från företag så landade årets insamling på ca 50 000 kronor till Cancerfonden, vilket sedan starten summeras till hela 750 000 kronor.

Anki Bengtsson var en av dagens många tävlande. Foto: Andreas Heskebeck

– Det kändes som att deltagarna var på ett strålande humör den här dagen. Att spela partävling gör ju att man kan hjälpas åt att stötta varandra och göra bra resultat. Det var många bollar som hade riktigt roligt under dagen, säger Jessika Heskebeck. 

Företag bidrar

Förutom de företag som skänkte en gåva till insamlingen så hade många lokala företag bidragit till ett digert prisbord. Varannan deltagare gick hem med någonting från prisbordet, vilken visar på en god vilja att stötta.

- Jag vill var med för att bidra med pengar till Cancerfonden och tävla med min lillebror som äntligen börjat spela golf. Det ska bli jätteroligt. Vi har en fantastisk golfklubb, säger Frida Heskebeck, här med brodern Johan. Foto:  Andreas Heskebeck

– Stämningen var nervös inne i klubbhuset när man väntade på resultatet och det var många glada historier från dagens runda som berättades. Många glada vinnare gick hem med fina priser och presentkort på företag från kommuner runt om Lomma som skänkts av medlemmar eller företag, säger Jessika Heskebeck.

Det finaste priset var en laddbox till elbilar som vanns av 16-åriga Ville Nilsson, som kom närmast hål i just den utmaningen. Nu saknas bara körkort och kanske en bil också, för Ville.

Det var många glada historier från dagens runda.

Örestads GK har lyckats få företag att bidra vilket gjort att tävlingen vuxit genom åren och gedigen information till medlemmar och omgivning har lagt grunden för succén.

– Alla, och då menar jag alla fick information om "Ett slag för Cancerfonden" och med det fantastiska prisbord vi fick ihop första året, så bara växte tävlingen för varje år på sitt eget goda rykte, avslutar Per Leteus.

 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.