Paus för mammografi och övrig screening

På flera platser i landet har screening för bröstcancer och livmoderhalscancer varit på paus under coronakrisen. Detta har gjorts för att minska risken för spridning av coronaviruset på sjukhusen. Verksamheten återupptas successivt. Samtliga regioner som pausat mammografiscreeningen är sedan vecka 21 på gång att börja kalla till screening igen.

kvinna och sjuksköterska vid mammografiappparat

– Det är absolut inte bra att man stänger ner screeningverksamheten. Det är där man hittar de små tumörerna som kan vara aggressiva. Men samtidigt måste man ställa risker mot varandra. På ett stort sjukhus kallas mer än 500 kvinnor om dagen till mammografi och riskerna för smittspridning av coronaviruset är väldigt stora, säger Karin Leifland, läkare i bröstradiologi och ordförande i Svensk förening för bröstradiologi.

Normalt olika intervall

Under normala förhållanden kallas kvinnor över 40 år till röntgenundersökning av brösten, så kallad screening-mammografi med ett visst intervall. Detta intervall är 18, 21 respektive 24 månader beroende på var kvinnan bor i Sverige. Som jämförelse kan nämnas att i England är intervallet tre år.

– Att vi arbetar med olika intervall betyder att det finns en viss marginal på hur lång tid man kan vänta mellan undersökningarna utan att det betyder ökad risk för gruppen kvinnor som kallas till screening. Om nu screeningen blir försenad med två månader är det inte så farligt för de allra flesta kvinnor. Men för enskilda kvinnor kan det vara allvarligt. 

kvinna
Karin Leifland


Vad säger du till den kvinna som är orolig?

– Alla mammografiavdelningar i Sverige har fortfarande öppet som vanligt även om screeningen pausar. Om man känner en förändring i bröstet, till exempel en nytillkommen knöl eller om man känner oro kan man söka varenda mammografiavdelning i Sverige.

Gynekologiskt cellprov påverkas också

Även cellprovsverksamheten eller screening för livmoderhalscancer har varit på paus under coronapandemin.
 

– Där tänker verksamheterna på samma sätt när det gäller smittspridning och jämförelse av risker. Cellprov görs med lite längre intervaller, så det innebär att marginalerna är ungefär samma som för mammografiscreeningen.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.