Närståendepenning vid cancer

Vad är närståendepenning? Och hur kan det hjälpa dig som vårdar en svårt sjuk familjemedlem eller närstående?

Kvinna sitter i soffa med dator
När du ansöker om närståendepenning måste du skicka in en ansökan till Försäkringskassan.

När en familjemedlem eller närstående drabbas av cancer är det naturligt att du som anhörig vill ge allt stöd och omvårdnad som behövs under den här svåra tiden.

Närståendepenning är en ekonomisk ersättning som gör det enklare för dig att ta hand om den som är sjuk.

För att ansöka om närståendepenning måste både du och den som är sjuk vara försäkrade i Sverige. Vården kan ges antingen i Sverige eller i ett annat EU-land.

Läs mer om att söka vård utomlands

För att få närståendepenning behöver du inte utföra traditionell sjukvård. Det räcker med att vara närvarande och ett stöd som medmänniska. Du kan vårda den som är sjuk på sjukhuset, i hemmet eller på annan plats.

Det är inte bara familjemedlemmar som räknas som närstående. Även nära vänner eller grannar kan få närståendepenning.

Du kan få 100 dagar med närstående penning om du är den enda som stödjer. Om ni är fler än en kan ni dela på de 100 dagarna. Dagarna kan tas ut som hela dagar eller som en del av en dag 25, 50 eller 75 procent.

När kan jag ansöka om närståendepenning?

Eftersom varje allvarligt sjuk person i Sverige endast har 100 dagar med närståendepenning under sin livstid är det bra att fundera över hur och när dagarna ska tas ut.

Som närstående kan man ibland vilja vara med den som är sjuk redan från början för att kunna följa med på läkarbesök och behandlingar.

Många läkare rekommenderar att man sparar dagarna tills den som är sjuk har svårt att klara sig själv och har en begränsad tid kvar att leva. Ofta vill läkaren inte skriva intyg till försäkringskassan i ett allt för tidigt skede av sjukdomen.

Prata med den som är sjuk tillsammans med behandlande läkare om hur ni alla tänker kring närståendepenningen. 

De flesta, mer än 7 av 10, som drabbas av cancer blir botade. Det kan därför vara bra att ha sparat närståendedagar till ett senare tillfälle. Med högre ålder kan nya sjukdomar komma och behovet av stöd från närstående vara större.

Skicka ansökan till Försäkringskassan

När du ansöker om närståendepenning måste du skicka in en ansökan till Försäkringskassan. Efter det behöver läkaren fylla i ett läkarutlåtande. Det är ett intyg som visar att den som är sjuk är i behov av vård och omsorg.

Den som är sjuk måste även skriva under en blankett som kallas "Samtycke för närståendepenning".

Närståendepenning ersätter upp till 80 procent av din vanliga lön. Det finns dock en övre gräns för det belopp du kan få utbetalt.

Du måste skicka in din ansökan till Försäkringskassan inom tre månader från den första dagen du vill ha ersättning. Därefter tar det vanligtvis cirka 30 dagar att behandla din ansökan.

När allt är klart kommer pengarna att sättas in på ditt konto hos Försäkringskassan.

Läs mer hos Försäkringskassan


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.