PICC-line

Cancerbehandlingar kan vara ansträngande i sig att gå igenom. För att underlätta och göra dem så smidiga som möjligt används olika hjälpmedel i sjukvården. Ett sådant är PICC-linen.

Illustration av picc-line
PICC-line är en förkortning av engelska Peripherally Inserted Central Catheter som betyder perifert insatt central kateter.

Vad är en PICC-line?

En PICC-line är en smidig och tunn plastslang som förs in i en ven i armen och fortsätter till en större ven nära hjärtat.

Med hjälp av PICC-linen kan vårdpersonalen ge mediciner och ta blodprov via ingången i huden utan att behöva sticka med en nål varje gång.

För att säkerställa att PICC-linen hamnar på rätt plats använder läkaren röntgenbilder eller ultraljud.

Det är särskilt viktigt att PICC-linens spets pekar åt rätt håll mot det centrala cirkulationssystemet nära hjärtat som hjälper till att pumpa blodet runt i kroppen.

Det kan vara bra att hålla koll på platsen där PICC-linen är insatt varje dag. Om det är rött, svullet eller ser infekterat ut bör vårdteamet kontaktas.

PICC-line är en förkortning av engelska Peripherally Inserted Central Catheter som betyder perifert insatt central kateter.

PICC-line vid behandling av cancer

Vid cancerbehandlingar används PICC-linen för att ge till exempel cytostatika, smärtstillande medel eller antibiotikakurer man får under lång tid. Den kan ibland också användas vid stamcellstransplantation.

En anledning till att använda PICC-line när man får cytostatika (cellgifter) är att läkemedlet hamnar direkt i ett stort blodkärl som inte spricker. Det är viktigt eftersom cellgifterna som kan döda celler också kan skada vävnad som till exempel hud, bindväv och muskler om de hamnar utanför blodkärlet.

Även vid undersökningar som datortomografi eller magnetkamera kan PICC-linen användas för att ge kontrastmedel.

Hur länge kan en PICC-line sitta kvar?

Vid cancerbehandlingar kan PICC-linen ofta sitta kvar under hela behandlingsperioden. Det är läkaren som bestämmer när den ska tas bort.

Man kan ta bort PICC-linen när behandlingen är klar, om det uppstår problem med den eller om det blir aktuellt med andra behandlingsmetoder.

Vad finns det för risker med PICC-line?

Picc-line är i stort ett säkert sätt att få tillgång till ett större blodkärl, men det finns alltid risk för komplikationer. 

De vanligaste komplikationerna är:

  • Alla slangar som går in i kroppen ökar risken för infektioner.
  • Slangen som ligger i blodkärlet kan irritera kärlväggarna och göra att det uppstår en blodpropp, en så kallad armtrombos.
  • Det kan bli stopp i själva katetern som gör att den inte går att använda.

Vad är det för skillnad på PICC-line, CVK och SVP?

PICC-line, CVK (central venkateter) och SVP (subcutan venport) är alla typer av katetrar som används för att ge mediciner och ta blodprov vid långvarig behandling.

Skillnaden ligger i var de sätts in i kroppen:

  • PICC-line sätts in genom ett blodkärl i armen och förs vidare till en större ven nära hjärtat.
  • CVK sätts in direkt i en större ven nära hjärtat. Oftast vid nyckelbenet.
  • SVP sätts in i en större ven nära hjärtat (som CVK), men slangen är kopplad till en liten metalldosa som opereras in under huden på bröstkorgen. Dosan har ett gummimembran som sköterskan sticker in en nål i när läkemedel ska ges. Nackdelen är att det ändå blir ett stick. Fördelen är att man inte har en slang som hänger kvar och som måste skyddas mellan behandlingarna. Det går också bra att bada med en SVP.

En annan sak som skiljer mellan katetrarna är att PICC-linen kan sättas in och tas bort utan operation. CVK kräver ofta en liten operation och SVP kräver alltid en mindre operation.

Det är läkaren som väljer den bästa metoden baserat på behov och behandling. 

Helena Torsler Andersson
Helena Torsler Andersson är både sjuksköterska med lång erfarenhet inom onkologi och tidigare bröstcancerpatient med personlig upplevelse av hur det är att vara cancerpatient. Foto: Sanna Percivall

Frågor och svar om PICC-line

Helena Torsler Andersson är sjuksköterska med lång erfarenhet inom onkologi. 2016 fick hon bröstcancer och blev själv patient. Här svarar hon på frågor om PICC-line, både ur en sjuksköterskas perspektiv och ur patienters perspektiv.

Gör det ont att få en en PICC-line insatt?

Nej, jag tyckte inte att det gjorde ont. Du får lokalbedövning innan den sätts in.

Hur lång tid tar den att sätta in?

Det kan variera lite beroende på hur lätt det går att hitta ett lämpligt blodkärl och komma in i det. Om du är extra orolig kan du också behöva mer tid för att känna dig lugnad och redo. Vanligtvis tar hela proceduren med information, steril uppdukning, insättning och omläggning av PICC-line 30-60 minuter.

Hur ska jag duscha med min PICC-line?

När du ska duscha måste PICC-linen skyddas mot vatten. Det finns duschskydd att köpa på apotek. Annars kan du använda en plastpåse eller plastfolie och tejp.

Kan jag bada i bassäng eller i havet med PICC-line?

Nej, du ska undvika att bada så länge du har din PICC-line.

Vilka mediciner kan jag få genom PICC-line?

Du kan få alla former av mediciner som är avsedda för att sprutas direkt in i blodet. Det kan till exempel vara cytostatika, antikroppar och näringsdropp.

Kan man ta (och ge) blod genom PICC-line?

Ja, det går bra att både ta blodprover och ge blodtransfusion i en PICC-line. Ett problem är att personalen på provtagningsenheterna oftast inte vet hur man gör med en PICC-line och du kommer troligtvis ändå bli stucken när du ska lämna prover.

Om du inte har hemsjukvård måste du gå till din distriktsköterska och få PICC-linen omlagd en gång per vecka. Då kan du kolla om det går att samordna med provtagning.

Kan jag resa utomlands när jag har en PICC-line?

Ja, så länge din läkare anser att det från den medicinska synvinkeln är okej att resa utomlands kommer inte din PICC-line att hindra dig.

Hur ska jag skydda min PICC-line i vardagen?

När din PICC-line läggs om skyddas den av en genomskinlig plast. Om du vill skydda den ytterligare kan du linda om en gasbinda eller använda tubgas.

En del personer är känsliga för plasten och kan få klåda, eksem och till och med sår av den. Då ökar risken för infektioner. Det finns plastförband som är extra hudvänliga och det finns också skyddande medel som man kan stryka på huden innan plasten sätts fast. Prata med din sjuksköterska om du får problem.

Åker den lätt ut?

Nej, om den är ordentligt omlagd är risken liten för att den ska åka ut. Om du märker att plastförbandet håller på att lossna kan du förstärka med tejp som finna att köpa på apotek eller kontakta din sjuksköterska.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.