Sjuksköterskor gör det möjligt för cancerdrabbade att leva väl

Cancerfondens konferens med och för sjuksköterskor samlade över 100 deltagare för att ta del av forskning inom omvårdnad. Målet: bättre livskvalitet för alla patienter och närstående.

Två kvinnor i en konferensanläggning
Rakel Eklund och Hanna Mogensen är två av de forskande sjuksköterskor som presenterade sin forskning under konferensen. Rakel Eklund forskar om barn i sorg och Hanna Mogensen om socioeknomiska följder av att drabbas av cancer som ung.

Sjuksköterskor spelar en avgörande roll i cancerpatientens omvårdnad – från diagnos till behandling och rehabilitering. Trots detta är möjligheterna till kompetensutveckling ofta begränsade.

För att stärka sjuksköterskor i den kliniska vardagen bjöd vi därför in till en stor konferens i Uppsala med målet att sprida kunskap om ny forskning och ge inspirerande exempel inom omvårdnad.

Dagen innehöll presentationer om många viktiga frågor. Allt från hur man möter barn i sorg till rätten till tidig palliativ omvårdnad.

Fysisk aktivitet som del av den palliativa vården, sexuell hälsa efter sjukdom, instrument för bedömning av trycksår samt socioekonomiska förutsättningar för unga som drabbats av cancer fanns också med på agendan. Och mycket mer. Snart kommer de filmade presentationerna på vår webbplats.

Här är några röster från vimlet under dagen.

Sara Frigell

Sjuksköterska ASH, Akademiska sjukhuset

närbild kvinna

Vad tar du med dig från dagen?

Det är mycket. Jag håller på att läsa till specialistsjuksköterska och det här inspirerar mig att kanske forska eller att sätta igång ett projekt på jobbet. Bland annat tycker jag fokuset på närstående var intressant.

Där är det tydligt att vården har utvecklingspotential för att ge stöd till närstående på ett systematiskt sätt. 

Varför är det viktigt med en dag om omvårdnadsforskning?

Många tycker nog att begreppet omvårdnad är lite luddigt. Men en sådan här dag visar att omvårdnad kan bedrivas på ett systematiskt sätt.

Det är nyttigt för oss sjuksköterskor att se men även för andra vårdprofessioner för det visar att omvårdnad är ett seriöst forskningsområde.

Manjit Kaur och Johanna Alfredsson

Manjit Kaur, specialistsjuksköterska SSIH Strängnäs

Johanna Alfredsson, specialistsjuksköterska, specialiserad palliativ slutenvård, Forenede Care Norrtälje

två kvinnor på konferens

Manjit, vad tycker du om konferensen?

Jag är nybliven specialistsjuksköterska i palliativ vård och det här är en viktig dag. Jag lär mig mycket och tar med mig mycket tillbaka till verksamheten där jag också har ett uppdrag att arbeta med kompetensutveckling av mina kollegor.

Det var en intressant presentation om fysisk aktivitet och särskilt om att även patienter inom palliativ vård räknas med i studierna och mår bra av rörelse. Men ibland är det faktiskt inte möjligt att få alla att aktivera sig.

Jag tycker också att det kommit upp intressanta frågeställningar om stöd till närstående.

Johanna, vad tar du med dig från dagen?

Det här är ett viktigt forum där sjuksköterskor kan träffas.

Omvårdnad är ett stort forskningsområde och sjuksköterskor som arbetar kliniskt är viktiga för att bygga broar mellan forskning och sjukvård, för att forskningen ska implementeras.

Evelina Delldén

Specialistsjuksköterska vid palliativt konsultteam, Akademiska sjukhuset

kvinna i monter

Vad visar du i montern?

Här berättar jag vad man kan få hjälp med av vårt palliativa konsultteam. Vi är en grupp som arbetar mot vårdgivare och ger råd och stöd kring patienter med palliativa vårdbehov.

Det kan till exempel gälla symtomlindring, eller stöd i beslut kring patientens fortsatta vård.

Jag har ett viktigt och varierat jobb som sjuksköterska och känner att jag kan göra stor skillnad med små medel.

Vi använder ofta ett verktyg som kallas Symtomcirkeln där vanliga symtom vid livets slut skattas och utifrån detta identifieras de omvårdnadsåtgärder som är relevanta.

David Henningsson

Sjuksköterska avancerad hemsjukvård, Västerås

närbild man

Vad tar du med dig från konferensen?

Jag har tidigare arbetat på medicinavdelning och nu börjat i hemsjukvård. En väldigt stor skillnad är att i hemsjukvården är det lika viktigt att prata med närstående som med patienten.

Närståendeperspektivet har också kommit upp här. Och här kommer det även upp grundläggande information om hur man till exempel pratar med barn som är närstående och att man inte behöver vara rädd för att göra det.

Gülistan Akkurt

Kontaktsjuksköterska gyncancer, onkologimottagningen, Akademiska sjukhuset

närbild kvinna

Vad tar du med dig från dagen?

Jag tycker det om fysisk aktivitet och trötthet var användbart. Jag pratar mycket om det med mina patienter och det är bra att kunna berätta att det inte alltid behöver vara hög intensitet i den fysiska aktiviteten, att promenader också är bra.

Varför är det viktigt att utveckla omvårdnadsområdet?

Sjuksköterskor fångar upp det som är viktigt för patienten.

Jag märker det när vi har en patient på nybesök och när läkaren har gått och jag är ensam med patienten kommer frågorna om hur man ska få vardagen att fungera.

Therese Sandell

Sjuksköterska Tierps vårdcentral och palliativt ombud

närbild kvinna

Vad tycker du om dagen?

Det är helt fantastiskt med en dag som belyser och tar fram den forskning som finns inom omvårdnad.

Jag arbetar i primärvården och kommer att plocka med mig inspiration till jobbet, till exempel om hur man kan arbeta personcentrerat med patient och närstående i fokus och betydelsen av att identifiera patienter med palliativa vårdbehov tidigare.

Det är inte ovanligt tyvärr att patienter hamnar i vårdens mellanrum, när en patient exempelvis har behov av både specialistvård och primärvård.

Jag arbetar för att försöka stärka broarna mellan verksamheterna och för att arbetssättet för den allmänna palliativa vården blir ännu mer strukturerat och jämlikt. Här på konferensen får jag möjlighet att diskutera med andra och få inspiration. En mycket bra dag!

Ingemar och Sofia Sjöberg, Sjöbergstiftelsen

två personer i mingel

Stort tack Sjöbergstiftelsen för att ni är med och finansierar bland annat den här konferensen!

Sofia Sjöberg, varför gör ni det?

Det är högprioriterat att få till den här typen av möten där sjuksköterskor kan delge varandra information och ta till sig om forskningen om omvårdnad. Sjuksköterskornas patientnära arbete är så viktigt.


konferenssal
Drygt 110 sjuksköterskor samlades på Akademiska sjukhuset i Uppsala för kompetensutveckling inom omvårdnadsområdet.
närbild kvinna
Lisa Hultin, universitetslektor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, berättade om instrument för att bedöma risk för trycksår och hur det kan påverka möjligheten att förebygga trycksår.
närbild kvinna
Jeanette Winterling, docent, leg. sjuksköterska, Tema cancer, Karolinska Comprehensive Cancer Centre, var en av talarna under konferensen. Hon forskar om personcentrerad vård som gör patienten och närstående förberedda på olika steg i cancerprocessen och stöd för att kunna hantera olika situationer i vården.
närbild kvinna
- Palliativ vård är inte bara en etikett – det är ett förhållningssätt, menar Merri Subasic som arbetar som vårdutvecklare på Akademiska sjukhuset och var dagens moderator. Hon pekar på behovet av att stärka den allmänna palliativa vården.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.