102 miljoner till cancerforskningen

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj har nått ett nytt insamlingsrekord – 102 miljoner kronor. Årets Rosa Band, designat av den samiska textilkonstnären Britta Marakatt-Labba, bär ett budskap som påminner om livets skörhet och hoppet som forskningen ger. 

Britta Marakatt Labba har designat årets rosa band. Foto: Hans Olov Utsi
Britta Marakatt Labba har designat årets rosa band. Foto: Hans Olov Utsi

De insamlade pengarna möjliggör fortsatt forskning som leder till färre cancerfall och högre överlevnad. Pengarna kommer från försäljning av rosa band och armband, privatpersoners och föreningars insamlingar samt samarbeten med företag som sålt rosa produkter där en del av intäkterna gått till Cancerfonden.

Fantastiskt stöd från hela Sverige

– Hela Sverige har visat ett fantastiskt stöd och engagemang under årets kampanj. Jag vill tacka alla privatpersoner och företag som har bidragit till ett resultat som verkligen kommer göra skillnad i arbetet mot cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

Stora framsteg inom bröstcancerbehandling

Dödligheten i bröstcancer har minskat avsevärt under de senaste åren.

Idag överlever nästan 9 av 10 kvinnor som får en bröstcancerdiagnos, ett resultat av framsteg inom forskningen och det nationella mammografiprogrammet, som identifierar fler fall i ett tidigt skede.

Stor skillnad i deltagande i screening

Trots forskningsframgångarna och tidig upptäckt, visar en ny granskning att mer än var femte kvinna i Sverige uteblir från mammografiundersökningar.

– Forskningens framsteg talar för sig själva, men även om vi har kommit långt finns det fortfarande mycket kvar att göra.

Förra året fick omkring 8 900 kvinnor i Sverige beskedet att de har bröstcancer, säger Ulrika Årehed Kågström. Samhället behöver göra mer för att nå de kvinnor som avstår från en kanske livsavgörande undersökning.

Det nationella mammografiprogrammet startades för nästan fyra decennier sedan och har spelat en viktig roll i att fler bröstcancerfall upptäcks tidigt. Tidig upptäckt ökar chanserna att överleva sjukdomen.

Enligt rapporten Nationell styrning för ökad jämlikhet inom cancerscreeningen finns det stora skillnader i deltagandet i mammografi beroende på geografiskt område och socioekonomiska faktorer.

Alla kvinnor får inte samma möjlighet att upptäcka och överleva en bröstcancerdiagnos

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden

I en del kommuner är det så många som över en tredjedel av kvinnorna som inte går på sin mammografi. I andra kommuner ligger deltagandet på över 90 procent.

Sammantaget är det mer än 22 procent kvinnor som inte deltar i sin mammografiscreening.

Cancerfondens mål för framtiden

Cancerfondens långsiktiga vision är ett samhälle där färre drabbas av cancer, fler botas och där de som lever med cancer har en god livskvalitet.

102 miljoner till cancerforskningen blev resultatet av årets Rosa Bandet-kampanj. Foto: Albin Håkansson

För att nå det har vi satt upp mål för 2030. Målen syftar till att minska de påverkbara cancerfallen, möjliggöra tidigare upptäckt, öka antalet botade och säkerställa livskvaliteten under och efter en cancerdiagnos.