– Under senvåren 2022 fick jag beskedet att jag drabbats av prostatacancer. Jag hade haft prostatabesvär och det var vid en rutinkontroll som sjukdomen upptäcktes.
Jag kände mig inte jätterädd för själva cancern. Jag tänkte mer på operationen, som var mitt behandlingsalternativ, och eventuella biverkningar. Det var inte självklart för mig att opereras.
Till slut bestämde jag mig ändå för att göra operationen. Chanserna var så pass goda att det skulle bli lyckat. Fast jag sköt på det i ett halvår och hade gott om tid att göra mina knipövningar.
Det var inte självklart för mig att opereras
Nu har jag fått mitt första provsvar efter operationen. Jag har tidigare jobbat som sjuksköterska, bland annat inom palliativ vård, så jag vet vad cancer kan innebära. Självklart var jag orolig, men provsvaret visade inte någon spridning av sjukdomen.
När jag slutade som sjuksköterska var det för att satsa helt på standup. Jag har varit komiker i 25 år.
Innan jag blev sjuk hade jag skojat en hel del om prostataproblem – man gräver där man står – men inte adresserat just cancer. Det var inte aktuellt för mig då och cancer är en svår sak att prata om från scen. Men under förberedelserna inför att jag skulle opereras hände något märkligt.
Jag fick en förfrågan om att uppträda på urologimottagningen, utan att den som frågade visste att jag var patient där. Det giget blev mitt första efter operationen.
Det kändes fint. Det var också första gången jag gjorde standup om min cancersjukdom. När man gör standup vill man vara aktuell och prata om sådant som händer i livet.
Samtidigt var jag lite osäker … Vissa ord gör att folk stänger öronen. Jag tänkte ”kan jag ställa mig på en scen och säga att jag har cancer?”. Men efter att ha pratat med en artistkollega som jag visste varit offentlig med sin bröstcancer bestämde jag mig.
Efter giget på urologimottagningen valde jag att köra samma material igen vid en föreställning på min ståuppklubb. Det gick väldigt bra, folk tyckte att det var modigt.
Min vinkel är ”varför pratar man inte om prostatacancer?”. Jag menar ”ingen man vill vara ansiktet utåt för impotens och inkontinens”.
Det är lite min stil som komiker, att säga något mer än bara ett skämt. Men det måste vara roligt. Publiken ska skratta, annars blir det en föreläsning.
Jag känner mig stolt över att jag vågade prata om ett så känsligt ämne och att jag lyckades hitta ett sätt och en stämning som gjorde att publiken vågade skratta. Det gav mig en känsla av styrka och kontroll – en känsla av kraft.
Jag känner mig stolt över att jag vågade
Så jag har fortsatt att köra standup om prostatacancer och det kommer att bli en föreställning som går under arbetsnamnet ”Väsentligen frisk”. Det stod nämligen så i min journal.
Jag har blivit kontaktad av män som tycker att det känns skönt att någon pratar om detta, det är fortfarande väldigt tabu. Genom att visa mig sårbar via humorn har jag själv även fått otroligt mycket stöd och kärlek från både vänner, bekanta och helt okända personer i min publik.
Berättat för Lina Norman
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.