Välbesökt när livsviktig forskning lyftes i Lund

Totalt 120 sjuksköterskor var på plats när Cancerfonden anordnade höstens andra konferens om omvårdnadsforskning. Den här gången på Skånes Universitetssjukhus i Lund. 

Marie Engblom och Hakima Karida på Cancerfonden konferens om omvårdnadsforskning i Lund. Foto: Elisabeth Lennhede.
- Jag är här för att jag intresserad av forskning och utveckling och vill bidra med det på vår mottagning i Kristianstad, säger Marie Engström (till höger i bild) som är kontaktsjuksköterska på Bröstcentrum Kirurgi, CSK, Region Skåne. Här är hon tillsammans med Hakima Karida, sjuksköterska på ASIH i Lund

Efter en lyckad konferens i Uppsala i slutet av november hade turen nu kommit till Lund. Den 4 december samlades sjuksköterskor inom cancer- och palliativ vård på Skånes universitetssjukhus för en heldag med fokus på inspiration och ny forskning inom omvårdnad.

Målet var att sprida forskningsresultat och goda exempel inom området och att inspirera till implementering av forskning. På dagens program stod allt från personcentrerat stöd  till vikten av palliativ vård i rätt tid samt patientens delaktighet i sin behandlingsprocess. Inom kort kommer du kunna se de filmade föreläsningarna här.

Här är några röster från dagen på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Marie Engblom, kontaktsjuksköterska

Marie läste till specialistsjuksköterska inom kirurgi på Göteborgs universitet och jobbar med patienter med bröstcancer och malignt melanom.

Varför intresserade den här konferensen dig?

Idag är jag här för att jag intresserad av forskning och utveckling och vill bidra med det på vår mottagning i Kristianstad.

När jag läste i Göteborg så handlade mycket om personcentrerad vård, och jag tänker mycket på hur vi kan bli bättre på det. På vår mottagning tycker jag att vi är bra på att lyssna på patienten, men jag är inte säker på att det ser ut så överallt. Och vi kan också förbättra oss så klart. 

Helene Öberg, Christina Landegren, och Linn Rosell från RCC Syd. Foto: Elisabeth Lennhede.
Linn Rosell, Helene Öberg och Christina Landegren tycker det är viktigt med det personcentrerade förhållningssättet. Att lyssna in och möta patienten här och nu. Foto: Elisabeth Lennhede.

Helene Öberg, Christina Landegren, och Linn Rosell från RCC Syd

Vad pratar ni om i RCCs monter?

Vi pratar om RCCs kunskapsstöd. Bland annat utbildningar, ett strukturerat arbetssätt för cancerrehab, ett utbildningsprogram till primärvården, levnadsvanor och stöd till närstående. Vi pratar också om ett nytt nationellt vårdprogram om cancerrehabilitering för barn och ungdomar med fokus på sena komplikationer efter barncancer. Något som kan komma långt upp i åren.

Vad tar ni med er från dagen?

Vi har ju pratat mycket om Anna Forsbergs föreläsning om det personcentrerade förhållningssättet som är så viktigt. Att man blir tagen på allvar och att man blir lyssnad på. När ska vi börja? Vi ska börja nu. Vi behöver gå från ord till handling.

Lyssna in och möt patienten här och nu. Kanske redan i första mötet när man fått sin diagnos och får mycket information på en gång.

Hakima Karida, specialiserad på palliativ vård, ASIH

Hamika är nydisputerad. Hon jobbar som sjuksköterska på ASIH i Lund och som lärare på Lunds Universitet inom onkologi och palliativ vård. 

Vad tar du med dig från dagen?

Det här med samarbete. Multiprofessionellt samarbete, med organisationen, med forskningen, kliniken med Cancerfonden och alla anslagsgivare.

Anetta Bolejko, röntgensjuksköterska, docent och forskare vid Bild och funktion, Skånes Universitetssjukhus på Cancerfondens omvårdnadskonferens i Lund. Foto: Elin Ylvasdotter.
– Det är viktigt att forskare kan dela med sig av sin forskning till andra som inte forskar, som en slags inspiration, säger Anetta Bolejko.

Anetta Bolejko, röntgensjuksköterska

Anette är förutom röntgensjuksköterska också docent och forskare vid Bild och funktion på Skånes Universitetssjukhus.

Vad tar du med dig från dagen?

För mig är det viktigt att få förmedla budskapet om komplexiteten i cancerscreeningen, att vi inte får glömma personerna vi pratar om när vi pratar om screening. Så jag hoppas att de budskapen nått fram under dagen.

Sen tar jag såklart med mig all inspiration från de andra forskarna och deras forskning Det är också en bekräftelse på att det jag gör har betydelse, och det känns viktigt.

Vad har du föreläst om idag?

Min föreläsning handlar om personens perspektiv i cancerscreening, vilket också min forskning fokuserar på. Jag pratar om hur människor kan uppleva cancerscreening och vad hälso- och sjukvården kan lära sig av det utifrån individernas erfarenheter. Då kan vi möta personen på ett bättre sätt. 

Varför är det viktigt med en konferens om omvårdnadsforskning?

Det är viktigt att forskare kan dela med sig av sin forskning till andra som inte forskar, som en slags inspiration och ett sätt visa att man kan göra skillnad! Att helt enkelt inspirera andra att våga ta steget att forska. Sen är det ju ett bra tillfälle att nätverka och knyta kontakter, men också att visa för andra professioner och beslutsfattare att det här är viktigt. Det blir ett sätt att sätta omvårdnadsforskning på kartan. Att det är viktig forskning för hälso- och sjukvården, som lätt blir bortprioriterat.

Marlene Malmström, forskare vid Lunds universitet och verksamhetschef Palliativt utvecklingscentrum Region Skåne och Lunds universitet på Cancerfondens omvårdnadskonferens. Foto: Elin Ylvasdotter.
– Bara det faktum att en hel dag får lov ägnas åt omvårdnadsforskning är viktigt i sig, säger Marlene Malmström som forskar vid Lunds universitet.

Marlene Malmström, forskare Lunds universitet

Marlene är även verksamhetschef för Palliativt utvecklingscentrum Region Skåne och Lunds universitet.

Vad tar du med dig från dagen?

Att det finns så otroligt mycket kunskap, men också så många olika perspektiv. Och hur viktigt det att det är att samlas. Då blir det slående hur starka vi är tillsammans och att vi verkligen kan göra skillnad. 

Varför är det viktigt med en dag om omvårdsforskning?

Bara det faktum att en hel dag får lov ägnas åt omvårdnadsforskning är viktigt i sig. Det blir ju så ofta bortprioriterat. Att fokus får vara på patienter och närstående, det som vi jobbar och forskar med varje dag, är jätteviktigt. Därutöver kan vi ju också bygga forskningen stark och solid, och förbättra implementeringen bland annat genom att lära oss av goda exempel. Och sen är det naturligtvis ett perfekt tillfälle att inspireras och inspirera andra.

Berätta om din egen forskning.

Mycket av min forskning handlar om patienter och närståendes upplevelser och erfarenheter av cancerprocessen. Bland annat tittar jag på hur sjukvården kan utvecklas och optimeras för att möta individuella behov, trots att det är en väldigt strukturerad process. Syftet är att faktiskt ändra praxis, hur vi kliniskt arbetar med våra patienter och närstående,  och då är implementeringen viktig.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.